10 wijntips voor beginners

1: Investeer in degelijk glaswerk

Zoek naar middelgrote glazen, die goed genoeg zijn voor alle wijnen, en dunne wanden hebben, waardoor de wijn altijd beter smaakt. Door ze met de hand te wassen blijven ze er op hun best uitzien, maar als de glazen vaatwasmachinebestendig zijn, gebruik dan alleen het bovenste rek.

2: Koop deze onmisbare hulpmiddelen

Bewaar met gel gevulde wijnhoezen in uw vriezer om snel te koelen of om flessen koel te houden. Zoek een comfortabele wijnopener, of het nu een kelnersmes is, of een gebruiksvriendelijke kurkentrekker in hefboomstijl. Koop ten slotte enkele schenkers om morsen te voorkomen.

3: Kies huiswijnen

Sauvignon Blanc en Chardonnay zijn veelzijdige witte wijnen, terwijl Merlot en Rioja goede keuzes zijn voor rood. Huiswijnen mogen niet duur zijn – u moet zich net zo comfortabel voelen om een ​​fles te openen voor een afhaalmaaltijd op dinsdagavond als voor gezelschap op zaterdagavond.

4: Bewaar uw wijn goed

De slechtste plaats om wijn te bewaren is bovenop de koelkast, waar hitte en trillingen grote schade kunnen aanrichten. Als het budget het toelaat, koop dan een wijnkast. Moet u nog even sparen, bewaar wijn dan in het koelste en donkerste deel van uw huis.

5: Maak proefnotities

Maak aantekeningen in een schrift of gebruik een app. Als u een wijn vindt waar u dol op bent, noteer dan de volgende details: producent, vintage, wijnnaam, aankoopprijs, aroma en smaken, en de algemene indruk (“het was rijk en citroenachtig, en het ging heel goed met Caesarsalade met gegrilde kip.”) Apps zoals Vivino en Delectable kunnen helpen om nieuwe wijnen te vinden om te proberen op basis van type en prijs. Deze apps kunnen u ook helpen uw favorieten bij te houden.

6: Word vrienden met uw plaatselijke wijnwinkel

Voeg jezelf toe aan de e-maillijst van de winkel om op de hoogte te blijven van evenementen en proeverijen in de winkel. Woon gratis proeverijen bij om ‘te proberen voordat u koopt’. Vraag naar goedkope wijnsuggesties – uw wijnhandel deelt graag ervaringen.

7: Op zoek naar koopjes

Er is geen tekort aan wijnen die meer dan € 100 kosten. Veel bevredigender is het om met een beperkt budget pareltjes te vinden die fantastisch smaken. De Franse regio Languedoc produceert uitstekende witte, rode en rosés, en Zuid-Amerika staat ook bekend om geweldige wijnkoopjes.

8: Proeven, proeven, proeven

Wijn moet u leren drinken. Door veel wijnen te proeven, leert u de verschillende smaken te onderscheiden en de wijnen beter te waarderen. Het wordt nog leuker als u het samen met vrienden doet en er een leuke avond van maakt.

9: Start een wijnclub

Al een beetje gevorderd, start dan een wijnclubje. Om de beurt gastheer of vrouw zijn, en laat elke gast een nieuwe wijn mee brengen. Bied eenvoudige hors d’oeuvres aan, zoals kaas en crackers, maar ook non-alcoholische dranken. Deel meningen terwijl u proeft. En onthoud dat wijnproeven erg subjectief is – meer een mening dan goed of fout.

10: Blijf experimenteren

Proeven is de sleutel tot het leren over wijn. Blijf dus nieuwe proberen, naast vasthouden aan beproefde favorieten. Geniet ervan!

Bron: Wine Enthusiast