Château Bouscaut en Château Smith Haut Lafitte

De Bordeauxsteek is één van bekendste wijnstreken ter wereld. De wijnen die hiervandaan komen spreken zeer tot een ieders verbeelding, maar slechts een paar procent behoort tot de top. Een wijnregio die redelijk dicht bij de hoofdstad Bordeaux ligt, is Pessac-Léognan. Deze wijnen vallen onder het wijngebied Graves. De hoogste kwaliteitsklasse heet hier ‘Grand Cru Classé de Graves’. Cru betekent gewas. Twee wijnhuizen die ik wil belichten zijn Chateau Bouscaut en Château Smith Haut Lafitte.

Chateau Bouscaut valt sinds 1992 onder de bezielende leiding van Sophie Lurton. Zij is een dochter van Lucien Lurton. Samen met zijn broer André kocht hij een aantal grote wijnhuizen op waaronder Chateau La Louvière, Chateau Camersac, Chateau Desmiral en als klap op de vuurpijl het prestigieuze wijnhuis Climens. Daarnaast erfde André Lurton van zijn grootvader Chateau Bonnet in het Entre-deux-Mers gebied. Deze twee broers hadden een super commercieel en visionair inzicht. Zij zijn een groot voorbeeld in de wijnwereld. Lucien Lurton kocht voor elk van zijn kinderen (tien in totaal) een wijnhuis. Hij verwierf Bouscaut in de plaats Cadaujac in 1979.

Om de twee jaar wordt er in Bordeaux de grootste wijnbeurs ter wereld ‘Vinexpo’ gehouden. Zowel op deze beurs en in de wijngebieden eromheen kun je voor de kleinere en grote wijnhuizen een bijzondere invitatie krijgen. Jaren geleden kreeg ik er één om op Chateau Bouscaut te komen voor een diner. Het bleek Sophie Lurton’s eerste (bescheiden) feest te zijn met een twintigtal personen. Haar oom André Lurton gaf ooit een feest op zijn wijnhuis Bonnet voor 700 mensen. De Vinexpo was tot voor kort de wijnbeurs waar je als wijnhuis jezelf moest profileren en waar je als professioneel wijnkenner gezien moest worden.

Zowel de witte als de rode wijn van Bouscaut zijn een ‘Grand Cru Classé de Graves’. De witte wordt gemaakt van de druivenrassen Sauvignon Blanc en Sémillon en de rode van Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec. Het zijn wijnen van een uitzonderlijke kwaliteit.

Chateau Smith Haut Lafitte in de plaats Martillac is werkelijk een imposant bouwwerk met een kleine klokkentoren. Naast hun wijn zijn ze eveneens beroemd om hun bronzen haas die voor het kasteel prijkt. Het is hun symbool geworden. In de wijngaarden zijn er namelijk hazen te vinden. Hazen zijn ongevaarlijk want ze knagen niet aan de wijnplanten. Dat doen konijnen wel. Hazen zijn erg nuttig omdat ze konijnen verjagen.

Het chateau dankt zijn naam aan een vorige Schotse eigenaar die George Smith heette. In de vlag van het wijnhuis zijn ook drie lelies afgebeeld. Dat komt omdat het ooit eigendom is geweest van een familielid van de Franse koning.

Tegenover het wijnhuis hebben de eigenaren een luxe spa-oord en een twee-sterrenrestaurant met hotel. Dat wordt door hun dochters gerund. Hier heeft alléén de rode wijn de hoogste kwalificatie, maar de witte wijn is ook uitzonderlijk goed. In en rond het huis staat eveneens veel kunst.

Maar het bijzondere van dit wijnhuis krijg je pas aan het eind van de rondleiding te zien. In een grote zaal zie je opeens een deur in de grond zitten. Die kan automatisch open en in de grond bevindt zich een aparte kamer waar de privécollectie van het wijnhuis wordt bewaard. Het is een adembenemend moment als je deze speciale kamer mag betreden. Dit laatste wijnhuis is alleen op uitnodiging toegankelijk. Chateau Bouscaut is voor iedereen te bezoeken.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)

Meer lezen van Jiri Penders?