Iconische Bourgogne wijnen die u waarschijnlijk nooit zult proeven

Schaarste en vraag zijn altijd de kern geweest van de roem van Bourgogne. Of het nu Pinot Noir of Chardonnay is, de ongelukkige waarheid is dat de meesten van ons nooit de allerbeste wijnen van Bourgogne zullen tegenkomen, laat staan ​​proeven.

Deze wijnen, die vaak strikt worden toegewezen aan verzamelaars en kelders met een Michelin-ster, zijn zelden te zien in winkelschappen of de meeste restaurantlijsten. Voeg daarbij de steeds groter wordende wereldwijde concurrentie om Bourgogne en opeenvolgende jaren van kleine oogsten, en deze legendarische wijnen worden nog ontoegankelijker voor mensen zonder onbeperkte wijnbudgetten.

Mocht je ooit rijk worden, of je wordt geadopteerd in een uitzonderlijk goed drinkende menigte, dan zijn hier vijf van de meest iconische producenten van Bourgogne en de vlaggenschipwijnen die je wilt proberen.

Domaine de la Romanée-Conti

Domaine de la Romanée-Conti, algemeen bekend als de DRC, is uniek in zijn eeuwenlange regering als het meest heilige landgoed in Bourgogne.

Ooit eigendom van prins Louis François de Bourbon-Conti, een neef van koning Lodewijk XV van Frankrijk, vertegenwoordigen elk van de grand cru-wijngaarden van de DRC een iconisch klimaat. Deze Bourgondische specifieke term verwijst naar wijngaarden met een buitengewone samensmelting van optimale kalksteenbodems, blootstelling aan de zon en microklimaat.

De gelijknamige wijngaard, de Grand Cru La Romanée-Conti, is het kroonjuweel van de DRC. La Romanée-Conti, een monopool van 4,5 hectare verborgen achter stenen muren en volledig beplant met Pinot Noir uit 1947, produceert jaarlijks minder dan 6.000 flessen. In 2018 braken twee flessen Romanée-Conti uit 1945 wereldrecords voor de duurste wijnen die op een veiling werden verkocht, met € 516.000 en € 459.000.

De wijnstokken van La Romanée-Conti zijn zo kostbaar dat ze in 2010 het doelwit waren van een Hollywood-waardig afpersingscomplot en met vergif werden bedreigd, tenzij het landgoed een losgeld van 1 miljoen euro betaalde.

Domaine Leroy

Domaine Leroy is misschien wel de enige uitdager van de stratosferische prijsstelling en eerbied die door de DRC wordt geboden, en deelt een gecompliceerde geschiedenis en mede-eigendom met zijn legendarische rivaal. Oprichter Lalou Bize-Leroy is voormalig mededirecteur en huidige aandeelhouder van 25% van Domaine de la Romanée-Conti. Domaine Leroy, los van Bize-Leroy’s familiebedrijf, Maison Leroy, floreerde in de vroege jaren 1990 nadat Bize-Leroy uit de raad van bestuur van de DRC werd weggestemd.

Domaine Leroy wordt volledig geteeld volgens biodynamische principes en biedt enkele van de laagste opbrengsten in Bourgogne (meestal rond de 16 hl/ha). Domaine Leroy produceert jaarlijks minder dan 7.200 flessen in bijna 30 wijngaarden in de Côte de Beaune en Côte de Nuits.

Liefhebbers van Bourgogne zouden het moeilijk hebben om te verklaren welke van de acht grand cru Pinot Noir van Domaine Leroy het meest iconisch is, maar veilinggegevens geven aan dat het de Musigny Grand Cru van het landgoed is. In 2021 werden drie flessen Domaine Leroy Musigny, onderdeel van slechts 618 flessen geproduceerd in 2013, verkocht voor bijna € 44.000 per fles.

Domaine Leflaive

De wortels van de wijnbereiding van de familie Leflaive in Puligny-Montrachet gaan terug tot 1717. In de tweede helft van de 20e eeuw was Domaine Leflaive stevig verankerd als een toonaangevende producent van Chardonnay in Bourgogne.

In de afgelopen decennia wordt de superioriteit van het domein vaak toegeschreven aan de visie van Anne-Claude Leflaive, die het landgoed in 1990 overnam en een uitgesproken en vroege voorstander was van biodynamische wijnbouw voordat hij in 2015 overleed.

De rijk geconcentreerde maar ademloos zuivere, gebeitelde wijnen die ze produceerde, blijven de stijl van Domaine Leflaive belichamen in handen van de huidige Managing Director Brice de la Morandière, het neefje van Leflaive.

Het meest vereerd is Leflaive’s uitzonderlijk zeldzame en leeftijdswaardige Le Montrachet Grand Cru, afkomstig van een klein perceel van iets meer dan 8.500 vierkante meter. Vanwege de licht verhoogde beschikbaarheid wordt de Chevalier-Montrachet Grand Cru van het domein vaak beschouwd als zijn vlaggenschipwijn.

Georges Roumier

Misschien meer dan waar dan ook in de Bourgogne, benadrukken de wijnen van Chambolle-Musigny de sensualiteit en sappigheid van Pinot Noir. Ongetwijfeld de meest aangekondigde producent in Chambolle is Domaine Georges Roumier, vooral bekend om zijn jaarlijkse productie van slechts 300 flessen Grand Cru Musigny, afkomstig van een stuk van een kwart hectare van de legendarische wijngaard.

In 2020, bracht een magnum van Georges Roumier Musigny uit 1990 € 55.900 op een veiling.

De rode wijnen van Roumier worden geïllustreerd door een verleidelijkheid van fruit en een rijke concentratie gekenmerkt door een ongewoon gespierde, zelfs pezige lichaamsbouw die ongebruikelijk is voor Chambolle en die bijzonder goed leent voor lange rijping in de kelder. Iets toegankelijker dan de Musigny zijn de Bonnes-Mares Grand Cru en Les Amoureuses Premier Cru van de producent, twee andere zeer gewilde wijnen.

Domaine Armand Rousseau

Gevrey-Chambertin wordt algemeen gekenmerkt door zijn structuur, kracht en dichtheid. Toch staan ​​de veelgeprezen wijnen van Armand Rousseau, met name hun uitingen van grand cru-wijngaarden Chambertin en Clos de Bèze, beter bekend om hun detail en spanning, verleidelijke truffel, bloemig parfum en sublieme, getextureerde aantrekkingskracht.

Vergeleken met Bourgondische producenten van vergelijkbaar kaliber die hun wijnen alleen verkopen volgens strikte toewijzingen, hebben grotere wijngaardbedrijven Rousseau in staat gesteld grotere hoeveelheden wijn aan te bieden aan consumenten op de kleinhandelsmarkt. Huidige jaargangen van het vlaggenschip Grand Cru Chambertin, bijvoorbeeld, afkomstig van een perceel dat meer dan zes hectare beslaat, zijn direct verkrijgbaar bij online retailers. Voor € 2300 per fles zijn ze voor de meesten nog steeds een weelderige extravagantie, maar een echt koopje in vergelijking met bovenstaande toppers.

Bron: Wine Enthusiast, door Anna Lee C. Iijima