De 10 wijngaarden achter ’s werelds beroemdste wijnen

Er wordt gezegd dat goede wijn begint in de wijngaard, en met veel van ‘s werelds meest legendarische wijnen klopt dat zeker. Wijnbouw is complex, maar het is de allerbelangrijkste factor die echt geweldige wijn maakt. De bodems waarop deze wijngaarden groeien, zijn van belang, evenals hun ligging, oriëntatie op de zon en verschillende microklimaten.

Maak hieronder kennis met enkele van deze bijzondere wijngaarden.

  1. Romanée-Conti

Bourgogne claimt een groot aantal van de meest legendarische wijngaarden ter wereld. Veel van deze wijngaarden staan ​​op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wellicht is de meest iconische Romanée-Conti, bekend van het Domaine de la Romanée-Conti (DRC).

Deze wijngaard is een monopool, wat betekent dat het een wijngaard of appellatie is die eigendom is van en wordt beheerd door één wijnmakerij. Het op een kerkhof lijkende kruis staat als schildwacht aan het begin van de wijngaard en verleent een bijna plechtige eerbied die past bij zijn bijna mythische status.

Romanée-Conti is ook een ommuurde wijngaard. Deze bijzondere sluiting produceert slechts ongeveer 450 kisten wijn per jaar uit een perceel van iets minder dan vijf hectare. In 2018 werd een fles DRC uit 1945 verkocht voor € 558.000 via Sotheby’s veiling. Andere opmerkelijke oudere jaargangen zijn de 1966 en 1978.

De wijngaard werd in de 13e eeuw aangeplant door monniken van de abdij van Saint-Vivant. De wijnen staan ​​bekend om hun bijzonderheid; de druiven worden verbouwd op stokken van minstens 50 jaar oud, geteeld op kalkachtige, kalkachtige bodems.

Opmerkelijke producent (als de gelegenheid zich ooit voordoet): Domaine de la Romanée-Conti

  1. Montrachet

Een ander gerespecteerde wijngaard in Bourgogne is Montrachet, gelegen in de Côte de Beaune, het zuidelijke deel van de gewaardeerde Côte d’Or. Gecentreerd rond de stad met dezelfde naam, is de Côte de Beaune niet strikt een witte wijnregio, maar de regio staat er wel om bekend.

Montrachet is een grand cru-wijngaard die wordt beschouwd als de beste plaats ter wereld voor de productie van Chardonnay. Het is gelegen tussen de beroemde steden Puligny en Chassagne. De wijngaard ligt midden op de helling op het zuidoosten, wat beschermt tegen de sterke westenwinden.

Goed doorlatende, calciumrijke bodems zorgen ervoor dat de druiven gehydrateerd blijven..

Net als Romanée-Conti beslaat het ook een klein teeltgebied – slechts acht hectare – om de langstlevende en duurste witte wijnen ter wereld te produceren. Montrachet is geen monopole, dus er zijn een paar eigenaren die deze wijnen maken.

Bekende producenten: Domaine de la Romanée-Conti, Bouchard Père et Fils, Domaine Leflaive, Joseph Drouhin, Louis Latour

  1. Clos Saint-Jacques

Er is één premier cru wijngaard in Bourgogne die zeer inspirerend is, en dat is Gevrey-Chambertin’s Clos Saint-Jacques.

Waarom wordt Clos Saint-Jacques als enige beoordeeld als een premier cru-wijngaard? Aangenomen wordt dat tijdens het opzetten van het classificatiesysteem van Bourgogne sommige eigenaren weigerden de hogere vergoeding te betalen die aan het hogere classificatieniveau was gekoppeld. Alles komt natuurlijk altijd neer op geld.

In Clos Saint-Jacques mogen vijf eigenaren-producenten de naam van de wijngaard op de fles gebruiken: Louis Jadot, misschien wel de meest betaalbare van de vijf producenten; Domaine Armand Rousseau; Domaine Sylvie Esmonin; Domaine Fourrier en Domaine Bruno Clair.

