Goede voornemens

Na een jaar van bijzondere uitdagingen en onzekerheden is het nu het jaar 2021. Hoopvol kijkt elke ondernemer uit naar een jaar waar een nieuwe ondernemerszin weer de vrije ruimte kan krijgen. Onze vrijheden waren ingeperkt, ondernemen was een soort circusact, maar vooral de thuisconsumptie van wijn floreerde er wel bij. Een soort van compensatiedrang doemde op bij de mensen, omdat de mens nou eenmaal de noodzaak voelt van het genieten.

Nog nooit eerder werd er zoveel wijn aan huis bezorgd. Ook de restaurants lieten zich niet onbetuigd. Gasten werden er niet ontvangen, maar er kwam wel een levendige take away of online besteldienst op gang. De deuren van de perfect getemperatuurde wijnkelders werden opeens toegankelijk voor tante Annie en ome Jan. De Corton Charlemagne en de Le Pin werden opeens thuis gedronken bij de kerstkalkoen of varkensrollade. Naast dat er bij de ook bestelde menu’s een hele handleiding zat deed sommelierminnend Nederland veel moeite om haar gasten te adviseren over glaswerk en drinktemperatuur van ‘s werelds mooiste wijnen.

Het is moeilijk te voorzien wat dit zal doen in de nieuwe “normale” wereld. Tante Annie en ome Jan hebben nu geproefd van de lekkerste wijnen ter wereld op de perfecte temperatuur in het juiste glas en ik kan me niet voorstellen dat de stap terug naar de kartonnen pakken van de Aldi dan nu zo makkelijk wordt gemaakt. Met de pandemie zijn er uiteraard ook nieuwe hobby’s omtrent wijn ontstaan. Kelders worden aangelegd en temperatuurkasten worden aangevuld. En daar ligt ook ons advies.

We weten nu met zijn allen hoe kostbaar de mooie momenten zijn, de kleine geneugten des levens gemist worden en hoe belangrijk de mensen zij waarmee we dat delen. We weten nu ook dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken. Het advies is dus doe dat dan ook niet, drink de juiste wijn in het juiste gezelschap, uit het juiste glas en het belangrijkste op de juiste temperatuur. Op uw gezondheid!

Gastblog van Edwin Loos, hoofdredacteur Culinaire Saisonnier.

Meer lezen van Edwin Loos?