Cattier

Over champagne is natuurlijk al veel gezegd en geschreven. Maar toch valt er nog wel wat over het gebied en de wijnhuizen te vertellen. Het is en blijft een zeer mooie en verrassende streek, waar je goed kunt eten en natuurlijk champagne kunt drinken.

Twee van de belangrijkste steden in de regio ’Grand Est’ zijn Reims en Epernay. Hier zijn veel van de beroemde wijnhuizen gevestigd. Het champagnehuis dat bijna iedereen kent die iets van wijn weet is Moët & Chandon. Dit huis heeft één van de mooiste boetieks die ik in dit wijngebied ken. Maar over dit champagnemerk is al genoeg geschreven. Iedere seconde wordt er ergens in de wereld een fles Moët & Chandon geopend. Afhankelijk van het champagnehuis/merk kun je in de streek voor ongeveer € 7- een zeer goed glas champagne drinken. Het kleine en uitstekende champagnehuis Paul Couronne in Reims is daar een goed voorbeeld van.

Wat veel mensen niet weten is waarom champagne zo duur is. Veel wijnhuizen kunnen zelf maar 10 à 15% van hun productie zelf produceren. Dat komt omdat ze niet genoeg wijngaarden hebben. De rest van de druiven wordt gekocht bij andere champagnewijnboeren. Voor het maken van een fles champagne heb je tussen de 1,2 à 1,5 kilo druiven nodig. Aan mij is ooit verteld dat er voor een kilo druiven ongeveer € 6,- wordt betaald. En dan komt de fles, de uitmonstering, de kurk, het productieproces en nog veel meer erbij.

Er zijn veel champagnehuizen. Sommige zien er voor mij uit als de grot van Ali Babi. Al klinkt dat wel als een rare omschrijving moet ik toegeven. In Chigny-les-Roses is het familiebedrijf Cattier. Het dorpje is op zichzelf niet erg interessant. Maar vaak zit het spannendste gedeelte van veel champagnedorpen/stadjes onder de grond. Daar bevinden zich namelijk de kelders waar een gedeelte van het productieproces plaats vindt en de flessen worden bewaard. Alleen al in Epernay bevindt zich onder het stadje ongeveer 100 km aan wijnkelders die zijn uitgehouwen in de mergelgrond. En de kelder van dit wijnhuis lijkt op die van Ali Baba omdat de flessen die er liggen zo ongelooflijk mooi zijn. En wel van goud lijken te zijn.

Via bronnen is achterhaald dat de familie Cattier al in 1625 wijngaarden bezat in Chigny-les-Roses. Pas in 1918 kwam champagne Cattier als merk op de markt. In 1951 kochten ze het champagnehuis ‘Clos du Moulin’. En in 2006 kwam het prestigieuze champagnemerk ‘Armand de Brignac’ erbij. Van dit merk kun je bijna geen fles krijgen omdat het heel erg exclusief is. Voor de Armand de Brignac Ace of Spades Rosé heb ik op internet al een prijs van € 469,- gezien. Het zijn voor mij de mooiste champagneflessen die ik gezien heb.

Om dit wijnhuis hangt een sfeer van exclusiviteit, van geheimzinnigheid en van een hoop rijke en bekende personen. Vaak word Armand de Brignac als één van de beste champagnes ter wereld gezien. Twee criteria waaraan je een goede champagne kunt herkennen zijn: aan de fijnheid van de belletjes en hoelang ze in je mond blijven hangen.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)

Meer lezen van Jiri Penders?