Gelooft u in spoken? Vijf van ’s werelds meest spookachtige bars.

Veel bars hebben stamgasten die zelfs na honderden jaren nooit meer weg lijken te gaan. Vandaag de dag beweren deze spookachtige bars, van de Verenigde Staten tot Australië, de thuisbasis te zijn van een aantal spookachtige wezens…

Shaker’s Cigar Bar, Milwaukee, WI

Gebouwd op een begraafplaats in 1894, is het waarschijnlijk geen verrassing dat Shaker’s behoorlijk wat paranormale ervaringen heeft gehad. Volgens Bob Weiss, de eigenaar van de bar, was het gebouw in 1924 eigendom van het misdaadsyndicaat van Al Capone. Op de tweede en derde verdieping deed het dienst als speakeasy en bordeel. Een vrouw genaamd Molly Brennan verliet haar huis om in het bordeel te werken en verdween drie jaar later, volgens Weiss. Maar sommigen geloven dat ze nooit echt is weggegaan. Weiss zegt dat verschillende helderzienden onafhankelijk van elkaar de naam van de geest bevestigden.

Naast gerapporteerde verschijningen in spiegels, onverklaarbare voetstappen en spookachtige figuren, was Shaker’s ook de go-to-spot van de beruchte seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. De bar is een stop tijdens de Cream City Cannibal Tour, en zowel de tour als de bar waren te zien in de Netflix-serie Dark Tourist.

The Mermaid Inn, Rye, Engeland

The Mermaid Inn ontvangt al 600 jaar reizigers. Sommigen schijnen zo genoten te hebben van de gastvrijheid, dat ze nooit meer weggegaan zijn. Door de geschiedenis heen heeft de herberg mogelijk als alles gediend, van een schuilplaats voor katholieke priesters tijdens de Reformatieperiode in de jaren 1530 tot een podium waar William Shakespeare’s theatergroep, Lord Chamberlain’s Men, optrad. Maar misschien wel het meest opvallende was dat de herberg ooit het hoofdkwartier was van de beruchte Hawkhurst-bende. De bende, die volgens NPR zo’n 600 leden telde, stond bekend om het smokkelen van thee. Dat klinkt misschien onschuldig, maar ze konden meedogenloos zijn. “Als iemand dingen zei die ze niet zouden moeten zeggen over de smokkelaars, werden ze soms levend aan hun voordeur genageld”, zegt Judith Blincow, de eigenaar van de herberg.

De lange geschiedenis van de herberg strekt zich uit tot het paranormale. Verschillende gasten zeiden bijvoorbeeld dat ze een magere verschijning van een vrouw in het wit of grijs bij de open haard in kamer 1 zagen zitten. Elk van de gasten meldde dat alles wat ze op de stoel hadden achtergelaten kletsnat werd toen ze verdween, ook al zijn er geen ramen of leidingen in de buurt.

Een van de vreemdste verhalen kwam ongetwijfeld uit 1993. De Engelse actrice Kiki Kendrick en haar man verbleven in de Elizabethan Chamber van de herberg. Ze werden om 4 uur ‘s ochtends wakker met het geluid van zware ademhaling en messen die tegen elkaar kletterden. Naar verluidt zagen ze twee spookachtige figuren vechten. Toen het echtpaar het de barman van de herberg vertelde, liet hij hun een krantenartikel zien van zes maanden eerder waarin exact hetzelfde spektakel werd beschreven.

John Kavanagh of The Gravediggers, Dublin, Ierland

In 1832 werd de eerste persoon begraven op de Glasnevin Cemetery, het eerste niet-confessionele kerkhof van Ierland. Een jaar later kreeg John Kavanagh van zijn schoonvader een pub cadeau, die een muur deelde met het historische kerkhof. Het is tot op de dag van vandaag eigendom van en wordt beheerd door de familie Kavanagh. Volgens de BBC werd de pub al snel een populaire plek voor rouwenden op weg van of naar begrafenissen. Maar de bar werd een paar decennia geleden pas The Gravediggers genoemd.

“Mijn vader Eugene nam de bar over van mijn grootvader John in 1973”, zegt Ciarán Kavanagh, een van de eigenaren van de pub. “Een jong publiek begon het op te vallen dat er vaak grafdelvers iets kwamen drinken, dus begonnen ze het ‘The Gravediggers ’te noemen, en dit werd een populaire bijnaam.”

Als arbeiders niet tot het einde van hun dienst konden wachten op een pint, klopten ze gewoon op de poort van het kerkhof die het dichtst bij de pub ligt. “Mijn vader, grootvader of barman bracht hun drankje en gaf het door de reling aan de grafdelvers”, zegt Kavanagh.

