5 wijnkelder fouten die u wilt voorkomen

Om te weten waar een goede wijnkelder aan moet voldoen, zullen we de 6 belangrijkste criteria voor het bewaren van wijn op een rijtje zetten:

  1. Een temperatuur van 12° C is voor de wijn het beste om te rijpen
  2. Een luchtvochtigheid tussen de 60 en 75% is belangrijk om de kurk van buiten vochtig te houden
  3. Een luchtcirculatie voorkomt schimmelvorming
  4. Wijn dient in het donker bewaard te worden
  5. Wijn dient trillingvrij bewaard te worden
  6. En wijn dient vrij van geuren bewaard te worden

Goede wijnkelder

Een wijnkelder is pas goed als aan alle bovenstaande punten voldaan wordt. Het probleem is echter dat veel kelders zijn gebouwd zonder de juiste technische kennis die nodig is om de wijnen goed op te slaan.  Vele goede wijnen zijn hierdoor geruïneerd en verloren gegaan, een regelrechte geldverspilling.  Om dit te voorkomen is het van essentieel belang om in een vroeg stadium een deskundige te raadplegen.

Dus, wat zijn de grootste fouten die mensen maken bij het bouwen van een wijnkelder?

Fout 1 – Ervan uitgaan dat kelders het hele jaar door koel zijn.

Het noemen van een ondergrondse kelder roept het beeld op van de Franse wijnkelders in de Bordeaux. Deze traditionele kelders zijn volledig ondergronds, vaak meters onder de aarde en niet omringd door warmtebronnen. Het is zeldzaam om een natuurlijke koele en stabiele kelder te vinden in Nederland en België.

“Mensen gaan ervan uit dat een ondergrondse kelder van nature koel is”, zegt Tombrock, directeur van EuroCave, “maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde vaak waar. In de zomer en vooral als ze een betonnen plafond hebben, kan de ruimte heel warm worden. Ook in de winter, wanneer er vloerverwarming in de bovenliggende ruimte ligt, is de kans op opwarming aanwezig.”  Het resultaat is dan ook vaak dat de wijnkelder te warm is.

Fout 2 – Het niet beschikken over de juiste wijnkelderkoeling.

Een normale airconditioner installeren in uw kelder is een grote fout. “Een airconditioner zal de temperatuur niet laag genoeg krijgen, niet constant genoeg houden en de lucht teveel ontvochtigen”, zegt Tombrock. De ideale keldertemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en 14° Celsius, terwijl de luchtvochtigheid tussen de 60 en 75% moet liggen . “Als de luchtvochtigheid te laag is, leidt dit tot het uitdrogen van de kurken, die vervolgens krimpen. Hierdoor komt er lucht in de wijnfles waardoor de wijn oxideert. Als de luchtvochtigheid te hoog is, krijg je schimmel op de etiketten.  Het opslaan van wijn in een kelder zonder enige vorm van klimaatbeheersing apparatuur is een groot risico.

De oplossing: de juiste klimaat apparatuur installeren zoals de EuroCave INOA wijnkelderkoeling die een constante lage temperatuur en een relatief hoge luchtvochtigheid creëert die nodig is om de wijn in de wijnkelder goed te bewaren.

 Fout 3 – Onvoldoende isolatie of verkeerde isolatie.

Te vaak heeft Tombrock kelders en ruimtes met onvoldoende isolatie gezien, met name als een naastliggende ruimte wel verwarmd wordt is dit van essentieel belang. Een kelder moet goed worden geïsoleerd met het juiste materiaal. Door een goede isolatie zal de wijnkelderkoeling efficiënt functioneren en zal hij minder stroom gebruiken. Goed isoleren is een eenvoudige en een minder dure optie dan wordt gedacht, als je dit in het begin van de bouw meeneemt.  Moet het later worden aangebracht of worden gewijzigd dan zijn de kosten aanzienlijk hoger, aldus Tombrock.  

Fout 4 – Slechte keuze van de deur

Een andere veel voorkomende fout is het kiezen van een kelderdeur, bijvoorbeeld alleen op basis van esthetiek. “De kelderdeur moet technisch juist zijn; goed isoleren en goed afdichten. Anders zal het een lek zijn van temperatuur en vocht.” De kelderdeur is vaak een ondergeschoven kindje, maar verdient zeker de aandacht.

Fout 5 – Slechte wijnrekken

“Ik heb veel kelders gezien waar veel geld is besteed aan mooie wijnrekken, die totaal niet handig in gebruik zijn.  Bij aanschaf van wijnrekken is het van essentieel belang om naar de toekomst van je wijnverzameling te kijken; o.a. het steeds veranderen van het aantal flessen van een soort. Doe je dat niet dan kan het overzichtelijk houden van je wijnverzameling een vervelende job worden,” aldus Tombrock.

Wijnrekken moeten een goede oplossing bieden tegen de verschillende afmetingen van de flessen en de verschillende aantallen van een soort. Het is dus belangrijk dat de indeling van een wijnrek flexibel is. Er zijn een groot aantal wijnrekken verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
Het vinden van de balans tussen uiterlijk, het gebruiksgemak, het optimaal benutten van de beschikbare ruimte en de bijpassende kosten is een uitdaging bij het selecteren van de juiste wijnrekken. Het is aan te bevelen een leverancier te kiezen die keuzes heeft uit verschillende systemen, zodat aan al uw wensen kan worden voldaan.

Het maken van de perfecte wijnkelder is geen sinecure. Het gaat immers ook nog om zaken als wijn vriendelijke verlichting, geschikte vloeren, voldoende luchtcirculatie en ventilatie, het voorkomen van onder lopen van de wijnkelder en vele andere technische aspecten. Zo is het verstandig om een professioneel advies te vragen in de planningsfase, waarmee een heleboel problemen voorkomen kunnen worden en u alleen maar hoeft te genieten van uw favoriete wijnvoorraad in de perfecte wijnkelder.