In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Jan Ansink van Landgoed De Wilmersberg. Jan is al 18 jaar werkzaam bij De Wilmersberg, waarvan 7 jaar als sommelier en druk bezig met het succesvol afronden van zijn opleiding tot Magister Vini.

Hallo Jan, hoe gaat het met je?
Goed. Het is fijn om weer open te zijn voor gasten. Zelfs al moet alles op de kamer geserveerd worden. We proberen daar echt een beleving van te maken voor ze. Tot nu toe lukt dat erg goed.
Ik sta echter te springen om weer lekker tussen de gasten te lopen in het restaurant.

Ja, echt super fijn. Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Jan Ansink, 42 jaar en ik ben woonachtig in Oldenzaal. Vader van een prachtige meid van 4. Per toeval in de horeca terecht gekomen en nooit meer weg gegaan. Inmiddels ongeveer 18 jaar werkzaam bij Landgoed De Wilmersberg waarvan ongeveer 7 jaar als sommelier. Nog steeds met groot plezier!

Dat zegt genoeg over De Wilmersberg. Ken jij EuroCave?
Uiteraard!

Haha, mooi. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Momenteel nog in de berging en koelkast. Ik ben nog bezig met een inbouw klimaatkast in de keuken. Uiteraard van EuroCave.

Fijn te horen. Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik ben een man van momenten en heb eigenlijk niet een favoriet, maar kijk meer naar wat er bij het moment past. Ik drink graag 1 glas wijn bij het eten. Die schenk ik dan al tijdens het koken in. Daar kan ik erg van genieten. Wanneer ik de tijd heb om te koken maak ik graag lasagne. Recept van mijn moeder, eerst lekker rustig alle groente snijden, apart grillen en de lasagne opbouwen. Lekker veel Parmezaanse kaas eroverheen en in de oven. Uiteraard dan met een lekker glas rood, meestal ook Italiaans, bijvoorbeeld een lekkere Nero D’avola uit Sicilie.

Van de voorbereiding loopt het water al in de mond. Wat is je favoriete wijnboek?
The Sommelier’s Atlas of Taste van Rajat Parr en Jordan Mackay, informatief boek over de diverse Europese gebieden en wijnen geschreven voor iedereen.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Restaurant Dorset in Borne, echt goed eten, sfeervol ingericht, mooie presentaties en vriendelijk, oprecht personeel. Zoals we dat zelf ook graag willen bij De Wilmersberg.

Hopelijk kan dat snel weer. Kies uit: kaas of chocola
Kaas, vooral oud

Kort, maar krachtig (en lekker). Kun je zonder social media?
Graag zelfs, al ontkom je er soms niet aan.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet. Oh ja, en 10% sparen van alles wat je verdient. Dat komt van mijn vader, nog steeds ????, en zal ik ook door gaan geven aan mijn dochter. Hopelijk zal ze het meer doen dan ik.

Slimme vader, dat zouden meer mensen moeten doen. Wat is je toekomstdroom?
Ik ben niet zo’n dromer en probeer vooral van het nu te genieten. De afgelopen tijd heeft laten zien dat het zomaar snel kan gaan. Ik wil me wel verder blijven ontwikkelen op wijn gebied. Nog meer leren, meer proeven, meer bezoeken en natuurlijk mijn opleiding tot Magister Vini succesvol afronden.

Wij wensen jou alle succes toe. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Bram Faber van BidFood. Een oud- collega van me die recentelijk de horeca heeft verruild voor een functie als wijnspecialist bij een groothandel. Bram heeft jaren als sommelier in restaurants en wijnbars gewerkt en weet erg leuk over wijn te schrijven.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ik hoop dat alles snel weer gaat naar wat vroeger normaal was. Weer lekker spontaan dingen kunnen doen, kunnen knuffelen met elkaar en weer kunnen genieten van al het moois wat deze wereld ons te bieden heeft.

Jan, dat is mooi gezegd. Bedankt voor je deelname, we zijn er blij mee. We gaan Bram Faber vragen voor het volgende interview.