Hoe weet je of een jonge wijn zal rijpen?

De meeste wijnen worden kort na aankoop geconsumeerd. Maar stel dat u er één vindt die u echt mooi vindt, en u zou wat flessen willen opslaan voor de toekomst. Hoe komt u erachter of een wijn daarvoor geschikt is?

Zelfs bij wijnen die speciaal voor het bewaren zijn gekocht, is het altijd goed om meteen een fles te openen, zodat u een eerste indruk kunt krijgen en de vooruitzichten op lange termijn kunt proeven. U wilt natuurlijk niet uw hele voorraad opdrinken terwijl de wijn nog in ontwikkeling is, maar u wilt ook niet dat de wijnen over de top zijn voordat u er van hebt genoten.

U zou de volgende tactiek kunnen volgen

Denk goed na over de druif of blend, de regio en reputatie van de producent en/of wijngaard, en kenmerken van de vintage (druiven uit hetzelfde oogstjaar). Algemene kennis zegt dat jonge rode wijnen beter zullen verouderen dan hun jonge witte tegenhangers. Maar zoete witte wijnen en aromatische witte wijnen kunnen vele rode wijnen overleven. Zo kunnen Chenin Blancs, Rieslings en Chardonnays zich gedurende vele jaren prachtig ontwikkelen.

Tweedaagse test

  1. Open de eerste fles, schenk uzelf een royaal glas in en doe meteen de kurk (of schroef de dop) weer op de fles. Gebruik geen pomp of conserveermiddel.
  2. Richt nu uw volle aandacht op de wijn in het glas. Geeft het een goede geur en een zorgvuldige smaak? Let op de aroma’s, het mondgevoel, de balans en de lengte van de afdronk.
  3. Is het fruit dun, rijp of gerookt? Staan de zuren en tannines in de juiste verhouding tot elkaar? Lijkt iets (nieuw eiken, hoog zuur, plantaardige smaken) uit balans? Blijf proeven, maar probeer tussen de slokjes minstens 15 minuten in te lassen.
  4. Schenk een paar uur nadat u de fles heeft geopend nog een glas in en bekijk uw eerste indrukken opnieuw. Bewaar het laatste derde deel van de wijn in de fles, doe de kurk er weer op en laat hem een ​​nacht op het aanrecht staan ​​- niet in de koelkast.

De echte test is de tweede dag. De meeste wijnen zijn vervaagd. Maar als uw wijn op de tweede dag net zo lekker (of beter) smaakt, kunt u over het algemeen verwachten dat hij jarenlang goed zal verouderen. En als op de derde dag de wijn nog heerlijk blijft, is dat helemaal een goed voorteken.

Onthoud dat, om deze test effectief te laten zijn, u de wijn niet mag beluchten, decanteren, vacumeren of anderszins beschermen. Laat de kurk gewoon in de fles, zet hem op het aanrecht en kijk wat er ‘s nachts gebeurt. Herhaal indien nodig.

Bron: Wine Enthousiast