6 snelle en handige tips om wijn te kiezen als een pro

Door Marshall Tilden III / @WineEnthusiast / Foto’s door Getty

Heeft u ooit een wijnkaart in een restaurant gekregen waar u “door de bomen het bos niet meer zag”? Iedereen heeft dat vast wel eens meegemaakt. U staat onder druk om een ​​lekkere wijn te bestellen waar iedereen van zal genieten, maar u wilt niet iets uitkiezen waarvoor een tweede hypotheek afgesloten moet worden. Hier zijn een zestal handige tips om wat gemakkelijker uit die intimiderende en extravagante wijnkaarten te kiezen.

  1. Openen met bubbels

Als u de wijnkaart goed wilt doornemen, wacht dan ook even met een fles bubbels te bestellen. Champagne is vaak een eerste keus, maar er zijn zoveel uitstekende mousserende opties die verkrijgbaar zijn tegen een meer toegankelijke prijs, met name Prosecco en Cava. Het is niet alleen een feestelijke manier om met een maaltijd te beginnen, maar het biedt ook wat ademruimte om de wijnkaart goed door te nemen en ieders eetlust op te wekken.

Wilt u iets anders proberen? Kijk of het restaurant een pétillant naturel of pét-nat heeft, een rustieke stijl van mousserende wijn die steeds vaker op de wijnkaart voorkomt.

  1. Er zijn geen vaste regels voor kwaliteit versus prijs

U zult veel tegenstrijdige adviezen horen over wat u op basis van prijs moet bestellen. Sommigen zeggen nooit de goedkoopste fles wijn van de kaart te bestellen. Anderen zeggen de op één na goedkoopste fles wijn, die het restaurant juist aan nietsvermoedende klanten wil slijten, niet te bestellen. Hoe het echt zit verschilt per restaurant, maar meestal is de goedkoopste wijn de favoriet van de eigenaar en krijgt het restaurant een kwantumkorting. Soms is de duurste fles wijn iets wat het restaurant nauwelijks schenkt, maar is het puur prestige.

Waar u zeker van kunt zijn, is dat de meeste restaurant eigenaren ernaar streven om alle wijnen op hun kaart geproefd te hebben, en de prijs pas op de tweede plaats komt.

  1. Probeer eens iets anders

Als je een steakhouse binnengaat en naar een fles bordeaux kijkt, betaal je gegarandeerd een forse prijs. Hetzelfde geldt voor een Barolo of Amarone in een Italiaans vijfsterrenrestaurant. Dat komt omdat dit de soort wijnen zijn die de meeste gasten associëren met dit soort restaurants.

Als je echter in datzelfde steakhouse naar Merlot of Zinfandel zoekt, zul je waarschijnlijk een uitstekende wijn vinden met een nette prijs. Een Valpolicella Superiore kan dezelfde waarde bieden bij uw favoriete Italiaanse gerecht en zou een welkom alternatief zijn voor Amarone. Restaurants hebben de neiging om deze flessen minder te promoten om gasten te verleiden hun favoriete ‘kwaliteitswijnen’ te proberen.

  1. Verdubbel de winkelverkoopprijs van de wijn ter vergelijking

De meeste restaurants rekenen op basis van de prijs een vast percentage op de wijn. Maar sommigen spelen met de prijzen waar ze denken dat ze de winst kunnen maximaliseren.

Als u een wijn overweegt die u kent, is een goede vuistregel om te verdubbelen wat u zou betalen in een plaatselijke wijnwinkel. Dat geeft u een eerlijke marktbeoordeling van restaurantprijzen, hoewel u iets meer zou moeten verwachten bij duurdere restaurants.

Als een wijn die u lekker vindt, wordt aangeboden voor minder dan het dubbele van de verkoopprijs, heeft u een deal gevonden.

  1. Stel vragen

Het is verbazingwekkend hoeveel koopjes je kunt vinden door een gesprek aan te knopen met de sommelier of iemand anders van de bediening. Vertel hen van welke wijnen u in het verleden genoten heeft en waarom. Als ze vervolgvragen stellen, proberen ze een idee te krijgen van uw smaak, niet om u te ondervragen.

Bovendien heeft het leren kennen van uw wijnprofessional allerlei nevenvoordelen. Misschien heeft het restaurant nog één fles van een ouder vintage die ze moeten opruimen om plaats te maken voor een nieuwe wijn. Of misschien staan ​​er een paar wijnen die niet eens op de lijst staan ​​die net zijn binnengekomen. Misschien heeft een verkoper enkele monsterflessen afgeleverd waarover de sommelier meningen zou willen hebben.

Een gesprek voeren met het personeel over uw wijnvoorkeuren en budget kan leiden tot een geweldige selectie.

  1. Wijnvoorkeur weegt zwaarder dan wijnarrangement

Het is gemakkelijk om vast te houden aan het zoeken naar de perfecte combinatie. En de wijncultuur legt veel nadruk op de “juiste” wijn-spijs combinatie. Maar als u weet dat u niet van Rhône-wijnen houdt en uw sommelier raadt een Gigondas aan als de beste combinatie voor uw gerecht, dan is de kans groot dat u teleurgesteld zult zijn.

Zorg ervoor dat u een wijn bestelt waarvan u weet dat u die lekker zult vinden, ongeacht het eten. U bent tenslotte degene die de rekening betaalt, toch?

Wees thuis de perfecte gastheer door wijn klaar te hebben om te serveren, zoals in restaurants!

> Ontdek de Tête à Tête

Elke maand deelt EuroCave Group waardevolle tips en trucs om je te helpen wijn te begrijpen. Bekijk de andere blogs.