Hoe krijg ik de luchtvochtigheid hoger in mijn wijnkelder?

Ideale relatieve luchtvochtigheid

De ideale relatieve luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 60 en 75%. Het is van belang om te zorgen dat deze luchtvochtigheid goed is, omdat anders de kurk aan de buitenkant uitdroogt, met alle gevolgen van dien. Lees: https://eurocave.be/wijn-bewaren-luchtvochtigheid/

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

De relatieve vochtigheid is de verhouding tussen wat er aan waterdamp in de lucht aanwezig is en wat er maximaal in zou kunnen. De relatieve vochtigheid is afhankelijk van de temperatuur en de luchtdruk. Binnenshuis is de relatieve luchtvochtigheid voornamelijk afhankelijk van datgene wat de bewoners produceren.

Minder waterdamp in koude lucht

Warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht. De temperatuur in de wijnkelder is (als het goed is) tussen de 10 en 14° C, dus zal minder waterdamp bevatten dan de rest van het huis. Het is dus zaak om de luchtvochtigheid kunstmatig omhoog te brengen. Hoe doet u dat?

Een goede ventilatie

Zorg voor een goede ventilatie van de wijnkelder door bijvoorbeeld het kelderraam of de deur op een kiertje te zetten.

Luchtbevochtiger

Er zijn elektrische luchtbevochtigers, maar u zou het ook eens kunnen proberen met een bak met hygrokorrels die ondergedompeld zijn in water, het nat maken van de vloer (indien deze poreus is en vocht kan opnemen), een emmer water neerzetten of een doek vochtig maken, zodat het vocht kan verdampen.

INOA wijnkelderkoeling

De INOA wijnkelderkoeling zorgt voor de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie in de wijnkelder. In de INOA zit een reservoir wat het water opvangt dat uit de lucht wordt gehaald. Dit wordt hergebruikt bij het uitblazen van de lucht in de wijnkelder. Zo creëren we dus de meest optimale relatieve vochtigheid.