10 duurste wijnen ter wereld

Verspreid over de hele wereld vindt wijnbouw plaats in wijnstreken. Frankrijk is de grootste consument van wijn. Ook de Verenigde Staten is rijk aan wijnstreken. Wijnbouw vindt in steeds meer landen plaats, zelfs Nederland heeft wijngaarden in Gelderland en Limburg. Maar niet alle wijn is gelijk. Wijn heb je in vele types en kleuren. Ook de kwaliteit van wijn verschilt enorm. Criteria voor de classificatie van wijn zijn onder anderen het gebruikte druivenras, de herkomstbenaming en het alcoholgehalte. Maar een hogere kwaliteitsnorm wil niet per definitie zeggen dat de wijn ook beter is in de zin van smaakbeleving. Hoe beter de smaak van een wijn, hoe duurder de wijn. De smaakpupillen van de echte wijnkenners worden erdoor gestreeld. Ook is de wijn lang houdbaar. Dure wijn is dus meestal oude wijn. Hierdoor zijn er vaak nog maar een paar flessen van in omloop. Naast smaak en houdbaarheid speelt ook reputatie een rol bij het bepalen van de prijs van de wijn: Wat heeft een fles allemaal al meegemaakt en van wie is de wijn geweest? Dit is de top 10 lijst van de duurste wijnen ter Wereld.

10. Royal DeMaria ($30.000)

De wijn van Royal de Maria wordt geproduceerd door de Canadese wijnmakerij Royal DeMaria. Het is een uitzondering op de standaardwijnen, omdat het een ijswijn is. Dit type wijn wordt op een unieke manier geproduceerd: de druiven worden bevroren op de wijnstok voordat ze worden gefermenteerd. Hierdoor wordt een zoetere smaak gecreëerd. Om deze reden is ijswijn een uitstekende dessertwijn, een perfecte begeleiding bij een zoete traktatie. De wijn van de Royal DeMaria is afkomstig uit het jaar 2006 en wordt verkocht in een bijzonder fijne fles.

9. 1775 Massandra ($43.500)

Het gebied Crimea, dat zich bevindt in Rusland en de Oekraïne, staat al eeuwenlang bekend als een wijn producerend gebied. Wat maakt de Massandra zo waardevol? Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat de wijn in de fles werd geproduceerd uit een gewas dat in 1775 is geoogst. De wijn is dus al ruim 230 jaar oud. Als je het nu ergens zou kopen, dan zou je over een paar jaar kunnen drinken van 250 jaar oude wijn. Het is dan wel de vraag of de wijn nog steeds goed smaakt. De 1775 Massandra is meer een populaire wijn onder verzamelaars dan een goede drinkwijn.

8. 1945 Château Mouton-Rothschild ($47.000) 

De beroemde Rothschild bankiers familie is naar alle waarschijnlijkheid de rijkste familie ooit ter wereld. Nathaniel Rothschild kocht in 1853 het landgoed Château Mouton vlakbij Bordeaux in Frankrijk. Hij veranderde het landgoed in een wijngaard. Château Mouton is één van de meest gerespecteerde wijnmakerijen ter wereld geworden. Het merk werd nog populairder doordat het werd gepromoot in James Bond films. Ook is de Château Mouton-Rothschild een zeer populaire wijn onder rijke consumenten. Deze specifieke fles afkomstig uit het jaar 1945 werd speciaal voor de eigenaar van de Château geserveerd. Later werd de fles verkocht op een veiling aan een wijnverzamelaar, die er $47.000 voor betaalde.

7. 1787 Château d’Yquem ($100.000)

In de wereld van de luxe wijnen, wordt rood vaak meer gewaardeerd dan wit. Het enige verschil in de productie is de kleur van de druiven: rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven en witte wijn van groene druiven. Witte wijn smaakt beter in combinatie met zee voedsel en lichtere maaltijden, maar toch blijft het ook hierbij de tweede keuze op rode wijn. Desondanks staat deze witte wijn op de nummer 7 van deze lijst. De Franse Château d’Yquem, afkomstig uit het jaar 1787, werd voor meer dan $100.000 verkocht. De fles wijn werd persoonlijk door een vertegenwoordiger overhandigd. Deze persoon vloog er speciaal voor over de oceaan. Wat een goede service.

