In Parijs zijn drie van de oudste flessen wijn ter wereld onder de hamer gegaan. Het gaat om drie flessen vin jaune uit de Jura in het oosten van Frankrijk, die bekend staat als ‘wijn voor koningen en koning van de wijnen’. De 3 flessen zijn voor € 103.700, € 76.250 en € 73.200 geveild.

‘Oudste wijn ter wereld’

De flessen uit 1774 zijn op dit moment per stuk zeker twintigduizend euro waard, maar kunnen dubbel zoveel opbrengen. De flessen van 87 centiliter zijn generaties lang bewaard door de afstammelingen van Pierre Vercel, een gerenommeerde wijnmaker uit de zeventiende eeuw. Het gaat om de laatste flessen van de wijn die de familie in hun wijnkelder had liggen.

Nog steeds van topkwaliteit

In 1994 werd een fles van dezelfde eeuwenoude ‘batch’ soldaat gemaakt door een groep wetenschappers, wijnkenners en vinologen. De wijn werd ‘excellent’ bevonden en het selecte clubje raadde toen aan om de wijn nog zeker honderd jaar te bewaren. De smaak werd beschreven als ,,goud en amberkleurig nectar, met vleugjes van noten, kruiden, curry, kaneel, vanille en gedroogd fruit.” De wijn kreeg een score van 9,4 op tien.

Louis Pasteur

In 2011 en 2012 werden twee flessen van dezelfde collectie verkocht voor 57.000 en 38.000 euro. Louis Pasteur, die ook uit de Jura afkomstig was en bevriend zou zijn geweest met Vercels kleinkinderen, zou zijn toelating tot de Académie Française in 1881 gevierd hebben met een fles 1774 vin jaune.

Ook nog andere wijnen

Behalve de wijn uit 1774, werden er nog 99 andere flessen uit de wijnkelder van de Vercels geveild.

oudste wijn ter wereld

Goed bewaren

De wijn zou nooit meer drinkbaar geweest zijn als deze niet goed bewaard was. Niet iedereen is echter in het bezit van een echte wijnkelder. Wilt u de perfecte vervanger? Kijk dan eens naar de wijnkasten van EuroCave: constante temperatuur, ideale luchtvochtigheid, natuurlijke luchtcirculatie, vrij van geuren, donker en trillingvrij.

bron: AD.nl