Heeft u een wijnfles open gemaakt die u niet dezelfde dag gaat consumeren? Dan is het slim om te zorgen dat de wijn langer houdbaar blijft, anders kunt u hem hoogstwaarschijnlijk de volgende dag weggooien.

Vacumeren

Het vacumeren van wijn is één van de bewezen methodes om een geopende fles wijn langer goed te houden. Het idee erachter is om de lucht in de fles weg te halen, zodat de wijn niet in contact met zuurstof komt en dus minder snel oxideert.

Wine Bar vacumeersysteem

Voor de professionele gebruiker hebben we de Wine Bar 2.0 en 8.0. De Wine Bar maakt het mogelijk om de fles aan tafel uit te schenken en na gebruik weer terug te plaatsen om automatisch te laten vacumeren, zodat deze tot 10 dagen goed blijven. Natuurlijk worden de wijnen ook meteen op de juiste serveertemperatuur gebracht.

De tegenhanger van vacumeren: een laagje stikstof op de wijn

Een andere manier van het conserveren van de wijn is in plaats van vacumeren een laagje stikstof op de wijn aan te brengen, met als doel de wijn niet in contact te laten komen met de zuurstof in de lucht. Vaak wordt het meteen gecombineerd met een tapsysteem, omdat de stikstof onder druk de fles wordt ingebracht (zie bijvoorbeeld Vin au Verre 8.0 voor professioneel gebruik). Er zijn voor en tegenstanders van dit bewezen systeem, maar het is zeker effectief.

Vacumeren onafhankelijk getest

Onderzoekers van Institut Universitaire de la Vigne et du Vin in Dijon onder leiding van Régis Gougeon hebben gedurende 8 maanden experimenten uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was het meten van de effectiviteit van de Wine Bar in het bewaren van geopende wijnflessen. Deze experimenten bevestigden dat het verouderingsproces wordt vertraagd door het vacuüm boven wijn in de fles. De oxidatie van de wijn wordt vertraagd zonder de smaken en aroma’s te verstoren. “We wilden ook de effecten van diverse inerte gassen meten op de hoeveelheid van opgeloste zuurstof in de wijnen.” verklaart Régis Gougeon. Deze experimenten toonden aan dat stikstof even effectief is als argon en het vacuüm principe zoals toegepast is door de Wine Bar dezelfde resultaten bereikt zonder toepassing van inerte gas. Lees het hele onderzoek.

Wilt u meer weten over de verschillende systemen om geopende wijnen te conserveren?

Voor particulieren:

  • Tête à Tête, voor 10 flessen op drinktemperatuur en 2 vacuümpompen
  • Inspiration, wijnkast voor inbouw in de keuken met 1 vacuümpomp

Voor professionals: