Bobotie

Hoofdgerecht voor 4 personen – 20+30 minuten

Bobotie is een van de bekendste Zuid-Afrikaanse gerechten. Het is een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht en eenvoudig te maken. Bobotie werd vroeger voornamelijk door arme boeren en slaven gegeten, omdat het van resten van andere maaltijden werd gemaakt. Maar door de jaren heen zijn er door de invloed van verschillende Zuid-Afrikaanse culturen vele varianten ontstaan.

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt (lam of rund)
  • 2 uien
  • 1 dikke snee witbrood
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1½ eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • ½ theelepel peper
  • ½ eetlepel kurkuma (koenjit)
  • 25 ml azijn of sap van 1 citroen
  • 6 amandelen, in kwarten
  • 125 ml rozijnen zonder pit
  • 4 laurierbladeren
  • 37,5 ml chutney

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Maak de uien schoon en snijd ze fijn. Fruit ze in hete boter totdat ze bruin zijn.
  3. Voeg het gehakt toe en braad tot rul.
  4. Week het brood in de melk en druk de melk er daarna weer uit. Kneed het brood fijn.
  5. Meng alle bestanddelen, behalve 1 ei, ½ kopje melk, laurierbladeren en chutney, met het gehakt en het uienmengsel. Schep het geheel in een ingevette ovenschotel.
  6. Rol de laurierblaadjes op (even in water laten weken als ze breken) en steek ze rechtop in het mengsel.
  7. Bak het geheel ongeveer 45 minuten in de oven op 180°C. Klop het overige ei en melk en gooi dit na een 30 minuten over de schotel.

Bobotie wordt meestal geserveerd met (gele) rijst, komkommersalade en chutney. Voor een feestelijk tintje kun je ook nog wat gewelde rozijnen door de rijst mengen.

Wijnkeuze

Live-a-Little Slightly Sweet and Shameless
Een helder witte wijn met een lichte bleekgroene tint. De smaak is zacht, met een vriendelijke aandronk en een lange afdronk met peer.

Bron: Kaapstadmagazine.nl