In “Vrienden van EuroCave” kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Derrick Neleman.  Neleman Organic Vineyards Coöperation is met ruim 3500 mede-eigenaren de grootste wijncommunity van Europa. Ze maken wijnen die 100% biologisch en 100% vegan zijn.

Hallo Derrick, hoe gaat het met je?
Goed, want ik leef m’n droom namelijk zelf biologische wijn maken. Bovendien krijg ik elke dag opnieuw een glimlach van het bouwen aan de leukste wijncommunity van de wereld!

Ja… geweldig! Kun je iets over jezelf vertellen?
Na mijn opleiding biodynamische landbouw (recent ook afgerond door mijn oudste dochter) kwam ik in contact met een Duitse biodynamische wijnboer. Door dit contact ben ik de twee dingen die ik het allerleukst vind, wijn en marketing, gaan combineren. Inmiddels loop ik al meer dan 20 jaar rond in de wijnwereld en probeer ik die een beetje op te schudden. Dat ik mijn naam verbonden heb aan mijn bedrijf is heel bewust: vroeger stond een familiebedrijf voor betrouwbaarheid en ik vind het belangrijk om het persoonlijk te houden.

Goede keus geweest. Wat zegt EuroCave jou?
Bij EuroCave denk ik aan kwaliteit. Wij zijn bezig met Neleman een sterk merk te bouwen en dat doe je onder andere door je eigen merk te omringen met sterke merken. EuroCave dus. Lang geleden vroeg iemand mij: ‘Hoe bewaar jij je wijn?’ Naar aanleiding van mijn antwoord toen kreeg ik terug: ‘Neem je wijn niet serieus?’ Sinds die tijd gebruik ik een wijnklimaatkast. In onze winkel in Zutphen hebben we een Wine Bar wijnvacumeersysteem zodat onze klanten altijd Neleman wijn kunnen proeven op de juiste temperatuur. Proeven is kopen!

Dank je wel! Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In een wijnklimaatkast.

Top. Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik ben weliswaar een Nederlandse wijnboer in Spanje, maar ik doe met wijndrinken als een Italiaan en voel m’n stemming als ik de wijnklimaatkast open. Ik drink dus waar ik zin in heb op dat moment, niet zozeer omdat een bepaalde wijn bij een bepaalde maaltijd past. Maar een verrukkelijke combinatie is de trots van ons wijnhuis Bobal Robusta, een stevige rode, met een pasta met walnoot, geroosterde ui en salie. Overigens drink ik het hele jaar door graag rood, in de zomer licht gekoeld. Dat is dan weer wel zoals de Spanjaarden het doen.

Nice. Wat is je favoriete wijnboek?
Dat is van Kermit Linch, Avonturen op de Wijnroute. Dit was een tip van Nicolaas Klei, lang geleden. Het gaat over een wijnimporteur uit Amerika die in Frankrijk rondreist en van alles meemaakt met (norse, onwillige, eigenwijze) wijnboeren. Zijn belevenissen zijn heel herkenbaar en het boek is heel levendig geschreven, een aanrader.

Bedankt voor de tip. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Spirit Rotterdam of Amsterdam. Echt een horecagelegenheid van deze tijd en van ondernemers die er hetzelfde in staan als ik: no nonsense, laagdrempelig, 100% bio en 100% vega. Lekker veel groente, zelf opscheppen hoeveel je wilt, je betaalt het gewicht van het bord. Een lekker glas Neleman wijn erbij, genieten!

Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Ik ben dol op pure chocola maar niet in combinatie met wijn. Kaas en wijn vind ik een iets betere combi en dan ligt het natuurlijk aan de kaas welke wijn ik dan zou kiezen. Maar zo werkt het dus niet bij mij…

Dat begrijpen we. Kun je zonder social media?
Ja, want als ik in ons wijnhuis ben kijk ik daar helemaal niet naar om. Dan ben ik bezig in het wijnhuis en in de wijngaarden en heb ik er ook veel minder behoefte aan. Terwijl ik mijn collega’s wel bestook met foto’s, die zij dan weer op socials kunnen posten.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Aandacht voor lekker eten, smaak, biologisch. En natuurlijk het samenkomen tijdens het eten.

Het is dus met de paplepel ingegoten. Wat is je toekomstdroom?
Een wereld zonder oorlog. Een wereld met mensen die zich echt bekommeren om andere mensen en om de planeet.

Helemaal mee eens! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Albert Hamminga, Nederlandse wijnboer in Frankrijk.

Dank je wel Derrick, en succes met je wijncommunity. We gaan Albert Hamminga uitnodigen voor het volgende interview.