Hoe u het juiste wijnglas kiest

Door Wine Enthusiast / @WineEnthusiast / Foto’s door Getty / Illustratie door Julia Lea

In de afgelopen tien jaar is er een overvloed aan wijnglasvormen op de markt verschenen, variërend van eenvoudig en goedkoop tot uitgebreid en exorbitant duur. Hoewel er nog variëteit specifieke opties zijn voor glaswerk (cabernet sauvignon / bordeaux, pinot noir / bourgogne, chardonnay, enz.), zijn de universele glazen erg in opmars en misschien wel de perfecte keuze voor elke wijnstijl.

Grootte doet er toe

Of het nu rood, wit, rosé, mousserend of versterkt betreft, aroma’s spelen een cruciale rol in het algemene karakter ervan. Hoe kleiner de kelk, hoe moeilijker het is om al die aroma’s vrij te laten komen. Grotere kelken zorgen ervoor dat er meer zuurstof in contact komt met de wijn. Ze lenen zich er ook voor om gemakkelijker te walsen, wat er niet alleen cool uitziet, mits goed uitgevoerd, maar de wijn zal beluchten en hem helpen te openen.

Ras specifiek versus eenvoudig rood of wit

In de afgelopen eeuw zijn glazen ontworpen voor zowat elke belangrijke druivensoort. Elke wijnstijl heeft specifieke kenmerken in termen van zuurgraad, fruitexpressie, tannine en alcohol, en de verschillende glasvormen versterken of verzachten die eigenschappen. Als het uw doel is om een ​​geweldige verzameling wijnglazen op te bouwen, is dit prima. U kunt echter volstaan met een standaard cabernet- of rood wijnglas voor alle rode wijnen en een chardonnay-glas voor witte wijnen. Als u op zoek bent naar een variëteit specifiek glas, is dit de kern van de regels:

Cabernet sauvignon / bordeaux

Uw traditionele rode wijnglas. Bordeaux hebben de neiging om veel alcohol en tannine te bevatten. Een grotere kelk met meer hoogte zorgt voor meer afstand tussen de wijn en de drinker, waardoor ethanol voor de neus verdwijnt en meer zuurstof de tannines stimuleert om zachter te worden.

Syrah / shiraz

Iets hoger dan het bordeaux glas en met een licht taps toelopende bovenkant, is dit glas ontworpen om het fruit te focussen en voldoende beluchting mogelijk te maken om de tannines in deze krachtige rode wijnen te verzachten.

Pinot noir / bourgogne

De extreem brede kelk en taps toelopende rand laten veel beluchting toe, concentreren delicate aroma’s en laten het heldere, rijke fruit zien.

Chardonnay / viognier

Uw traditionele witte wijnglas. Het is bedoeld voor jonge, frisse wijnen, omdat de ietwat smalle rand de neus van zeer aromatische witte wijnen concentreert. De kleinere kelk houdt witte wijn ook kouder dan de grote kelken die voor rode wijnen worden gebruikt.

Witte bourgogne

Vergelijkbaar qua vorm met het pinot noir-glas, maar met een kleinere kelk, concentreert de brede kelk en smalle rand aroma’s en bereikt maximale beluchting op romige witte wijnen om subtiele complexiteiten te onthullen en een rijke fruitconcentratie te compenseren. Dit glas wordt vaak verward met het chardonnay-glas.

Sprankelend

Bij de champagneflûte draait alles om de bubbels. Het houdt de fruit- en mogelijke gistachtige aroma’s geconcentreerd met zijn smalle ontwerp, maar zorgt er ook voor dat het bruisen lang aanblijft.

Versterkte wijnen

Deze wijnen zijn hoger in alcohol dan gewone bottelingen. Een kleinere kelk vermindert de verdamping van alcohol en benadrukt hun rijke fruit en complexe aroma’s.

Met of zonder steel

Hoewel glazen zonder steel uitstekende opties kunnen zijn voor dagelijks drink genot, zijn ze misschien niet de beste optie om van wijnen van hogere kwaliteit te genieten. Ze dwingen gebruikers om de kelk vast te pakken in plaats van de steel of voet, waardoor de temperatuur van de wijn stijgt door de warmte van de hand. Het is geen grote ramp voor rode wijnen, maar wel voor witte wijnen. Vingerafdrukken en vegen zijn ook onvermijdelijk bij glaswerk zonder steel.

Dun is in

De nieuwste trend in glaswerk is een superlichte, dunne steel en rand van het glas. Deze elegante collecties, zoals Zalto en Zenology, kunnen aanvoelen alsof je nauwelijks een glas vasthoudt. Proeflokalen en top wijnrestaurants bieden hun beste wijnen in deze stijl glaswerk. Ze zijn echter even delicaat als verfijnd. Als te veel kapotte wijnglazen een probleem in uw huis worden, heeft u misschien iets steviger nodig, zoals Riedel of Fusion.

Vergeet de flûte

Mousserende wijn, met name Prosecco, wordt nu meer dan ooit geconsumeerd. Maar wijnliefhebbers proberen te genieten van de aroma’s die uit het glas komen, die tegen gehouden kunnen worden met de traditionele, smalle champagneflûte. Hoewel toasten met een flûte altijd populair is, is een witte wijn of universeel glas vaak de betere optie. Als je op zoek bent naar een alternatief, laat een coupe- of tulpvormig champagneglas de bubbels iets langer stromen dan het typische wijnglas, waardoor meer van de intense aroma’s genoten kan worden.

Eén glas voor iedereen

Als u niet wilt kiezen welk glas bij welke wijn past, dan is het universele glas de juiste keuze. Het formaat ligt ergens tussen een chardonnay glas en een kleiner glas voor rode wijn in. Het is de meest veelzijdige optie om van al uw favoriete wijnen te genieten, inclusief mousserende wijnen! Bij bijna elk glasmerk wordt een universele optie aangeboden en deze wordt steeds populairder.

Elke maand deelt EuroCave Group waardevolle tips en trucs om je te helpen wijn te begrijpen. Bekijk de andere blogs.