In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Martine van Zeventer. Martine is al 25 jaar verknocht aan wijn, heeft een eigen restaurant Avalon Wijn en Spijs en vindt het een uitdaging een mooi gerecht bij een wijn te vinden.

Hallo Martine, hoe gaat het met je?
Goed, met het voorjaar in de lucht en na alle coronamaatregelen gelukkig weer de gelegenheid om gasten te laten genieten van wijn en spijs.

Ja, dat geeft een goed gevoel. Kun je iets over jezelf vertellen?
Vanaf het 1e ‘echte’ glas wijn, zo’n 25 jaar geleden, was ik verkocht. Vanaf dat moment ging ik ook zoeken naar de combinatie wijn – spijs. Wat doet een gerecht met de wijn of andersom. Daar gaat heel wat uitproberen en proeven aan vooraf – heerlijk!
Ik heb nu een jaar of 10 mijn eigen restaurant, Avalon Wijn en Spijs. Ik neem de wijn dus als uitgangspunt en zoek naar bijpassende smaken en gerechten. Mijn passie is dus “naar de wijn toe” te koken. Als dat lukt krijg je 1+1=3.

Een fantastisch uitgangspunt. Wat zegt EuroCave jou?
Mooie collectie wijnklimaatkasten en oplossingen voor wijnopslag in allerlei ruimtes.

Klopt inderdaad, dank je wel. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
In een wijnklimaatkast ligt een wijn of vijftig. Ik ben vooral blij met de temperatuurzones, dan kan je ook eens spontaan een wijn pakken en snel drinken. Ik heb bewust 2 planken vrijgehouden zodat ik daar wijn in karaffen op de juiste temperatuur kan houden. Ik vind wijn op de juiste temperatuur serveren heel belangrijk.

Wij ook! Wat is je favoriete wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Ik houd van elegante en verfijnde wijnen. Daar zijn er natuurlijk heel veel van, maar ik ben gek op Barolo en je maakt me erg blij met een entrecote met bearnaisesaus erbij.

Lekker. Wat is je favoriete wijnboek?
De wijn-spijs bijbel van Victoria Moore.

Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Alain Passard is een van mijn favoriete chefs, dus L’Arpège staat hoog. Een paar jaar geleden zijn we met een groep culi’s in zijn tuin in Bois-Giroult geweest en kookte hij voor ons in het tuinhuis. Dat was een geweldige belevenis en staat bovenaan om nog eens mee te maken.

Geweldig! Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Kaas, morbier met een rode Bourgogne of een oude comté of remeker met een wijn uit Piëmonte.

Kun je zonder social media?
Moeilijk. Ik vind het leuk om te zien wat er in restaurants speelt en vind daarom vooral Instagram leuk met alle mooie foto’s erop.

Voldoende inspiratie inderdaad. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
Gastvrijheid is mij met de paplepel ingegoten.

Dat verwondert ons niet. Wat is je toekomstdroom?
Ik word zelf heel blij van echt mooie producten of dat nou een groente, een wijn of een mes is. Ik zou graag zien dat veel meer mensen dat gaan beseffen en ervaren. Net even wat meer uitgeven aan een beter product geeft je zoveel meer.

Wij zijn het daar helemaal mee eens! Wie zullen we vragen voor het volgende interview?
Als je kaas zegt, dan denk ik aan Wendy Otting van Koken aan de Waal. En een andere liefhebber van wijn en spijs is Hinke de Jong van Brouzje Champagne.

Martine, bedankt voor je deelname! We gaan Wendy en Hinke uitnodigen voor een  interview.