Hoe bestelt u wijn in een restaurant

14 “no stress” tips

Op het eerste gezicht lijkt de wijnkaart van een restaurant misschien een overweldigende ervaring. Maar vrees niet, er zijn manieren om deze puzzel te ontcijferen (als er geen sommelier is om u te helpen).

1. Bekijk de wijnkaart online voordat u vertrekt

Veel goede restaurants plaatsen de wijnkaart op hun websites. Bestudeer deze van te voren en maak indruk op uw vrienden met uw snelle besluitvorming. Opmerking: wijnen worden vaak in oplopende volgorde weergegeven, van licht naar zwaar.

2. Gebruik bij een enorme lijst de inhoudsopgave

Dit zegt snel iets over het assortiment wijnen en daar kunt u misschien inspiratie uit halen, in plaats van te verdwalen in één categorie. Als de wijnlijst beschikbaar is op een tablet heeft dat zo zijn voordelen. Hiermee kunt u vaak sorteren en kruisverwijzingen maken op land, regio en sub regio, druivensoort, en zelfs op prijs.

3. Zoek naar een ‘sommelierslijst’

Grotere wijnkaarten kunnen een veel kortere sommelierlijst hebben, om de favorieten van de expert (sommelier) te benadrukken. Deze sommelierlijst is een handige guide line naar de waardevolle of interessante wijnen, dan wel de persoonlijke favorieten.

4. Glas versus fles

Een geweldige wijn per glas kaart is een uitkomst als u op zoek bent naar afwisseling of wanneer uw gezelschap het niet eens kan worden over één wijn. Wijn per glas heeft echter wel een goede verzorging nodig, zodat deze geopende wijnen ook daadwerkelijk goed blijven, let daar op.

5. Maak u geen zorgen over food pairing

Als u uit eten gaat, zult u waarschijnlijk genieten van meerdere gangen, elk met meerdere ingrediënten, voor elk lid van uw gezelschap. Sommige wijnen passen bij veel gerechten door een hogere zuurgraad en een lager alcoholpercentage, voor wit: onder meer Riesling, Albariño, Vinho Verde, Grüner Veltliner en Chardonnay-achtige Chablis. Voor rood is Pinot Noir een goede keus, evenals Italiaanse wijnen, vooral Barbera d’Alba of d’Asti, Valpolicella Rosso en Chianti.

6. Minder bekende wijnen betekenen (meestal) meer waar voor uw geld

Onbekende druiven of regio’s kunnen hoge kwaliteit en een gevoel van ontdekking brengen voor een eerlijke prijs. De meeste restaurants bieden wijnen aan op basis van klantverwachtingen, dus deze pareltjes staan ​​op de lijst omdat iemand er verliefd op is geworden. Probeer iets uit Portugal, Zuid-Afrika, Griekenland of Virginia. Zoek ook naar druiven zoals Sylvaner, Blaufränkisch, Mencía, Grignolino, Hárslevelü of andere minder bekende namen.

7. De minder bekende wijnen uit de gevestigde regio’s

Regio’s met beroemde en dure wijnen hebben vaak ook een geweldig, minder bekend aanbod. Voorbeelden zijn witte Bordeaux of Pinot Noir uit Duitsland of Adelaide Hills in Australië. Er zijn altijd ‘waarde regio’s’ binnen de bekende wijnlanden: Elzas en Languedoc-Roussillon in Frankrijk; Puglia, Campania en Sardinië in Italië.

8. Onthoud dat waarde en prijs heel verschillend kunnen zijn

Een geweldige Cornas kan een grote waarde hebben, en hele goedkope wijnen kunnen het best vermeden worden. De wijn met de minste opslag (en dus prijs) kan van waardeloze waarde zijn, terwijl een oudere wijn die niet langer in de winkels ligt en jarenlang zorgvuldig is gekoeld, misschien wel de beste waarde heeft.

9. Wees geen slaaf van jaartallen

Ook wijn uit een minder jaartal, kan een prima wijn zijn. De wijnen uit deze jaargangen hebben meestal een hogere, natuurlijke zuurgraad en lagere pH-waarden, waardoor ze vaak gracieuzer en langer kunnen rijpen dan wijnen uit een goed jaartal.

10. Sla de op één na goedkoopste fles over

Iedereen doet dat, dus daar vindt u vaak een fles waar het restaurant van af probeert te komen. Of het is echt een hele goedkope wijn (lees: bocht).

11. Wees je bewust van de opslag

De opslag, meestal ongeveer driemaal de groothandelsprijs, verschilt per restaurant. Het wordt bepaald door wetten en belastingen, bedrijfskosten en andere factoren. Als u echter een geweldig restaurant vindt met een minimale opslag, of eenzelfde opslag ongeacht de prijs van de wijn, schreeuw het dan vanaf de daken.

12. Weet wat u lekker vindt en wees eerlijk tegen uzelf

Druiven, regio’s en wijnstijlen raken in en uit de mode. Het betekent niet dat ze bij uw smaak passen of dat het ene type beter is dan het andere. Als u een duidelijk idee heeft van wat u lekker vindt, loopt u voor op de overgrote meerderheid van de gasten.

13. Bestel de Agiorgitiko

Maak u geen zorgen over het verkeerd uitspreken van een wijn. Laat dat u er nooit van weerhouden iets te bestellen waarin u geïnteresseerd bent!

14. Wat te doen als de wijn komt

  1. De fles presenteren is niet alleen een formaliteit. Obers brengen mogelijk een ander jaartal mee, of een verkeerde wijn.
  2. U proeft de wijn om te zien of hij kurk heeft (hij ruikt naar natte krant / karton) of anderszins niet goed is, niet of u hem lekker vindt (wijn per glas is een uitzondering). Dergelijke ‘fouten in de wijn’ zijn echter beter te merken aan geur dan aan smaak.
  3. In restaurants wordt rood vaak te warm geserveerd en wit te koud. Aarzel niet om ze te vragen om een ​​wijn verder te koelen of om hem een ​​tijdje op kamertemperatuur te laten rusten voordat ze hem inschenken.
  4. Als ze uw wijn te snel bijvullen, vraag hen dan om er meer tijd tussen te laten zitten.

Smakelijk en proost!

Bron: Wine Enthusiast