Hoe traint u uw wijnsmaak?

Door Erica Firpo / @WineEnthusiast / Foto’s door Getty

Filippo Bartolotta heeft kilometers door het platteland gelopen om het terroir te begrijpen, en hij heeft jarenlang wijnen geproefd om de bouwstenen van jaargangen te vinden. De door Wine & Spirits Education Trust (WSET) gecertificeerde sommelier is gevestigd in Florence, Italië, waar hij wijnervaringen over de hele wereld beheert, als medeoprichter van de luxe wijntourgroep Le Baccanti, in samenwerking met chef-koks zoals Alice Waters en Massimo Bottura.

In zijn nieuwste onderneming behandelt hij het onderwerp hoe u uw smaakpapillen traint in een nieuw gepubliceerd boek, Di Che Vino Sei (What Kind of Wine Are You). Door acht persoonlijkheden typen op te splitsen, gelooft Bartolotta dat wijnliefhebbers van alle niveaus hun smaakpapillen kunnen trainen. Deze wijntraining heeft gewerkt voor acteurs als Dustin Hoffman en voormalig president Barack Obama.

Wijntraining is precies wat u waarschijnlijk denkt: uren en uren proeven van wijnen. Deels emotioneel en deels fysiek, wijntraining gaat over tempo, consistentie, toewijding en blootstelling. En het is niet alleen voor de academici, verzamelaars of aspirant-sommeliers, het is voor iedereen die van een geweldige wijnervaring houdt.

“Ga rustig zitten, proef glas na glas en kijk gewoon wat er gebeurt”, zegt Bartolotta. In plaats van een proeverij die gebonden is aan strikte regels, is de enige vereiste die hij aan deelnemers stelt een gezond verlangen om wijn te drinken. Hier zijn drie van zijn trefzekere tips.

Maakt u zich geen zorgen over het onthouden

De smaak is een complexe ervaringsgerichte combinatie van vier van de vijf zintuigen: zien, ruiken, proeven en voelen. Daar voegt Bartolotta nog een vijfde dimensie aan toe, ervaring. Het begint eenvoudig, als deelnemers een fles wijn openen om te zien hoe en waarom ze het lekker vinden.

Het onthouden is het minst belangrijke aspect. Belangrijker is proeven en meer proeven om het gehemelte te trainen om smaken te herkennen, wat vertrouwen en natuurlijke instincten voortbrengt.

“Ik hou niet van blind proeven, je mist het hele concept”, zegt hij. “In plaats daarvan draait het allemaal om het ontwikkelen van het onderbuikgevoel, want je eerste indruk is de meest nauwkeurige.”

Breng het dagelijks in de praktijk

Om de nuances van wijnen, jaargangen en producenten te begrijpen en te identificeren, is dagelijkse toewijding vereist. Bartolotta heeft duizenden uren besteed aan ochtendproeverijen om zijn onderbuikgevoel te versterken. Maar iedereen kan deze vaardigheden trainen, of het nu met sommeliers is of alleen.

Niet veel mensen hebben natuurlijk de tijd om elke dag te proeven. Bartolotta suggereert dat wijnliefhebbers (samen met vrienden) wekelijks of maandelijks een paar uur besteden om enkele geweldige flessen te proeven.

Kies een paar flessen uit dezelfde regio, producent of druivensoort, proef ze en praat erover. Bartolotta stelt voor om het keer op keer te doen, totdat het een deel van je leven wordt. Hij zegt dat na constant wijnplezier zonder druk, het gehemelte verfijnder wordt. Smaken worden vertrouwd en instinct ontwikkelt zich tot intuïtie.

Uiteindelijk wordt proeven een mindfulness-oefening, zegt Bartolotta. Bij het derde of vierde glas wordt het, zoals Bartolotta zegt, “een Matrix-moment en je bent Neo, synergetisch wetend wat je proeft.” De sleutel is om te blijven proeven en drinken, en afspreken met vrienden is een goede reden om de selectie van wijnen en ervaringen uit te breiden.

Vergelijk en contrasteer

Open twee semi-gerelateerde flessen tegelijk, bijvoorbeeld een fles champagne en een fles prosecco. Vergelijk en contrasteer tegelijkertijd om u te helpen subtiliteiten te ontdekken van wat u wel en niet lekker vindt. Als u vanavond een goede fles hebt en volgende week nog een keer, is het anders moeilijk te zeggen welke stijl u het liefst hebt.

Ga ook verticaal. Net zoals het proeven van verschillende stijlen van dezelfde producent, zijn verticale proeverijen wanneer je dezelfde stijl uit verschillende jaren proeft. Als u hetzelfde label proeft, maar uit drie of meer verschillende jaargangen, kunt u beter begrijpen hoe het weer en andere variabelen de wijn kunnen beïnvloeden. En gezien de regio kunt u ook nagaan of u van warmere jaargangen houdt of van koelere.

Ervaren of beginnend, wijntraining gaat minder over het worden van een expert in het blindelings identificeren van wijnen, maar meer over zelfinzicht en voorkeuren. Zoals Bartolotta gelooft, is wijn niet alleen uitgevonden om te proeven, maar om ervan te genieten.

Elke maand deelt EuroCave Group waardevolle tips en trucs om je te helpen wijn te begrijpen. Bekijk de andere blogs.