In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Magda van der Rijst, Wijnvrouw van het Jaar 2020. Magda houdt enorm van eten, drinken, lezen, schrijven en nog zoveel meer. Ontdek het zelf.

Hallo Magda, hoe gaat het met je?
Goed, ik kijk uit naar het openen van de horeca, maar wie niet? En ik heb enorm zin om een feestje te geven waarop ik onze vrienden allemaal tegelijk zie. Die dynamiek mis ik, maar verder is alles heel oké. Ik popel ook om weer echt op pad te gaan, om onder andere wijngaarden op en af te klauteren. Maar zo lang dat niet kan, heb ik het thuis ook naar mijn zin.

De tijd van meer mogelijkheden begint gelukkig in zicht te komen. Kun je iets over jezelf vertellen?
Wat wil je precies weten? Bijvoorbeeld dat ik ontzettend veel van eten en drinken houd, al van heel jongs af aan, en dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Dat ik ook verzot ben op lezen en schrijven en dat ik daarom mijn werkende leven graag samenvat als ‘wijn & woorden’.  Dat ik merk dat mijn smaak verandert (niet door Covid gelukkig). Die verandering zit hem in ontwikkelingen op culinair gebied en in de wijnwereld. Die verschuivingen voel ik ook bij chefs en wijnmakers/wijnmaaksters. Er is van alles gaande, ook of met name in mezelf. Daar ben ik blij mee. Ik hou van beweging. In 2020 ben ik uitgekozen tot Wijnvrouw van het Jaar; verrassend genoeg heeft die titel ook invloed op mij door meer bewuste aandacht voor vrouwen in de wijn.

Ja, nog van harte gefeliciteerd. Echt iets om trots op te zijn. Ken jij EuroCave?
Natuurlijk!

Haha, kort maar krachtig. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In vier hoge wijnklimaatkasten die naast elkaar een wand vormen in het souterrain van mijn appartement in het hartje stad. Na een verhuizing van groter naar veel kleiner en zonder kelder bleek dit de oplossing. Werkt goed.

Fantastisch. Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Altijd lastig, want mijn voorkeur wisselt met de dag, met mijn stemming, met alles. Maar op zo’n antwoord zit je niet te wachten. Mijn favoriete wijn het hele jaar rond is champagne of een mousserende wijn en die heb ik voor elk seizoen, weertype, gezelschap en gelegenheid in huis. Vandaag, een echte lente-dinsdag, kies ik voor een Pétillant Originel Brut Nature, 100% chenin uit Montlouis-sur-Loire, van Le Rocher des Violettes (van Smaragdwijnen). Erbij boterzachte kropsla met kwarteleitjes, liefst precies tussen hard en zacht in, en een milde dressing met wat daslook net geplukt in het park en veel verse kervel. Misschien een mooi kaasje, bijvoorbeeld Brillat-Savarin, ernaast. Met wat knapperig brood.

Wow, verrukkelijke omschrijving. Wat is je favoriete wijnboek?
Wine Grapes – Jancis Robinson e.a.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Voor het ultieme alles-kan-gevoel verlang ik enorm naar het zomerse pop-uprestaurant De Viskantine aan het water in Rotterdam, waar je buiten een visje van de barbecue eet.

Wie weet kan dat binnenkort. Kies uit: kaas of chocola
Kaas en kaas.

Haha, duidelijk. Kun je zonder social media?
Nee, niet meer.

Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
In tijden van ultieme drukte en stress even rustig gaan zitten. Mijn moeder zei dan: ‘Eerst maar een sherry’tje.’

Zo makkelijk, logisch en waar. Goede tip. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Nou… ik weet er wel een paar als dat ook goed is:

  • Sara Channel, Wines of South Africa
  • Barbara Verbeek, oprichter Wijnvrouw van het Jaar
  • Petra Jansen van Vinites
  • Barbara Houtzagers bij Ahold
  • Gerhard Horstink, oenoloog de Bordeaux, docent aan zijn eigen Wijn&Wetenschap organisatie in Hoogerheide, docent wijnacademie, medeoprichter Les Généreux
  • Tom Veugt, Le Chateau in Amsterdam, urban winery of de wijnmaker daar: Tom Harrewijn (what’s in a name)
  • Hilary Akers, wijnschrijver voor Financieel Dagblad

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Eigenlijk kan het gesprek nu pas beginnen, toch? Dank voor de uitnodiging.

Haha, ja, nog genoeg te vragen en te weten over jou. Maar voor dit interview laten we het hier maar even bij. Onze dank is groot! En we gaan Sara Channel, Wines of South Africa vragen voor ons volgende interview.