Champagne temperatuur

Er zijn ongelooflijk veel verschillende champagnes, dat maakt het zo’n interessante wijn. Mousserend natuurlijk en als je het mij vraagt de mooiste en meest intrigerende mousserende wijn. Daar wil je dus goed en maximaal van genieten. Heb je een prachtige champagne gekocht, op welke temperatuur drink je deze dan?

Uiteraard wil je de champagne koel serveren maar hóe koel? De temperatuur heeft invloed op de aroma’s, smaak en mousse (de bubbel) van de wijn. En dus is de temperatuur heel belangrijk om de wijn tot zijn recht te laten komen.

Voor de meeste champagnes, de wat jongere champagnes, kan je 8 – 10 graden Celsius aanhouden. Hoe koeler de champagne hoe minder aroma’s en kleiner de bubbels zijn. Juist de aroma’s zijn heel belangrijk in de totaalbeleving. Dus wanneer de champagne te koel is, mis je deze ervaring. De bubbels zorgen voor het feestelijke karakter, maar hebben nog een belangrijke functie omdat ze de aroma’s naar je toe ‘brengen’.

Overigens is het dus ook zo wanneer de fles te warm wordt geserveerd de bubbels veel onstuimiger zijn, wat ook weer niet prettig is. Persoonlijk drink ik de champagne niet te koel, dus eerder richting 10 graden dan 8 graden.

En dan hebben we de Millésime champagnes, van één oogstjaar gemaakt en de overige wat langere gerijpte champagnes. Over het algemeen drink je dit net even op een wat hogere temperatuur, op 12 graden. Dan krijg je de maximale ervaring van deze vaak zeer zorgvuldig gemaakte champagnes. De mousse is bij iets langer gerijpte champagne kleiner en verfijnd. En ook hier weer geldt dat de temperatuur belangrijk is voor de aroma’s en smaak van de wijn. Te koud is ‘killing’ en zonde van zo’n mooi gemaakte wijn. Santé!

Deze gastblog is geschreven door Hinke de Jong van Brouzje, www.brouzje.nl

Over Hinke de Jong

Brouzje wordt geleid door Hinke de Jong. Zij heeft een achtergrond in de zakelijke dienstverlening en bezit een gezonde ondernemersgeest. Opgegroeid in een ondernemersgezin en dichtbij de natuur. Ze laat zich graag inspireren door mensen en omgeving. Kwaliteit, ambitie en betrokkenheid kenmerken haar.

Aantrekkingskracht bracht haar in de Champagne en zo heeft zij Brouzje steeds verder gevormd. De liefde voor champagne, de mensen, het product en de regio geeft een enorme motivatie te blijven leren over champagne! Haar specialisme deelt ze met regelmaat met wijnprofessionals, bedrijven en liefhebbers.