Oeps, foutje…en nu? EuroCave zet een aantal ergernissen en oplossingen voor u op een rijtje.

De rode wijn is te warm

De koelkast is de beste methode. Stel de wijn is 21° C, reken dan op een half uur om hem naar 18° C te brengen en nog eens een kwartier om 16° C te bereiken. Maar als u niet zoveel tijd heeft kunt u kiezen voor de koelmanchet of ijsemmer. Vul de ijsemmer voor ongeveer de helft met water. Vul vervolgens de andere helft met ijsblokjes (dus nooit alleen ijsblokjes). En om het koelproces te versnellen doet u er enkele eetlepels zout bij. Binnen een minuut of 5 tot 10 is de wijn op temperatuur. Even snel als een vriezer, maar vergeet de wijn dan vooral niet!

De witte wijn is te warm

Zie bovenstaand en verleng de tijd

  • Koelkast van 21° C naar
    • 15° C in 1 uur
    • 11° C in 2 uur
    • 9° C in 3 uur
  • Koelmanchet of ijsemmer of vriezer van 21° naar 9° in zo’n 20 minuten

Wilt u niet meer stressen… koop dan een wijnkast om al uw wijnen op de juiste temperatuur te kunnen serveren.

Het glas ruikt muf

Het eerste advies is om glazen altijd met de kelk naar boven te bewaren, want door een combinatie van verf, stilstaande lucht en stof kan een glas muf gaan ruiken. Maar mocht uw wijnglas toch naar natte vaatdoek ruiken, doe dan een bodempje wijn in het glas, wals het goed rond, gooi de wijn weg en was het glas opnieuw. Succes verzekerd.

Hoe verwijdert u een gebroken kurk?

Schroef zeer voorzichtig de kurkentrekker in wat er nog over is van de kurk. Zorg ervoor dat hij er helemaal in zit. Trek de kurk er daarna wederom uiterst voorzichtig uit de fles. Als de kurk daarna alsnog afbrokkelt, schenkt u de wijn door een zeefje in een karaf.

Andere manier: druk het overgebleven deel van de kurk (voorzichtig!) verder in de fles, schenk daarna uit door een zeefje in een karaf.

Wat te doen aan “deeltjes” in de wijn?

Allereerst even de te benoemen “deeltje” beter omschrijven. We bedoelen wijnsteenkristallen of sediment/depot. Beide onschadelijk voor de wijn en voor u, maar wilt u ze niet in het glas? Laat dan de fles wijn een nacht rechtop staan en schenk voorzichtig uit tot de deeltje eruit dreigen te komen. Door een decanteertrechter met zeef schenken kan natuurlijk ook.