Chateau Angélus in de St. Emilion

Wijnen proeven uit een bepaalde streek zoals bijvoorbeeld de Bordeaux is erg moeilijk. Ze lijken soms nogal op elkaar. De bekende wijnkenner Oz Clarke uit Engeland legde mij uit dat je onderscheid in wijnen leert maken door veel te proeven.

De smaak van een wijn is natuurlijk ook persoonlijk. In de loop der jaren heb ik als culinair journalist leren proeven. Ik begrijp nu ook wat de prijs van een wijn bepaalt. Die wordt bepaald door het gebied waar de wijn vandaan komt, de naam van het Chateau, hoe de wijn wordt geproduceerd, het jaartal en nog veel meer. De prijs van bijvoorbeeld een wijnvat, waar de wijn later in wordt gerijpt/bewaard, verschilt per wijnhuis nogal. En dan vergeet ik nog te zeggen: ‘Wat de gek ervoor wil betalen’.

Natuurlijk ben ik me ervan bewust dat ik door mijn werk bevoorrecht ben.

Eén van de wijnhuizen die me is bijgebleven is Chateau Angélus in de St. Emilion (Bordeaux). Het wijngebied is naast zijn wijnen beroemd om het gelijknamige stadje St. Emilion. Dit dorp staat bekend om zijn kerken en klokkentorens.

In de St. Emilion worden alléén rode wijnen geproduceerd. De classificatie voor de wijnen uit dit gebied stamt uit 1955. Drie wijnen werden in dat jaar toegelaten tot de hoogste klasse ‘Premier Grand Cru Classé A’. In 2012 kwam daar eindelijk Chateau Angélus bij. De naam Angélus komt van het Katholieke gebed ‘Angelus Domini’.

Bij een wijnhuis gaat het niet alléén maar om de wijn, maar eveneens om de architectuur van het wijnhuis zelf. In de Bordeaux ziet het ene wijnhuis er nog mooier en groter uit dan het andere. Kunst speelt ook een belangrijke rol. Soms loop je binnen en ook buiten rond in kleine musea.

Chateau Angélus heeft eveneens een speciale klokkentoren. Deze mechanische klokkentoren kan 160 verschillende melodieën spelen. Toen ik er was werd het Nederlandse volkslied gespeeld.
De wijnen worden van Angélus volgens de nieuwste techniek gecontroleerd. Zo wordt dat hier o.a. gedaan door middel van een QR/streepjescode. Die code kan alléén door de werknemers worden uitgelezen.

Vanuit de proefruimte van het wijnhuis heb je een schitterend uitzicht over de wijngaarden. De wijnen worden hoofdzakelijk geproduceerd van de druivenrassen Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.  Voor de beste wijn van Angélus betaal je honderden euro’s. Voor de maaltijd van een sterrenkok doe je dat ook.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)

Meer lezen van Jiri Penders?