Armand Rousseau heeft het grootste bedrijf op iets meer dan vijf hectare. Er wordt gezegd dat de wijnen de zachtste van het stel zijn, maar ze staan ​​allemaal hoog in het vaandel.

Opmerkelijke producenten: Domaine Bruno Clair, Domaine Sylvie Esmonin, Domaine Fourrier, Louis Jadot, Domaine Armand Rousseau

  1. Clos des Goisses

De naam zegt het al. “Clos” betekent ommuurde wijngaard, en “goisses” is Frans voor zeer steile wijngaard, en dit perceel van ongeveer 13,5 hectare aan de noordkant van de rivier de Marne in de Champagne stijgt van 30º tot 45º. Zo’n helling vereist handmatige landbouw (standaard in Champagne) of, enigszins anachronistisch, paarden en ploegen.

Deze eersteklas cru-wijngaard, geplant op zowel Chardonnay als Pinot Noir, is sinds de 16e eeuw gegroeid en is momenteel de warmste plek in de Champagne. De oriëntatie op het zuiden en de omringende muur zorgen voor een warmer microklimaat dan de rest van de Champagne. Dit zorgt ervoor dat de druiven rijpen, en zijn speciale kalkbodem, als warmtegeleider fungeert.

Opmerkelijke producent: Philipponnat

  1. Coulée au Serrant

Coulée au Serrant werd in de 12e eeuw geplant door cisterciënzer monniken en wordt elk jaar geoogst. Vanaf 2020 heeft de wijngaard 890 opeenvolgende jaargangen gekend.

Coulée is een monopool en appellatie in het Savennières-district van de Loire-vallei, eigendom van Nicolas Joly. De meer dan 17 hectare van de wijngaard wordt aangeplant op een van de vlaggenschipdruiven van de Loire, Chenin Blanc. De zuidoostelijke wijngaard wordt verbouwd volgens biodynamische principes en heeft wijnstokken van gemiddeld 35 tot 40 jaar oud. Ze bevinden zich op leisteen-, kwarts- en vuursteenbodems, die een onderscheidend vermogen tot mineraliteit verschaffen.

Opmerkelijke producent: Domaine Nicolas Joly

  1. Cannubi

“Het was alsof ik de sterren met mijn handen aanraakte”, zegt Luciano Sandrone, een producent uit Piemonte, over de beroemdste cru van Italië.

Michele Chiarlo, een andere Barolo-producent, zegt: “Toen ik mijn eerste Cannubi kon kopen, was het een genot, bijna alsof ik de hemel met mijn vingertoppen aanraakte.”

Druiven worden al in Cannubis geteeld vóór dat Barola bestond. De 37 hectare zijn eigendom van 19 producenten en in de loop der jaren al vaak het middelpunt geweest van controversiële eigendomsgeschillen en naamgevingsrechten, en is zelfs één keer bij het Hooggerechtshof van Italië uitgevochten.

Het is zo’n gerespecteerde naam dat naburige wijngaarden zoals Cannubi San Lorenzo en Cannubi Muscatel de naam ‘Cannubi’ wilden gebruiken als een demonstratie van de kwaliteit van hun wijn. In 2013 besloten rechtbanken dat de naburige wijngaarden de naam mochten gebruiken om hun nabijheid tot de wereldberoemde wijngaard te promoten.

Opmerkelijke producenten: Brezza, Damilano, Michele Chiarlo, Sandrone, Paolo Scavino

  1. ToKalon Wijngaard

In het Grieks betekent ToKalon ‘het mooie’, en als je aan het uitkijkpunt van Robert Mondavi Winery staat, is het gemakkelijk te begrijpen waarom. Het 1000 hectare grote perceel in de appellatie Oakville in Napa Valley ziet een oppervlakte van wijnstokken tegen een blauwe, wolkenloze lucht en de weelderige, groene bergen van Mayacamas.

ToKalon is ook de thuisbasis van het kleine machtige pakket genaamd I-Block, geprezen om de oudste Sauvignon Blanc-wijnstokken van Noord-Amerika, nu 75 jaar oud. Hun dikke, knoestige stammen zijn niet getrild en vereisen geen irrigatie, waardoor hun toch al heldere fruitaroma wordt geconcentreerd.

