• geopende fles wijn bewaren

Hoelang kun je een geopende fles wijn bewaren?

Iedereen trekt weleens een fles wijn open die toch niet helemaal leeg gaat. Hoelang kun je zo’n geopende fles wijn eigenlijk nog bewaren?

Volgens vinoloog Martin van den Brink blijven rode wijnen over het algemeen langer goed dan witte wijnen. Dat komt door het stofje tannine dat in de schil van de druif zit. Dat is een soort natuurlijk houdbaarheidsmiddel. Rode wijn wordt met de schil van de druif gemaakt, witte wijn alleen van het witte sap in de druif.

Suiker als conserveermiddel

Zoete wijnen zijn volgens de vinoloog door het hoge suikergehalte vaak langer houdbaar dan droge wijnen. Suiker werkt net als tannine als conserveermiddel. Wijnen met een rijping op eikenhoutenvaten gaan ook langer mee, zoals de bekende witte wijn Bourgogne Chardonnay.

Wijn met bubbels

Een mousserende wijn, zoals prosecco of champagne, kun je het minst lang open bewaren, zegt Van den Brink. “Eenmaal open kan je mousserende wijn het beste binnen twee dagen drinken, want de belletjes zullen ontsnappen. Daardoor verandert het in een stille wijn, die ook nog eens zal oxideren.”

Oxidatie van de wijn

Oxideren zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijn snel achteruitgaat zodra de fles is geopend. Dat komt volgens de vinoloog doordat er dan zuurstof bij de wijn komt, wat voor een chemisch proces zorgt dat de smaak vaak negatief beïnvloedt.

Oxidatie op een positieve manier

Maar oxideren kan ook positieve effecten hebben. Bij sommige ‘jonge’ wijnen kan het juist heel goed werken als de wijn zich nog verder ontwikkelt nadat de fles open is gemaakt, zegt vinoloog Cathy Moerdijk. “Sommige jonge wijnen kunnen bijvoorbeeld nog helemaal ‘op slot’ zitten. Dan komen de smaken niet tot hun recht. Zo’n wijn moet je eerst even laten luchten of serveren vanuit een decanteerkaraf om dat proces te versnellen.”

Richtlijnen voor het bewaren van wijn na het openen, mits koel bewaard

  • Droge witte wijn: twee dagen
  • Zoete witte wijn: zes dagen
  • Mousserende wijn: twee dagen
  • Rode wijn: twee tot drie dagen
  • Rosé: twee dagen

Om het negatieve oxidatieproces zo lang mogelijk uit te stellen, helpt het in ieder geval om de wijn koel te zetten, zegt Moerdijk. Dat geldt ook voor rode wijn. “Door de lagere temperatuur ontwikkelen alle soorten wijn minder snel.”

Is de geopende wijn nog goed?

Om te bepalen of je een geopende fles wijn nog kunt drinken, kun je het beste je zintuigen gebruiken, zeggen de deskundigen. Wanneer het oxidatieproces te lang aanhoudt, wordt wijn namelijk smakeloos en leeg, zegt Moerdijk. “Het valt uit elkaar. Er blijft een ‘lege’ smaak zonder fruit over. De wijn kan ook bitter worden”, vult Van den Brink aan. Daarnaast kan de wijn volgens hem verkleuren. Witte wijn kan geel of bruin worden en rode wijn licht oranjebruin. Moerdijk: “Als je aan de fles ruikt en de geur is zuur of staat je tegen, dan kun je het waarschijnlijk beter niet meer drinken.”

Bron: NU.nl/Indra Jager, beeld: ANP