• Hot topic: maatwerk wijnkasten

    wijnvitrine op maat van EuroCave

Zoekt u iets speciaals voor uw wijnen? Iets wat niet standaard te verkrijgen is, een bepaalde afmeting moet hebben of iets unieks? Dan is een wijnwand op maat een optie.

Met maatwerk is alles mogelijk, een idee kan niet te gek zijn of het kan gerealiseerd worden, mits technisch haalbaar natuurlijk. Maar het maatwerkproduct moet uiteindelijk wel goed functioneren en niet voor problemen zorgen en daar gaat het nogal eens mis, zien we in de markt.

Een ongekoelde wijnwand op maat

Een ongekoelde maatwerk wijnkast is wel mooi om te zien, maar heel slecht voor de wijnen die erin liggen. Als u weet dat de wijnen bewaard dienen te worden op 12 graden, dan kunt u wel begrijpen dat een ongekoelde wand geen optie is, aangezien deze meestal in een ruimte zal staan waar het behaaglijk is voor de mens, dus zo’n 21 graden. De wijnen kunnen niet in zo’n hoge temperatuur bewaard worden en moeten al gauw weggegooid worden, omdat ze “over de kop zijn”.

(Isolatie-)glas

We gaan er dus van uit dat de wijnwand op maat gekoeld moet worden om aan de eisen van het goed bewaren van wijn te voldoen. Dan komen we op het volgende; bij een verschil van meer dan 5 graden tussen de omgevingstemperatuur en de temperatuur in de wijnkast, is er kans op condensvorming. Dit is natuurlijk onwenselijk en daarom dient er bij het ontwerp goed gelet te worden op het soort (isolatie)glas en dienen koudebruggen vermeden te worden. Een geconditioneerde ruimte heeft vaak een positief effect op de wijnwand, omdat de omgevingstemperatuur niet extreem hoog kan worden en daarbij de luchtvochtigheid vrij laag wordt gehouden.

Koeling

De techniek laat veel toe wat de koeling betreft. De koeling kan boven of onderin de wijnwand gemonteerd worden (houdt u rekening met de plaats van een buitendeel), u kunt kiezen voor 1 of meerdere temperatuurzones, zelfs in 1 wijnkast. Hiertoe dient wel een speciale wijnkoeling gemaakt te worden die ingesteld kan worden tussen de 6 graden (voor het serveren van Champagne) tot 18 graden (voor het serveren van Bordeaux). De koeling willen we natuurlijk niet zien, dus dient deze onzichtbaar weggewerkt te worden, verzonken in de vloer of achter een plint.

Luchtcirculatie en luchtvochtigheid

Een constante luchtcirculatie is meestal nog wel goed te realiseren, maar het controleren van de luchtvochtigheid laat vaak te wensen over, door de manier van koelen in maatwerk wijnwanden. Als de luchtvochtigheid voor u echt een issue is, dan kunt u beter naar standaard wijnkasten kijken, hier wordt deze namelijk wel perfect gereguleerd. Houdt u er overigens wel rekening mee dat er een waterafvoer moet komen bij maatwerk (eventueel met een pompsysteem).

Inrichting

De wijnflessen kunnen op verschillende manieren gepositioneerd worden in de maatwerk wijnkast; horizontaal (met de ziel naar voren/achteren, maar ook in de lengterichting voor het glas), schuin, rechtop (heeft niet de voorkeur, omdat de kurk dan uitdroogt). Belangrijk hierbij is dat er ten alle tijden voldoende luchtcirculatie in de wijnkast is.

Verlichting

Aangezien het oog ook wat wil, is verlichting van groot belang. Ook hier is weer een heel scala aan mogelijkheden, maar wat is belangrijk voor de wijn: geen UV stralen en geen warmte. Dus daar moet rekening mee gehouden worden.