Net als de andere bars op deze lijst, heeft de pub naar verluidt ook spookachtige run-ins gehad. Sommigen beweren dat ze een man gekleed in tweed hebben gezien die een pint Guinness aan de bar dronk voordat hij wegebde. “Mijn vader liet paranormale onderzoekers na sluitingstijd naar de pub komen “, zegt Kavanagh. “Soms legden ze contact, waaronder een medium dat een ‘foto’ maakte waarvan mijn vader zei dat hij eruitzag als mijn overleden grootvader.”

Bushwakker Brewpub, Regina, Canada

Nadat het in 1990 een drankvergunning had gekregen, opende Bushwakker het jaar daarop zijn deuren. Het is een bekende plek geworden om een ​​biertje te drinken, te genieten van de dagschotels en mogelijk een geest te spotten.

In juni 1912 werd Regina getroffen door een van de ergste tornado’s ooit van het land. Het doodde 28 mensen en maakte gebouwen met de grond gelijk, waaronder een op een plek waar nu de pub staat. Daar stierven verschillende mensen.

Volgens CBC Canada zegt Grant Frew, de bar & marketingmanager van de pub, dat verschillende paranormale mediums de pub hebben bezocht en de aanwezigheid van “vele geesten” hebben gevoeld. Maar er is er een die de pub bij naam beweert te kennen, James Strathdee.

In 1914 werd Strathdee ingehuurd om een ​​pakhuis te beheren dat was gebouwd op het land waar veel mensen stierven in de tornado. In de jaren dertig kreeg Strathdee een auto-ongeluk. Hij overleefde, maar liep hoofdletsel op, en volgens de website van de brewpub werd hij nooit helemaal de oude. Zijn zakenpartners probeerden hem al snel uit zijn positie te zetten, en zijn vrouw wilde terug naar Schotland. Hij zou in een diepe depressie zijn gevallen en werd enkele maanden later dood aangetroffen. De officiële doodsoorzaak was zelfmoord.

Het pakhuis dat Stathdee ooit had, werd later Bushwakker, en velen denken dat hij in de kroeg is gebleven. Een van de managers van de bar dacht dat ze iemand de kamer van Bushwakker zag binnenlopen voor privéaangelegenheden. Ze volgde hen om te zeggen dat ze daar niet naar binnen konden. Maar toen ze de deur opendeed, was er niemand binnen en was de enige uitgang verzegeld.

Michael Gaetz, de hoofdbrouwer van de Brewpub, maakte misschien wel de meest dramatische spookachtige ontmoeting mee. Op een dag, terwijl hij pauze had, zegt Gaetz dat hij zo krachtig van achteren werd geduwd dat hij bijna viel. Later zegt hij dat hij een rode vlek op zijn rug heeft gevonden waar hij het gevoel had dat hij was geduwd.

De held van Waterloo, Sydney, Australië

In 1815 leidde de hertog van Wellington zijn troepen naar de overwinning op Napoleon in Waterloo, België, om een ​​einde te maken aan de Napoleontische oorlogen die 23 jaar woedden. De hertog is sindsdien herdacht door The Hero of Waterloo, een hotel, bar en restaurant in Sydney dat sinds 1843 klanten bedient.

Maar de bar zou een donkere geschiedenis hebben gehad. In 1793 werd Thomas Kirkman, een Ier, berecht en naar Australië gestuurd, omdat hij waarschijnlijk een Ierse rebel was, volgens de website van Waterloo. In 1845 nam hij de Waterloo over. De pub was een populaire plek voor walvisvaarders en kooplieden, maar sommige mannen die deze pub binnengingen, werden nooit meer gezien. Er wordt aangenomen dat onder Kirkman zeelieden vaak gedrogeerd werden en in kettingen wakker werden in de kelder van de bar. Ze werden vervolgens door een tunnel van de bar naar de haven gesmokkeld, waar ze hoogstwaarschijnlijk als slaaf werden verkocht. Vandaag de dag kunt u de kelder van de bar bezichtigen en de kettingen en doorgang zien.

Kirkman had ook een vrouw, Anne, die zogenaamd in 1849 van de trap viel. Velen geloven dat hij Anne heeft geduwd, die haar nek brak en stierf. Ze hield ervan om piano te spelen. Er wordt gezegd dat midden in de nacht klassieke muziek soms wordt gespeeld vanaf de piano van de bar. Als mensen het onderzoeken, is er niemand, maar het deksel van de piano is open blijven staan. Volgens de site zijn er naar verluidt ook gevallen geweest waarin stoelen met uitzicht op de open haard werden gevonden, hoewel er sinds de vorige avond niemand meer binnen is geweest.

Bron: WineEnthusiast