In Vrienden van EuroCave kun je meer ontdekken over onze vrienden. Vandaag praten we met Niek Beute. We kennen Niek van Vinoniek en sinds kort versterkt Niek het team van WINELIFE Magazine als hoofdredacteur. Dus we zullen nog veel van hem horen.

Hallo Niek, hoe gaat het met je?
Het gaat goed met mij. Nu is een turbulent leven mij ook niet onbekend. Als sommelier dien je mentaal sterk ontwikkeld te zijn, constant het restaurant scannen, het ritme van alle gasten volgen en aanvoelen waar zorg en aandacht op dat moment nodig zijn. Ook buiten het restaurant verzamel ik graag uitdagingen om mij heen. Als creatief wijnmens ben ik met veel verschillende projecten tegelijk bezig. Het houdt me scherp en gefocust. Ik weet niet of anderen zich er ook in kunnen herkennen, maar ik verlies mijn aandacht wanneer ik mijn geest slechts op één project hoef te vestigen. Nu heeft het COVID jaar dat achter ons ligt, het mooiste in wijn – het in persoon delen van deze vloeibare kunstvorm – volledig buiten spel gezet. En nu ik als sommelier weer langzaam een spreekbuis van de mooiste flessen kan zijn door de heropening van de horeca, wordt het leven nog veel leuker.

Dat heb je prachtig gezegd. Kun je iets over jezelf vertellen?
Al sinds mijn 4e levensjaar ben ik gefascineerd door de gastronomie en in het bijzonder door het (helaas nog altijd ondergewaardeerde) ambacht van gastheerschap. Opgegroeid en gevormd door de topgastronomie heb ik het voorrecht genoten om deel uit te maken van de zwarte brigade van vele bijzondere restaurantteams in zowel Nederland als Frankrijk, waar ik de liefde en passie voor wijn heb ontdekt. Na mijn sommelier tijd bij het Parijse Guy Savoy*** en Amsterdamse Vermeer* heb ik besloten mijn passie te delen met een breder publiek. Hiervoor heb ik Vinoniek in het leven geroepen. Een platform voor alle wijngeïnteresseerden. Met veel video en geschreven content, een event platvorm, een eigen wijncursus en een webshop. Natuurlijk verlies ik niet het contact met de restaurantvloer, met wijncafé De Klepel als mijn thuisbasis. Mijn nieuwste uitdaging waar ik bijzonder trots op ben, is dat ik als hoofdredacteur deel ben geworden van het team van WINELIFE Magazine. Een podium waarmee we wijnplezier en passie voor iedereen bereikbaar maken.

Dat is zeker iets om trots op te zijn. Ken jij EuroCave?
Zeker, in het merendeel van de restaurants waar ik gewerkt heb, stond wel een EuroCave. Het is het eerste merk waar iedereen aan denkt wanneer er gesproken wordt over klimaatkasten. Bij Café de Klepel hebben we een geklimatiseerde ruimte, welke wordt gekoeld met behulp van een INOA wijnkelderkoeling van EuroCave.

Fijn te horen. Hoe bewaar jij je wijn thuis?
Zelf heb ik het geluk dat ik over een buitengewoon goed geklimatiseerde kelderberging beschik. Hier ligt de webshop voorraad ingepakt en giftpack klaar om verzonden te worden. Privé heb ik een klimaatkast staan, een oudje. Deze staat op 13 graden, voor mij is dat perfect. Rood uit de kast is na 5 minuten in een karaf op perfecte temperatuur en wit met 5 minuten in een icepack ook, ideaal dus.

Goed om te horen. Wat is je favoriete voorjaar wijn en wat eet je daar het liefste bij?
Er zijn zoveel geweldige combinaties, ik deel er een paar met jullie. De combinatie waarmee ik zonder moeite altijd een heerlijk moment realiseer is sushi met champagne, afhankelijk van het weer bepaal ik het type champagne. Er zijn zo veel stijlen champagne dat er altijd wel een geschikte fles is voor de situatie. De tweede is een klassiek Franse, jonge Meursault (witte bourgogne) met escargots (slakjes in kruidenboter) het is de meest ideale druilerige zondagmiddag combi. En als derde kan de hoogste kunstvorm in wijn niet achterblijven, voor de zomeravond als de zon onder is… een Madeira van de druif ‘Sercial’ in combinatie met een Hollandse gerijpte geitenkaas. Een combinatie die mij nog nooit ongeroerd heeft gelaten. Ik zou het graag iedereen eens willen laten proeven.

Geweldige tips, dank je wel. Wat is je favoriete wijnboek?
Om eerlijk te zijn, zit ik liever met mijn neus in een glas te turen in plaats van in een wijnboek. Zelf heb ik een bijdrage mogen leveren aan de Wijn-Spijs Bijbel, wat een super praktisch boek is die ik graag aanraad. Maar het boek waar ik bijzonder dankbaar voor ben dat ik het cadeau heb gekregen van het sommeliers team van Café de Klepel is ‘Au Coeur de la Bourgogne’ het is echt een wijnnerd boek. Waar de Bourgogne volledig uitgeplozen wordt, van wijngaarden tot producenten, echt monnikenwerk moet het zijn geweest om dit te maken.

