In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Klazien Vermeer, Registervinoloog en opleidingsmanager van de Wijnacademie. Klazien is sinds kort de trotse oma van Claire!

Hallo Klazien, hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij na een heel bijzonder jaar. We zijn verhuisd naar de stadsboerderij Cleyn Steenlershof in het centrum van Nijkerk. Dit is een rijksmonument uit 1784. Het is een flinke verbouwing geweest en nu een prachtige plek om te wonen en te werken. De Wijnschool is gevestigd in het voorhuis evenals een BnB op de eerste etage. Wij wonen zelf in het achterhuis, de vroegere deel waar de koeien stonden en kijken uit op onze mooie stadstuin.
Tsja, toen brak ineens na onze wijnstudiereis Zuid Afrika corona uit. Iedereen in quarantaine, de BnB stroomde leeg. Afijn, het verhaal is denk ik wel bekend. Een tijdperk brak aan van zoomvergaderingen, webinars en online-begeleiding.
De mooiste gebeurtenis afgelopen maand is dat ons eerste kleinkind Claire Vermeer is geboren. Je voelt pas hoe bijzonder dit is als je het zelf meemaakt. Wat een rijkdom!

Oh, dat is mooi nieuws! Kun je iets over jezelf vertellen?
Ja hoor! Ik heb eerst het VWO en HBO afgerond en ben vanaf mijn 21e jaar zelfstandig ondernemer.
Ik kom van oorsprong uit de gezondheidszorg en ik heb vele jaren gewerkt als oefentherapeut Cesar en bedrijfstherapeut o.a. werkplekanalyses en ergonomische adviezen. Na mijn opleiding ben ik gelijk voor mezelf begonnen en heb ik drie praktijken gehad en daarnaast veel trainingsgroepen. Op een gegeven moment, na vele jaren werken nam ik een sabbatical. Ik vond het heerlijk en heb van alles gedaan, maar kreeg toch de kriebels om weer te gaan ondernemen. Toen zag ik in het vakblad Arts en Auto dat een arts die iets anders wilde gaan doen vinoloog was geworden. Zodoende heb ik mij na mijn sabbatical nog veel meer in de wijn gestort en ben ik uiteindelijk doorgegaan naar de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie. Ik gaf toen al eenvoudige cursussen en proeverijen, maar wilde iets nieuws opzetten. Dat werd De Wijnschool. Vervolgens werd ik – nog voordat ik mijn vinologendiploma had gehaald – benaderd of ik de functie van opleidingsmanager bij de Wijnacademie wilde overnemen. Dat kwam eigenlijk uit het niets voor mij. Uiteindelijk kreeg ik mijn aanstelling op de dag van mijn diploma-uitreiking. Ik ging ineens van onbekend in de wijn naar hét gezicht van de Wijnacademie. Inmiddels ben ik hier 10 jaar werkzaam.

Mooi hoe het leven kan lopen. Ken jij EuroCave?
Ik ken EuroCave niet zo goed, wij werken er op de Wijnacademie (nog) niet mee. Koeling en opslag zijn voor ons erg belangrijk. Alleen voor de vinologenopleiding schenken we al plm. 140 flessen op één dag uit en die moeten we op de juiste manier koelen. We proeven soms 12 wijnen naast elkaar. Dan gaan er 72 flessen tegelijk open! Op hetzelfde moment hebben we dan soms ook nog nascholingsgroepen en/of het begeleidingstraject Magister Vini. Dan puilt de koeling echt uit…… Ja, er valt veel te proeven op de Wijnacademie. Tips?

Haha, tips genoeg… Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In onze stadsboerderij hebben we een echte oude kelder waar ik mijn wijnen bewaar. De eerste bewoner in 1784 was trouwens een wijnkelner. Daarnaast heb ik een klimaatkast in de cursusruimte.

Een authentieke wijnkelder blijft het mooiste wat er is. Wat is je favoriete zomerwijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik hou van een iets gerijpte riesling en ik zou daar graag een mooie zomersalade bij eten in de schaduw onder onze prachtige perenboom. Een licht gekoelde spätburgunder is ook welkom trouwens.

Lekkere combi. Wat is je favoriete wijnboek?
Ik ben trots op onze 4 herschreven lesboeken van de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie. Dit is ondertussen een prachtig naslagwerk geworden en ik blader hier graag in.

Daar mag je inderdaad trots op zijn. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Restaurant Beulings van Lisja Hu in Amsterdam. Zij serveren een heerlijk seizoensmenu, een table d’hôte van meerdere gangen. Verrassende smaken en mooie wijnen goed uitgebalanceerd door Lisja.
Het is gezellig ingericht en geeft je een echt huiskamergevoel. Ik heb goede herinneringen aan Lisja toen ze bij ons de vinologenopleiding volgde.

We zullen er ook eens gaan eten, klinkt super! Kies uit: kaas of chocola
Ik ben gek op kaas en neem daarna toch nog een klein beetje chocola als dat mag?

Ja, dat mag hoor.  Kun je zonder social media?
Social media speelt een steeds grotere rol en is belangrijk voor de Wijnacademie, de Wijnschool en onze Stadsboerderij Cleyn Steenlershof waar wij ook nog kleinschalig vergaderen aanbieden.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Ik heb alle mogelijkheden gekregen om mij te ontwikkelen en daar ben ik mijn ouders dankbaar voor.
“Word wie je bent en sta in je kracht!”

Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Annemarike Pieterse van Restaurant Hotel de Watergeus. Een mooie plek aan het water. Ik vind het knap hoe ze dit allemaal runt en ook nog de vinologenopleiding doet. Een leuke, spontane en hardwerkende vrouw met een prachtige ‘wijnkamer’ bij binnenkomst.

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Ik sluit af met iedereen een goede gezondheid te wensen de komende jaren, want dit is ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Ik hoop dat het leven weer iets normaler gaat worden en dat we gewoon weer eens iemand een flinke ‘hug’ mogen geven.

Dank je wel! En we zullen Annemarike Pieterse vragen voor ons volgende interview.