Berliner Wein Trophy

Hieronder treffen jullie een verslag aan van één van mijn mooiste wijnavonturen tot nu toe, namelijk jurylid zijn bij de Berliner Wein Trophy (BWT)! De BWT is één van de grootste prestigieuze wijn competities in haar soort. Wie zich een zaaltje voorstelt met wat amateurwijnproevers en volle glazen wijn op houten proeftafels, komt bedrogen uit. Via een selectieproces worden oudgediende, crème de la crème en nieuwe juryleden uitgenodigd om deel te nemen aan de grootste competitie onder toezicht van de The International Organisation for Vine and Wine (OIV). De BWT wordt vanwege de omvang zowel in de zomer als in de winter gehouden.

Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver, een nieuw hoofdstuk in mijn wijnavontuur brak aan!  Met de avondvlucht vertrok ik vanaf Amsterdam naar Berlijn, om deel te nemen als jurylid aan de Berliner Wein Trophy. Terwijl ik in het vliegtuig zit, stel ik mij zo voor dat men in Berlijn bezig was met de flessen (ruim 7.000!) uit de opslag te halen en de laatste voorbereidingen te treffen voordat de 230 geaccrediteerde juryleden, uit ruim 40 verschillende landen arriveren.

Na aankomst op de luchthaven rol ik samen met mijn trolly naar de uitgang en wordt door een aardige Duitse taxichauffeur afgezet bij mijn hotel. De volgende ochtend rond 8 uur ben ik al in de ontbijtzaal. Aan het aantal ‘eenzame’ ontbijtgasten te zien, zullen dat mijn collega juryleden wel eens kunnen zijn, allemaal alleen aan hun tafeltje. Natuurlijk ontbijt ik niet te zwaar, geen gebakken eieren met spek en ook rustig aan met de koffie. Volgens het uitgereikte programma worden we om 9 uur verwacht in de lobby om vervolgens per touringcar naar het congrescentrum gereden te worden, waar de formele jurybriefing zal plaatsvinden. Ik zit zelf in de eerste bus (vanaf het hotel vertrokken er meerdere) en bevind mij al direct in goed gezelschap.

Naast mij zit een Sloveense wijnmaakster, welke mij vol trots vertelt over haar wijngaarden, haar inzichten voor het maken van wijn en dat zij zelf voor het tweede jaar jurylid is. Ik luister vol aandacht en vraag alvast even hoe het zo allemaal zal gaan. Er zijn ongeveer 40 juryteams van 5 à 6 internationale wijnexperts, er wordt geproefd in ‘wineflights’ waarin gemiddeld 20 wijnen van dezelfde soort (druif, gebied, wijntype) de proefglazen passeren.  Via een digitale scorekaart op een persoonlijke tablet geef je jouw punten over onderdelen als zicht, geur en smaak en sluit je af met een conclusie. Klinkt simpel toch? Niets blijkt minder waar te zijn.

Wanneer een wijn vanuit de jury op een beoordeling uitkomt tussen de  91,1 – 100 punten krijgt de wijn een Grand Gold medaille, tussen de 86,6 – 91 punten een Gold Medal en tenslotte bij een score tussen de 84,5 – 86,6 punten krijgt de wijn een Silver Medal. Wanneer er aan het einde van de competitie blijkt dat meer dan 30% van de ingezonden wijnen een medaille zou verdienen, wordt het niveau verhoogd. Een ware objectieve krachtmeting dus!

Bij aankomst in het congrescentrum meld ik me bij de inschrijfbalie en daar ligt netjes een gigantische envelop te wachten met mijn naam erop. In de envelop zit mijn badge, het reglement en nog wat organisatorische zaken zoals planning van lunch, diner en activiteiten. Tijdens de jury briefing wordt in detail uitgelegd hoe het beoordelingssysteem werkt en een volle zaal met o.a. Koreanen, Amerikanen, Duitsers en Britten luistert aandachtig naar de officials van de toezichthouder OIV.

Na afloop zet ik koers richting mijn jurytafel, waar ik kennis maak met de juryleden van jury 27. Mijn collega juryleden voor de komende 4 dagen zijn drie Duitse heren (allemaal veteranen uit de Duitse groothandel, waarvan 1 de juryvoorzitter is) en twee Portugese dames. Eén dame werkt voor een dochterorganisatie van Instituto dos Vinhos do Douro e Porto en de andere is wijnmaakster in het noorden van Portugal.

Tijdens de gehele competitie is er één sommelier aangewezen per juryteam, die de wijnen inschenkt. Ook zijn er zogenaamde ‘runners’, die de wijnen vanuit de koeling naar onze tafel lopen. Dit hele proces is digitaal te volgen en soms zijn er files in de wijnkoelingen en wachten wij op onze nieuwe wineflight. Uiteraard zitten alle wijnen in geblindeerde zakken en weet je niet welke wijn je proeft.

Wanneer een team een wijn heeft beoordeeld, ziet de juryvoorzitter alle doorgezette scores en word je soms gevraagd waarom je tot je eigen score gekomen bent of waarom je nog niet klaar bent met het invullen van je scores, want we willen er natuurlijk geen avondwerk van maken. De gesprekken tussen de diverse wijnen door zijn echt de kers op de taart. Er worden met een glimlach en een twist toch veel vakinhoudelijke onderwerpen besproken/getoetst met verschillende invalshoeken.

Wat proefden en beoordeelden we in de 4 dagen? Zowel witte, rode, rosé als mousserende wijnen, van verschillende jaargangen en van druiven als Grauburgunder, Dornfelder, Pinot Noir, Sangiovese, Cannonau, Grüner Veltliner, Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Riesling en Shiraz.

In totaal waren er 7.590 wijnen te beoordelen uit 34 verschillende landen. Het niveau was volgens de ervaren juryleden enorm hoog deze editie. Slechts 30% van de ingezonden wijnen kregen een medaille. Er zijn in totaal 27 Grand Gold, 2.077 Gold en 172 Silver medals uitgereikt.

Het waren 4 geweldige dagen in Berlijn. Veel nieuwe internationale wijnprofessionals ontmoet, een prettige collegiale sfeer met strenge, maar rechtvaardige juryleden en, niet onbelangrijk, ook veel plezier.

Zelf heb Ik er enorm veel van geleerd en hopelijk tot de volgende keer! Ook ben ik nog jurylid voor Concours Mondial de Bruxelles, maar vanwege alle COVID-19 maatregelen staat dit pas voor september 2020 gepland in Brno, Tsjechië….even afwachten hoe de wereld er dan uitziet. Cheers!

Deze gastblog is geschreven door Dennis Doorakkers

Mijn naam is Dennis Doorakkers, oprichter van Vino Vita. Wijn is mijn grote passie. Ik drink graag een goed glas en ben vooral zeer geïnteresseerd in het verhaal achter de wijn. Mijn liefde voor wijn en al die mooie verhalen wil ik graag met je delen.

Meer lezen over Dennis Doorakkers?