Iedereen trekt weleens een fles wijn open die toch niet helemaal leeg gaat. Hoelang kun je zo’n geopende fles wijn eigenlijk nog bewaren?
Volgens vinoloog Martin van den Brink blijven rode wijnen over het algemeen langer goed dan witte wijnen. Dat komt door het stofje tannine dat in de schil van de druif zit. Dat is een soort natuurlijk houdbaarheidsmiddel. Rode wijn wordt met de schil van de druif gemaakt, witte wijn alleen van het witte sap in de druif.
Suiker als conserveermiddel
Zoete wijnen zijn volgens de vinoloog door het hoge suikergehalte vaak langer houdbaar dan droge wijnen. Suiker werkt net als tannine als conserveermiddel. Wijnen met een rijping op eikenhoutenvaten gaan ook langer mee, zoals de bekende witte wijn Bourgogne Chardonnay.
Wijn met bubbels
Een mousserende wijn, zoals prosecco of champagne, kun je het minst lang open bewaren, zegt Van den Brink. “Eenmaal open kan je mousserende wijn het beste binnen twee dagen drinken, want de belletjes zullen ontsnappen. Daardoor verandert het in een stille wijn, die ook nog eens zal oxideren.”
Oxidatie van de wijn
Oxideren zorgt ervoor dat de kwaliteit van de wijn snel achteruitgaat zodra de fles is geopend. Dat komt volgens de vinoloog doordat er dan zuurstof bij de wijn komt, wat voor een chemisch proces zorgt dat de smaak vaak negatief beïnvloedt.
Oxidatie op een positieve manier
Maar oxideren kan ook positieve effecten hebben. Bij sommige ‘jonge’ wijnen kan het juist heel goed werken als de wijn zich nog verder ontwikkelt nadat de fles open is gemaakt, zegt vinoloog Cathy Moerdijk. “Sommige jonge wijnen kunnen bijvoorbeeld nog helemaal ‘op slot’ zitten. Dan komen de smaken niet tot hun recht. Zo’n wijn moet je eerst even laten luchten of serveren vanuit een decanteerkaraf om dat proces te versnellen.”
Richtlijnen voor het bewaren van wijn na het openen, mits koel bewaard
- Droge witte wijn: twee dagen
- Zoete witte wijn: zes dagen
- Mousserende wijn: twee dagen
- Rode wijn: twee tot drie dagen
- Rosé: twee dagen
Om het negatieve oxidatieproces zo lang mogelijk uit te stellen, helpt het in ieder geval om de wijn koel te zetten, zegt Moerdijk. Dat geldt ook voor rode wijn. “Door de lagere temperatuur ontwikkelen alle soorten wijn minder snel.”