Amuse voor 6, of voorgerecht 3 personen — 15 minuten

Ingrediënten
• 6 coquilles
• 1 sneetje brood
• Takje platte peterselie, fijngehakt
• Olijfolie om in te bakken
• Peper en zout uit de molen
Voor de citroensaus
• 125 ml slagroom
• 1 biologische citroen
• Flinke klont roomboter
• 1 eidooier
• Snufje peper en zout

Verder nodig
Koekenpan, keukenmachine, 6 schoongemaakte coquilleschelpen of 6 kleine bordjes
Verder nodig voor de citroensaus
Fijne rasp, sauspannetje, garde

Bereiding
Droog het sneetje brood in de oven, circa 10 minuten op 160 graden. Maak de citroensaus en houd warm. Warm de coquilleschelpen lichtjes in de oven. Snijd de korstjes eraf en vermaal het brood in de keukenmachine tot fijne kruimels. Bak de kruimels met een scheut olijfolie goudbruin en krokant in een koekenpan. Zet opzij.
Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw met een scheut olijfolie. Dep de coquilles droog met keukenpapier en bestrooi met weinig peper en zout. Bak de coquilles in de hete koekenpan circa 1 minuut aan elke kant, of totdat ze goudbruin en nog nét niet helemaal gaar zijn vanbinnen. (Ze garen buiten de koekenpan nog iets door, waardoor ze op je bord perfect gaar zullen zijn.)

Bereiding citroensaus
Verwarm de slagroom met de rasp en het sap van een halve citroen. Laat 5 minuten trekken. Klop de roomboter door de saus en laat de saus iets afkoelen. Voeg de eidooier toe en verwarm al kloppend totdat de saus dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.

Lepel op elke coquilleschelp (of een klein bordje) wat citroensaus en leg hier een coquille op. Garneer met wat broodkruim en fijngehakte peterselie. Serveer direct.

Wijnkeuze: de Grüner Veltliner
Grüner Veltliner is in alle soorten en maten. Van goedkoop tot duur en van Oostenrijk tot Hongarije. De laatste paar jaar is de Grüner Veltliner met een opmars bezig en dat is geheel toe te schrijven aan wijnland Oostenrijk. Veel mensen kwamen terug van vakantie en zochten de toen nog onbekende Grüner Veltliner. Die hadden ze gedronken op hun vakantieadres in Oostenrijk en bijna iedereen vond die wijn toen lekker.
Grüner Veltliner is hierdoor ook dé druif van Oostenrijk geworden en bijna elke winkel heeft er wel een in het assortiment staan. Jammer genoeg heeft dit succes ook een keerzijde. Menige wijnmaker wilde ook meeprofiteren aan dit succes en de Grüner Veltliner werd massaal aangeplant en ook op grond die helemaal niet geschikt was voor dit druivenras. Als gevolg zijn er nu veel Grüner Veltliners op de markt die maar een fractie zijn van de toen geproefde Grüner Veltliner uit Oostenrijk.
En toch ga ik niet voor een Oostenrijkse variant, maar voor een Hongaarse. Doe eens gek en koop een Zöltveltelini uit Hongarije, veel onbekender maar oh-zo-lekker…

Eet smakelijk!

Tip
Voor een lekkere (en nog eenvoudigere) variant van dit recept kun je het broodkruim achterwege laten en de coquille garneren met verse fijngehakte bieslook.

Bron: www.keukenliefde.nl