• Wijnkelder EuroCave wijnrekken wijnkasten wijnkelderkoeling wijnklimaat

Hoe maak je de beste wijnkelder?

Als eerste de criteria voor het goed bewaren van wijn op een rijtje

  • Een constante temperatuur tussen 10 en 14°C
  • Een hoge luchtvochtigheidsgraad tussen de 60 en 75%
  • Voldoende beluchting
  • Een donkere omgeving, vrij van uv-stralen
  • Een trillingvrije omgeving
  • Vrij van geuren

Creëer een ruimte

Voor de opslag van 1000 flessen wijn heeft u minimaal een ruimte nodig van 4 á 5 vierkante meter, afhankelijk van de vorm van de ruimte en de wijnopslag die u kiest. Deze ruimte dient bij voorkeur goed geïsoleerd te zijn. Trend: glazen wand als afscheiding van de wijnkelder.

Klimatiseer de ruimte

Alleen een volledig ondergrondse wijnkelder, zonder naastliggende (verwarmde) ruimtes, zonder vloerverwarming erboven of andere warmtebronnen zal tussen de 10° C (winter) en 14° C (zomer) blijven. Voor alle andere ruimtes zult u een wijnkelderkoeling nodig hebben.

Wijnkelderkoeling

Een goede wijnkelderkoeling zorgt voor de juiste temperatuur van de ruimte (12° C), de juiste luchtvochtigheid (tussen 60-75%) en de luchtcirculatie in de ruimte. Neem dus geen airconditioning hiervoor, want deze kunnen niet zo laag in temperatuur en ontvochtigen de lucht te veel.

Wijnrekken

Voor de inrichting van de wijnkelder is een ruime keuze aan wijnrekken. Kiest u voor een bepaalde uitstraling (klassiek, modern of robuust), een bepaald materiaal (staal, lavasteen, eikenhout), of de manier van het opleggen van de flessen… let vooral op het gebruiksgemak!

Niet doen

Geen andere zaken dan wijn bewaren in de wijnkelder, met name alles wat een geur afgeeft. Wijn ademt door de kurk en de wijn kan dus beïnvloed raken door de geur in de ruimte.

En… geen licht gebruiken die warmte of uv-stralen afgeeft. Uv-stralen zijn slecht voor de wijn.

Alternatief

Geen duizend flessen wijn? Geen ruimte voor een bovengrondse wijnkelder? Een wijnkast bootst het ideale kelderklimaat na. Op een oppervlakte van nog geen halve vierkante meter kunt u 200 flessen wijn bewaren!

Advies

De adviseurs van EuroCave denken graag met u mee over het bewaren en serveren van wijnen. Geen project is ons te gek, wij zijn graag uw partner als het op de beste oplossing voor wijnopslag aan komt.

Onze Royale wijnbewaarkast bevat alle criteria van het perfecte kelderklimaat. Benieuwd hoe we dit voor elkaar hebben gekregen? Lees dan hier onze blog!