6. 1811 Château d’Yquem ($117.000) 

Zoals je kunt zien, de Château d’Yquem doet het goed als het gaat om de productie van de beste wijnen. De wijn staat zowel op de nummer 7 als nummer 6 positie van deze lijst. Waarom staat deze wijn, die 24 jaar later is geproduceerd dan de fles uit het jaar 1787 (de nummer 7 van deze lijst) op een hogere positie in deze lijst? Meestal wordt oudere wijn voor een hogere prijs verkocht. De Château d’Yquem uit het jaar 1811 staat bekend als een uitzonderlijk goede wijn. Sommigen geven deze wijn zelfs het label van de beste wijn ooit. De weinige overgebleven flessen van dit merk wijn dragen dan ook een fors prijskaartje. De allerduurste is gekocht door Christian Vanneque, die van plan is om het te openen in 2017 tijdens de 50e verjaardag van zijn carrière als wijnproever.

5. Romanée Conti 1945 ($123.900)

Het jaar 1945 wordt gezien als een goed jaar voor de dure wijnen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat in dit jaar de tweede wereldoorlog eindigde, een jaar voor nieuwe kansen. Deze Romanée Conti werd gemaakt in een wijnstreek in Roemenië. Er zijn van dit type wijn maar 600 flessen geproduceerd. Dit maakt de Romanée Conti 1945 tot een zeer zeldzame wijnsoort. De duurste fles werd verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar voor $123.900 op de Christie’s fine-wine veiling.

4. 1787 Château Lafite ($160.000)

Deze 1787 Château Lafite is meer dan een extreem zeldzame en hoge kwaliteitswijn. De wijn maakte onderdeel uit van de persoonlijke collectie van de beroemde Thomas Jefferson. Het draagt zelfs zijn initialen. De wijn is niet meer drinkbaar, aangezien de smaak is aangetast door de enorme ouderdom en het rudimentaire bottelen. Maar als verzamel item is de fles nog steeds zeer geliefd. Dat blijkt uit het feit dat de fles in het jaar 1985 werd gekocht voor $160.000 door Malcolm Forbes. Vandaag de dag is deze $160.000 maar liefst $315.000 waard.

3. 1869 Château Lafite ($233.972)

Hoewel deze 1869 Château Lafite maar liefst 80 jaar jonger is dan de variant uit 1787 (de nummer 4 van deze lijst) werd deze fles toch voor meer geld verkocht. De duurste fles werd op een veiling verkocht aan een anonieme Aziatische koper. Verwacht werd dat de fles $8000 op zou gaan leveren, maar de bieders werden verblindt door een strijd van opbieden waarin de prijs werd verhoogd tot een bedrag van bijna een kwart miljoen dollar.

2. 1907 Heidsieck ($275.000)

Deze 1907 Heidsieck wijn is extreem duur, maar met een goede reden. De partij wijn werd in het begin van de 20e eeuw besteld door de Russische keizerlijke familie, onder wie de laatste tsaar Nicholas II van Rusland. De wijn werd per schip vervoerd, maar raakte zoek nadat het schip zonk. De fles werd veel later, in het jaar 1997, gevonden in het wrak van het schip. Elke fles wijn van de partij werd verkocht voor $275.000. Dat is een extreem hoge prijs voor een wijn waar niet van bekend was of hij nog drinkbaar was. Inmiddels weet slechts een hele kleine groep mensen of wijn, die zich bijna een eeuw op de zeebodem heeft bevond, op zijn smaak wordt aangetast.

1. 1947 Château Cheval Blanc 

In de wijnwereld speelt reputatie een bijna net zo grote rol als houdbaarheid. De 1947 Château Cheval Blanc is een wijn met een enorme reputatie. Volgens velen is het één van de beste Bordeaux wijnen ooit. De duurste fles werd verkocht aan een anonieme koper voor $304.375 op de Christie’s wijn veiling in Geneve. Als de fles onder normale omstandigheden wordt opgeslagen, dan is de fles nog 50 jaar houdbaar. Dat is ideaal, aangezien je waarschijnlijk ’s werelds duurste wijn pas opentrekt op een zeer bijzonder gedenkwaardige gelegenheid.

Bron: http://www.alletop10lijstjes.nl