Hoe bewaart u wijn het best?

Bent u zelf wijnliefhebber, een professional in de wijnwereld of geeft u advies aan derden hoe ze het beste hun wijn kunnen bewaren? Wij helpen u op weg.

Een constante temperatuur tussen de 10 en 14° C

Het allerbelangrijkst voor het bewaren van de wijn is een constante omgevingstemperatuur, tussen de 10 en 14° C.  Kunt u een precieze temperatuur instellen, kies dan voor 12° C.

  1. Wat gebeurt er als u de wijn te warm bewaart: dan gaat het rijpingsproces sneller dan gewenst, zal de wijn eerder, maar veel korter op dronk zijn en nooit zijn hoogtepunt bereiken.
  2. Wat gebeurt er als u de wijn te koud bewaart: dan gaat het rijpingsproces te langzaam of zelfs helemaal niet.
  3. Wat gebeurt er bij temperatuurschommelingen: dan zet de wijn uit en krimpt hij weer in met als gevolg dat de kurkafsluiting kapot gaat, er zuurstof bij de wijn komt en de wijn oxideert.

Zie bewaren van wijn: temperatuur voor de uitgebreide uitleg.

Een relatieve vochtigheid tussen de 60 en 75%

Het is voor de kurk van groot belang dat deze goed afsluit, anders komt er teveel zuurstof bij de wijn in de fles en gaat deze oxideren.

  1. Wat gebeurd er met de wijn bij een te hoge luchtvochtigheid? Eigenlijk niet zo veel. Voor de wijn in de fles is het geen probleem, wel wordt het een probleem als het etiket aangetast wordt en de fles onherkenbaar wordt.
  2. Wat gebeurd er met de wijn bij een te lage luchtvochtigheid? De kurk droogt uit en wordt poreus. Er kan lucht bij de wijn komen en de zuurstof hierin zorgt dat de wijn (te snel) oxideert.

Zie bewaren van wijn: luchtvochtigheid voor de uitgebreide uitleg.

Wijnen moeten liggend in het donker bewaard worden

Dit zijn meteen 2 belangrijke kenmerken:

  1. Liggend omdat de kurk met dezelfde reden als genoemd bij de relatieve vochtigheid ook aan de binnenzijde vochtig gehouden moet worden voor een goede afsluiting van de fles.
  2. En donker omdat de uv-stralen in licht kunnen zorgen voor een verkleuring van de wijn en een chemische reactie die vervolgens weer oxidatie in gang zet.

Zie bewaren van wijn: liggend voor de uitgebreide uitleg

Zie bewaren van wijn: donker voor de uitgebreide uitleg

Vrij van geuren en trillingen

De laatste 2 aspecten voor het op de juiste manier bewaren van de wijn:

  1. Vrij van geuren: wijn ademt door de kurk. Alle omgevingsgeuren kunnen dus door de kurk bij de wijn komen en deze aantasten.
  2. Vrij van trillingen: trillingen veroorzaken energie in de wijnfles en deze ongewenste activiteit kan het verouderingsproces beïnvloeden.

Zie bewaren van wijn: geur voor de uitgebreide uitleg

Zie bewaren van wijn: trillingen voor de uitgebreide uitleg

Natuurlijke wijnkelder

Een natuurlijk wijnkelder die aan bovenstaande voorwaarden voldoet is zeldzaam. In de meeste gevallen kunnen we met behulp van een INOA wijnkelderkoeling en de juiste wijnrekken aan de meeste voorwaarden voldoen.

Perfect alternatief

Een perfect alternatief voor natuurlijk wijnkelders, is een wijnkast, met name een bewaarkast. Dit is een één temperatuurzone wijnkast die het perfecte klimaat nabootst. In de wijnkasten van EuroCave vindt u alle facetten die van belang zijn voor het op de juiste manier bewaren van de wijn. EuroCave biedt een ruim assortiment wijnbewaarkasten, van basic tot luxe.

De beste bewaarkast ter wereld

Met de creatie van Royale biedt EuroCave u de beste bewaarkast in termen van techniek, betrouwbaarheid en prestaties. De Royale is uniek in zijn soort en heeft de Red Dot Design Award gewonnen voor zijn unieke design. Weten waarom de Royale de beste wijn bewaarkast is?

Kunnen wij u van enige advies dienen? Laat het ons dan weten. Wij staan u graag met raad en daad terzijde!