Als Amerika grand cru-wijngaarden had, zou ToKalon zeker bovenaan de lijst staan. Omdat Napa Valley bekend staat om Bordeaux-druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon, is het echter passender om te zeggen dat ToKalon een soort van ‘eerste groei’-wijngaard is.

En omdat ToKalon deel uitmaakte van het partnerschap tussen Robert Mondavi en Baron Philippe de Rothschild van Bordeaux, de eerste teelt van Château Mouton Rothschild, is de analogie nog toepasselijker.

Net als Cannubi heeft de benijdenswaardige locatie en de diversiteit van de bodem ToKalona een soort doelwit gemaakt, met enkele van de beste en duurste wijnmakerijen in de vallei die strijden om een ​​met ToKalon gelabelde wijn te produceren. De wijngaard is momenteel verdeeld over enkele conglomeraten. Robert Mondavi-Constellation bezit het grootste bedrijf met bijna 450 hectare, terwijl teler Andy Beckstoffer 90 hectare en Opus On 100 hectare beslaat. De rest is in handen van een handvol kleinere telers.

Opmerkelijke producenten: Robert Mondavi, Opus One, Realm Cellars

  1. Shea wijngaard

Vanwege de legendarische stamboom van Bourgogne is Pinot Noir één van de nobelste druiven. En Pinot Noir krijgt in de Verenigde Staten eindelijk voet aan de grond. Zelfs de Bourgondische inwoners prijzen de Willamette-vallei in Oregon vanwege zijn geweldige terroir voor de productie van Pinot.

Het Mekka van de regio wordt vaak beschouwd als Shea Vineyard, een landgoed van 290 hectare in Yamhill County, bekend om zijn sedimentaire zandsteenbodem. Shea wijdt 149 hectare aan Pinot Noir en zes hectare aan Chardonnay.

Eigenaar Dick Sheas levert druiven van topkwaliteit aan enkele van de meest gewaagde en bekende wijnmakerijen in Oregon en Californië.

Opmerkelijke producenten: Bergström, Ken Wright Cellars, Shea Wine Cellars, Winderlea

  1. Bien Nacido Wijngaard

Bien Nacindo dateert van 1837 en is gelegen aan de centrale kust van Californië. Het kwam echter niet op de kaarten van veel wijnliefhebbers voor totdat de Millers, een familie van Californische boeren uit de vijfde generatie, het in 1969 kocht.

Hun droom was de wijngaard te ontwikkelen die wedijverde met die van de grote landgoederen van Europa. Veel mensen geloven dat die droom is gerealiseerd.

Bien Nacido ligt in de Santa Maria-vallei van Santa Barbara County. Het is een van de koelste groeiplaatsen in de genoemde richting van de oceaaninvloed en de dwars (oost-west oriëntatie) Santa Ynezm-bergketen. De wijngaard is aangeplant op 900 hectare wijnstokken en levert druiven aan veel high-end wijnmakerijen in Californië.

Opmerkelijke producenten: Au Bon Climat, Bien Nacido Estate, Qupé, Twomey, Migration

  1. Old Garden Vineyard (Barossa Valley)

In tegenstelling tot wat men zou denken, bevinden de oudste wijnstokken ter wereld zich niet in Europa, maar in Australië. De Old Garden-wijngaard, geplant in 1853, is nu in handen van Dean Hewitson, wijnmaker en eigenaar van Hewitson Winery in Zuid-Australië.

Old Garden heeft de grote eer nooit te zijn aangetast door phylloxera, de wijnstokluis die in de 18e eeuw veel van de wijngaarden ter wereld verwoestte. Het is de thuisbasis van de oudste, eeuwig producerende Mourvèdre wijnen ter wereld. Ze zijn momenteel 168 jaar oud en produceren een rijke, zeer complexe wijn.

Opmerkelijke producent: Hewitson

Bron: WineEnthusiast