Een droom komt uit

Er worden tegenwoordig niet alleen in Frankrijk mooie wijnen gemaakt. Het hangt er vanaf van welke landen, welk type wijn of welke wijndruiven je voorkeur hebben. De Amerikanen bestellen vaak een wijndruif als wijn. Doe maar een chardonnay of cabernet … Dat geeft natuurlijk geen enkele garantie. Voor de echte kenner is zeker ook de jaargang van de wijn bepalend. Daarnaast hangt het er ook vanaf wat je voor een wijn wilt en kunt uitgeven. Als je geld genoeg hebt is veel mogelijk.

Mijn favoriete wijnland is Frankrijk. Van jongs af aan kwam ik daar met mijn ouders mee in aanraking. Mijn grootvader had een kleine wijnkelder waar veel grote bordeauxwijnen, champagne en enkel bekende Italiaanse wijnen in lagen. Hij had o.a. chateau Cheval Blanc, chateau Mouton Rothschild, chateau Margaux, chateau d’Yquem, chateau Talbot, chateau Petrus, Antinori Tignanello en meer. Ik heb veel van deze wijnen mogen proeven. En later, dankzij mijn beroep als culinair-journalist, mocht ik vele grote wijnen uit Frankrijk proeven. Het is niet zo gek dat ik daarom een voorliefde ben gaan ontwikkelen voor Franse wijnen (vooral bordeauxwijnen) en de gastronomie van dit land.

Op wijnreizen en vakanties verzamelde ik een aantal Franse wijnen (waaronder bijzondere dessertwijnen). Dessertwijnen uit Zuid-Frankrijk (rond het stadje Banyuls-sur-Mer). De Grand Cru Banyuls wijnen met een jaargang (hoogste kwaliteit) uit het département Pyrénées-Orientales kunnen wel honderd jaar oud worden. Het is de beste begeleider van een dessert met bittere chocola. Een andere bekende dessertwijn uit dezelfde streek, waar ik een paar flessen van verzamelde, heet Maury (genoemd naar het gelijknamige stadje). Deze zoete wijn heeft een smaak van kersen. Daarnaast verzamelde ik een rariteit aan (en kreeg ik af een toe een fles) andere wijnen en alcoholische dranken. Maar ja, wil je wijn langer kunnen bewaren dan heb je wel een goede plaats nodig die constant van temperatuur is en waar geen licht bijkomt. Aangezien ik die niet echt heb, begon ik te sparen voor een wijnkast. Zo kwam ik via het schrijven in contact met Eurocave. Zij leveren zeer luxe wijnkasten. Ik wilde al heel lang een wijnkast hebben die ik naar eigen wens kon laten invullen.

De kasten worden ook nog eens vervaardigd in Frankrijk. Wat wil ik nog meer! Zo zijn bij mijn kast alle lades uitschuifbaar en heeft hij twee temperatuurzones. Boven voor rode wijn en onderin voor champagne en ergens tussenin voor de witte wijnen. Klinkt allemaal heel mooi maar wat als je geen fortuin hebt om aan wijn uit te kunnen geven en je je kast graag wilt vullen met mooie producten. Naast Franse wijnen ben ik ook een liefhebber van Duitse, Italiaanse en Nederlandse wijnen.

In 2021 was er in Limburg en in het Duitse Ahrtal een grote overstroming. Het wijngebied van de Ahr is genoemd naar de gelijknamige rivier die in het gebied stroomt. Het behoort tot één van de kleinste wijngebieden van Duitsland waar ongeveer 87% rode en 13% witte wijn wordt geproduceerd. In het plaatsje Mayschoss is de coöperatie ‘Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr e.G’. Dit wijnhuis is in 1868 opgericht en telt 466 leden/wijnboeren. Tijdens de wateroverlast van 2021 heeft dit wijnhuis 18.000000 schade geleden. Aangezien ik de wijnen zeer waardeer heb ik besloten het wijnhuis te steunen door wijnen van ze te kopen; een Frühburgunder (rode wijn) en een Spätburgunder (Pinot Noir) Réserve (op houten vaten) uit 2019. Daarbij is de wijnstreek Ahr een wonderschoon gebied waar geweldige wijnen worden geproduceerd. Het geluk is dat veel wijngaarden daar op terrassen liggen zodat ze een beetje beschermd zijn.

Daarnaast heb ik o.a. enkele bordeauxwijnen (chateau d’Alesme (Becker), château Bouscaut, chateau Talbot en chateau Gazin) en andere parels uit Frankrijk kunnen bemachtigen naast wijnen uit Italië en Nederland (de Kleine Schorre uit Zeeland). Maar ja de inhoud van de kast zou niet compleet als ik ook niet een paar flessen champagne van Pol Couronne zou hebben besteld. Het zijn namelijk kennissen van mij geworden.

Ik moest en zou ook een bordeauxwijn van Château Pichon Baron uit 2016 bemachtigen. Bij dit chateau was ik in 2019 uitgenodigd op Maria Hemelvaart (18 augustus). Ik kreeg zowaar de code van het hek om binnen te komen en ik mocht zolang als ik wilde in het park rond lopen. Pichon Baron is een Second Cru Classé (volgens de classificatie van Bordeauxwijnen uit 1855). Het kasteel en alles erom heen is sprookjesachtig en de wijnen van dit huis zijn erg mooi en lang houdbaar. Pichon Baron is van de groep AXA. AXA is in 1985 opgericht en is bekend als verzekeringmaatschappij en bank die gevestigd is in 64 landen met 107 miljoen klanten.

Het verzamelen van wijnen voor een wijnkast is een leuke hobby; je moet oppassen dat je niet alleen maar wijnen koopt die je lang kunt opleggen maar ook wijnen die je gewoon zo kunt drinken.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)

Meer lezen van Jiri Penders?