Laat je niet intimideren door al die chique wijnbeschrijvingen of de geluiden die professionals maken als ze proeven. Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s’en.
Evaluatie van de visuele kwaliteiten van de wijn
See (Zien)
Vergelijkbaar met een helderziende die in een kristallen bol staart, kan het inspecteren van de wijn in het glas helpen met het voorspellen wat je in de volgende stappen kan verwachten. De kleur, diepte en intensiteit van de wijn kan een kijkje bieden in zijn leeftijd, concentratie, body en algehele stijl.
Tip: witte wijnen krijgen kleur naarmate ze ouder worden, terwijl rode wijnen kleur verliezen.
Het zit hem in de pols
Swirl (Walsen)
Walsen is een integraal onderdeel om de wijn te beluchten en zuurstof toe te staan om ‘het te openen’. Deze kunst onthult de complexiteit van een wijn en zal de intensiteit verhogen in zowel de jong gebottelde als de lang gerijpte wijnen. Beter nog, als het goed gedaan wordt, zal het iedereen om je heen imponeren en misschien zelfs hypnotiseren.
Een techniek waar je een goede neus voor hebt
Sniff/Smell (Ruiken)
Wees niet bang om je hele neus in het glas te steken. Wijnen met een gemiddelde tot uitgesproken intensiteit hebben zo’n diepe duik niet nodig, maar anderen zijn in het begin misschien wat verlegen. Ga in dat geval terug naar stap 2 en draai nog wat rond. Aroma is meestal waar je al die excentrieke wijnbegrippen als “kattenpis”, “natte hond” en “gegrilde watermeloen” hoort.
Een kwestie van goede smaak
Sip (Nippen)
Het duurt een tijdje tot je daadwerkelijk kan proeven bij dit proces, maar het is vaak het wachten waard. Bovendien moeten alle voorgaande stappen een redelijk goede indruk geven van hoe de wijn in de mond zal overkomen. Als professionals wijn proeven, merk je misschien een aantal onaangename en onsmakelijke geluiden, maar daar zijn redenen voor. Deze zorgen ervoor dat de wijn alle delen van de tong en mond raakt. Zo kan de proever de zoetheid, zuurgraad, bitterheid en tannines meten en het algemene mondgevoel identificeren. Slurpen zorgt voor extra beluchting in de mond en het helpt de vluchtige elementen waar te nemen tussen alle kenmerken van de wijn.
Hier zoek je naar primaire kenmerken (fruit, bloemen en kruiden), secundaire kenmerken (eik- en gisting gerelateerde smaken) en tertiaire kenmerken (die het gevolg zijn van rijping in de fles, zoals paddenstoel, tabak en noten), afhankelijk van de leeftijd van de wijn.
Vergeet niet te genieten
Savor (Genieten)
Hier komt de finish in zicht. Je wilt uiteindelijk de essentie van wijn proeven. Hier zoek je naar de balans van het fruit, de zuurgraad, tannine en textuur. Wanneer een wijn je met een overweldigend verlangen naar de volgende slok achterlaat, weet je dat je een winnaar hebt gevonden.