In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Cas Kratz, hoofd sommelier van Restaurant Spectrum en Waldorf Astoria te Amsterdam. Cas is geboren en getogen Amsterdammer én heeft het joie la vivre van La Douce France mogen ervaren.
Hallo Cas, hoe gaat het met je?
Goed! Net terug van vakantie en weer helemaal opgeladen!
Top! Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben hoofd sommelier van Restaurant Spectrum en Waldorf Astoria Amsterdam. Geboren en getogen Amsterdammer, maar heb een aantal jaren in Frankrijk gewoond.
Klinkt goed. Wat zegt EuroCave jou?
Kwaliteit en duurzaam.
Kort, maar krachtig! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Heb een klimaatkast staan in de opslag. Helaas niet van EuroCave, hopelijk ooit wel!
Je weet ons te vinden… Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Savagnin uit de Jura, de hoge zuren in combinatie met het notige karakter van de druif zelf vind ik geweldig smaken. Liefst eet ik hier tartiflette bij, een streekgerecht uit de Savoie met reblochon en spek.
Heerlijk… Wat is je favoriete wijnboek?
The Wine Adventures of Kermit Lynch heb ik als mega leuk ervaren.
Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Zou heel graag Restaurant Central bezoeken in Lima, Peru. Hun visie op ingrediënten en het conserveren ervan spreekt mij erg aan.
Lijkt me heel bijzonder, hoop dat het je lukt. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Denk toch kaas, alhoewel ik eigenlijk meer een zoetekauw ben. Ik heb alleen niet zoveel met chocola. Daarnaast is kaas net als wijn verbonden met terroir en veel diversiteit. Misschien is dat ook zo met chocola maar die kennis heb ik nog niet.
Kaas en champagne vind ik geweldig samen, de zuren die door het romige heen knalt met de combinatie van gist en rijping, ja top gewoon!
Bijzondere combi, dank je wel. Kun je zonder social media?
Als ik heel eerlijk ben, ik denk het niet. Los van dat het een fijn hulpmiddel is om contact te houden met vrienden die je minder ziet, is het een belangrijke bron van informatie met betrekking tot nieuwe producenten en het volgen van trends in de wijnwereld.
Dat is waar. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Eerlijkheid duurt het langst!
Mee eens. Wat is je toekomstdroom?
Om ooit een eigen restaurant te hebben met een hele grote wijnkelder!
Mooie toekomstdroom. Ik hoop dat ie uit komt. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Marcel Ng van Restaurant aan de Poel**, top sommelier en goud persoon!
Bedankt voor het interview, Cas. We gaan Marcel vragen voor het volgende interview.