Super tip voor de Bourgogne liefhebbers. Welk restaurant zou je graag (weer) eens bezoeken en waarom?
Het liefste zou ik gaan eten bij ‘Le Cinq’ het restaurant van het Four Seasons Hotel George V in Parijs. Niet vanwege de luxe, niet vanwege de keuken en ook iet eens vanwege de belachelijk mooie wijnlijst. Nee, maar vanwege twee van de meest bijzondere persoonlijkheden die ik ooit heb zien werken in een restaurantzaal. Directeur de Sale Eric Beaumard; wanneer hij de zaal binnen stapt verandert de energie in de ruimte, zoveel charisma en toch benaderbaar en empathisch, echt een geweldige ambassadeur van gastheerschap. En nog meer wil ik er heen voor meneer Thierry Hamon;  hoofd sommelier van het restaurant. Ik heb een week mee mogen werken in zijn brigade als stagiair. Onvoorstelbaar met hoeveel liefde, woordkeuze en grote klasse meneer Hamon spreekt met zijn gasten, met zijn team en bovenal over wijn. Ik hoop ze ooit nog eens samen aan het werk te zien!

Dat gunnen we je zeker. Kies uit: kaas of chocola. En wat drink je daar het liefst bij?
Makkie, altijd kaas. En zoals ik al aangaf is Madeira de wijn van voorkeur. Maar een mooie gerijpte Vouvray vind ik ook magisch. Voor wie de kans krijgt, drink een gerijpte fles Clos Naudin van Phillip Foreau met een kaasplankje. Heel veel beter wordt het niet. En als je dat gaat doen, vergeet mij dan niet uit te nodigen 😉

Haha, wie weet welke uitnodigingen je krijgt. Kun je zonder social media?
Social media is de spreekbuis van de moderne tijd. Het is de plek waar ik veel liefde en inspiratie deel. Het fascineert me wat er allemaal mogelijk is en hoeveel mensen toch iets mee krijgen van wat je de wereld in stuurt. Zelf ben ik niet heel actief bij het volgen van wat er allemaal gebeurd, waarschijnlijk omdat ik al veel tijd besteed aan het maken van content. De komst van podcast is er één waar ik wel meer aandacht aan wil gaan besteden, er zijn al veel interessante projecten die zich laten horen.

Hou ons maar op de hoogte, we zijn benieuwd. Wat is de beste levensles die je van huis uit hebt meegekregen?
‘Don’t take anything for granted.’ Ik kom uit een gezin waar hard werken de gewoonste zaak van de wereld is. En waar je dankbaar moet zijn voor alles wat je tegen komt op je pad. Ik probeer iedere fles die ik open en iedere wijn die ik proef met dankbaarheid en volle toewijding te beleven om elke dag weer, een betere spreekbuis te kunnen zijn van de drank van de goden die wijn heet.

Fantastisch gezegd. Wat is je toekomstdroom?
Er zijn heeel veel dromen, te veel om op te noemen. Maar velen van mijn dromen zijn erop gericht om inspiratie en liefde voor wijn te delen met steeds grotere groepen mensen. Om iedereen bij te staan op zijn weg door de wijnwereld. Zodat iedereen optimaal geniet van het bijzondere dat wijn kan brengen.

Een prachtige droom voor alle wijnliefhebbers. Wie zullen we vragen voor het volgende interview?

  • Simon Veldman, dierbaar oud collega sommelier van restaurant Vermeer en groot wijnpoëet!
  • Martijn Verkerk, oud sommelier en nu top wijnimporteur (smaragd wijnen)

Heb je nog iets toe te voegen aan dit interview?
Wellicht een verzoekje aan alle wijnliefhebbers, drink dit jaar een extra fles Jura wijn. Het is een wijngebied dat ongenadig hard is geraakt door de grilligheid van de natuur dit jaar. De verwachting is dat er vrijwel geen wijn gemaakt zal worden dit jaar, een catastrofe. Laten we met z’n allen doen wat we kunnen en van een extra  fles Jurawijn genieten, het kan net het steuntje in de rug zijn die ze nodig hebben om door te kunnen blijven gaan. En zo’n unieke wijncultuur mag toch niet verloren gaan.

Niek, we vonden het een geweldig interview. WINELIFE Magazine mag trots zijn om jou als hoofdredacteur in het team te hebben. We volgen je graag in al je wijnavonturen en wensen je veel succes. Bedankt voor het interview en we gaan Simon Veltman vragen voor het volgende interview. Martijn Verkerk heeft al een keer meegedaan.