Deze Franse wijnen zijn een must voor je wijnkoelkast

Hoera, je bent de nieuwe eigenaar van een spiksplinternieuwe EuroCave wijnkast! Nu is het natuurlijk zaak om hem te vullen met de mooiste wijnpareltjes. Maar waar moet je beginnen? Er zijn immers zo veel verschillende wijnen! We helpen je graag een handje met wat tips and tricks. Hieronder daarom een overzicht van Franse wijn die in ieder geval niet zou mogen ontbreken in je wijnkast.

Er zijn zoveel wijnstreken in Frankrijk waar goede wijn wordt gemaakt, dat we ons nu beperken tot de klassiekers voor rode en witte Franse wijn. Houd je van lichte, fruitige of juist meer van volle en stevige wijnen? In Frankrijk is voor liefhebbers van elke wijnstijl altijd wel wat lekkers te vinden!

Bordeaux

Rode bordeaux is misschien wel de meest bekende Franse rode wijn en is over het algemeen een blend van verschillende druivenrassen. We hebben het hier over cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc, soms nog aangevuld met wat carmenère, malbec of petit verdot. Sommige van de duurste wijnen ter wereld komen uit Bordeaux. Denk maar eens aan bekende top châteaux als Mouton-Rothschild, Latour of Pétrus. We hebben het hier over de absolute wereldtop en dus zijn dit dan ook geen goedkope wijnen. Gelukkig is er ook genoeg bordeaux wijn op de markt met een wat vriendelijker prijskaartje, bijvoorbeeld wijnen van iets minder bekende producenten of zogenaamde tweede wijnen van beroemde huizen. Rode wijnen uit Bordeaux zijn vaak vol en stevig van karakter, hebben uitgesproken tannines en zijn gerijpt op eikenhouten vaten. Dit maakt de betere exemplaren dan ook bijzonder geschikt om enkele jaren te laten liggen in je wijnklimaatkast voordat je ze opentrekt!

Witte bordeaux wijnen zijn een stuk minder bekend dan hun rode broertjes, maar zeker niet minder lekker. Klassieke witte bordeaux wordt gemaakt van de druiven sémillon en sauvignon blanc, waarbij de sémillon voor een goede body en complexiteit zorgt en de sauvignon voor een frisse, fruitige toets. De beste witte bordeaux zijn houtgerijpt en zeer geschikt om een paar jaar weg te leggen. Vergeet ook Sauternes, de beroemde zoete wijn uit de Bordeauxstreek, niet. De combinatie van een hoog zoetgehalte en een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat je deze wijnen decennia kunt bewaren.

Bourgogne

In de Bourgogne draait het maar om twee druivenrassen: pinot noir en chardonnay. De rode bourgognes worden gemaakt van pinot noir, een blauwe druif met een dun schilletje. Deze wijn is daarom ook wat lichter van kleur dan bordeaux. Kenmerken van rode bourgogne zijn aroma’s van rood fruit (kers, pruim, aardbei) en aardse tonen. De meeste rode top bourgogne komt uit de Côte de Nuits.

Zeg je witte bourgogne, dan denk je natuurlijk gelijk aan chardonnay. Beroemde dorpen voor witte bourgogne zijn Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Meursault, allemaal gelegen in de Côte de Beaune. Witte bourgogne – zeker in het hogere segment – is vrijwel altijd houtgerijpt en herken je aan tonen van zuivel (boter!), citrus en specerijen als nootmuskaat.

In de Bourgogne wordt op verschillende niveaus wijn gemaakt, van Grand Cru tot aan ‘gewone’ bourgogne blanc en rouge. Grand Cru wijnen komen van de allerbeste en beroemdste wijngaarden zoals Romanée-Conti, Montrachet of Corton-Charlemagne. Je snapt waarschijnlijk al dat dit ook de duurste bourgogne wijnen zijn. Mocht je de prijzen van Grand Cru een beetje te gortig vinden, het niveau net daaronder bestaat uit wijnen van wijngaarden die geclassificeerd zijn als Premier Cru. Daarna komen de meest betaalbare bourgognes, namelijk de village wijnen (uit specifieke dorpen) en natuurlijk de generieke bourgogne rouge. Die laatste categorie mag van druiven uit de hele Bourgogne worden gemaakt.

 Nog een tip van de kenners: kijk voor lekkere en betaalbare bourgogne wijn ook eens naar minder bekende dorpen zoals Pernard-Vergelesses, Saint-Aubin, Rully, Mercurey, of Givry.

Meer lezen? Hier vind je onze tips voor de beste Franse wijnhuizen.

Deze gastblog is geschreven door Femke Pruis

Femke is registervinoloog en werkzaam als marketing manager voor Best of Wines, een internationale webshop die gespecialiseerd is in topwijnen, oudere vintages en bijzondere whisky’s.