Nu zult u denken, waarom blogt EuroCave over glas. Nou heel makkelijk, voor al onze klanten die een glazen scheidingswand in hun wijnkelder willen plaatsen. Wij doen dat graag voor u, maar als u het zelf wilt doen en nog niet zoveel van glas weet, hierbij de benodigde informatie.

U waarde glas – K waarde glas

(U waarde (Nederland) = K waarde (België)) Het is van belang om warmteverlies door beglazing te beperken. Dit is goed voor onze portemonnee en goed voor het milieu. Om erachter te komen hoe groot het warmteverlies is zullen we moeten kijken naar de U of K waarde van het glas.

Wat is de U of K waarde?

De isolatiewaarde van glas wordt weergegeven in de U of K waarde (ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt of warmte transmissiecoëfficiënt genoemd) en is de hoeveelheid warmte die door het glas verloren gaat. Hoe lager de U of K waarde is, hoe minder warmte er verloren gaat en hoe beter dus de isolerende werking van het glas. De U waarde wordt uitgedrukt in W/m2 K oftewel de hoeveelheid warmte (Watt) die door een vierkante meter (m2) glas verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K) tussen binnen- en buitenkant van het glas.

Bepaling U of K waarde

De U of K waarde van glas wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

 • Het aantal glasplaten (enkel, dubbel, driedubbel)
 • De spouwvulling: droge lucht of (edel)gas
 • De spouwafstand: hoe groter de afstand tussen de glasplaten, hoe beter de isolatie
 • De eventueel aanwezige warmte reflecterende coating op de glasplaat

Glazen wand in de wijnkelder? Waar op letten?

Als u een glazen wand in de wijnkelder wilt plaatsen dan is het van belang niet alleen te kijken naar de U waarde van het glas, maar ook naar de U of K waarde van het gebruikte materiaal van het kozijn, oftewel de raamkaders (hout, aluminium of kunststof). Aluminium heeft de hoogste U waarde en isoleert dus het minste. Kunststof heeft de beste isolatiewaarde. Hout zit daar tussenin. Conclusie: De isolatiewaarde van het kozijn en van het glas bepalen dus gezamenlijk de isolatiewaarde van de gehele glaswand.

Overzicht U of K waardes van verschillende typen beglazing

 • Enkel glas : 5,7 W/m2K
 • Dubbel glas : ca. 3 W/m2K (afhankelijk van spouw en dikte glasplaten)
 • HR glas : tussen de 1,6 en 2,0 W/m2K (afhankelijk van fabrikant)
 • HR+ glas : tussen de 1,2 en 1,6 W/m2K (afhankelijk van fabrikant)
 • HR++ glas : minder dan 1,2 W/m2K (afhankelijk van fabrikant)

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas is een andere benaming voor dubbel glas. Isolatieglas bestaat uit twee glasplaten met een ruimte (spouw) ertussen. Deze spouw heeft een isolerende werking en is gevuld met droge lucht. Isolatieglas is te verkrijgen in meerdere varianten:

 • Standaard isolatieglas (dubbel glas)
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas

Wat is HR Glas?

HR staat voor Hoog Rendement. HR glas werkt volgens hetzelfde principe als dubbelglas (ook wel isolatieglas genoemd). Het enige verschil met dubbel glas is het metaallaagje (coating) en de spouw gevuld met edelgas (argon of krypton), i.p.v. droge lucht. Het metaallaagje laat de zonnestraling door en weerkaatst de langgolvige straling. Hoe effectiever het metaallaagje, hoe beter de isolatie. Er is dan dus minder energie nodig om de ruimte binnen te koelen.

Verschil tussen HR, HR + en HR++ glas

Om verschillen in isolatiewaarde aan te geven wordt een onderscheid gemaakt in HR, HR+ of HR++ glas.

 • HR glas: dubbel glas met coating
 • HR+ glas: dubbel glas met coating en argon vulling (spouwdikte 9 mm-12 mm)
 • HR++ glas: dubbel glas met coating, argon vulling en een brede spouw (spouwdikte 15 mm)

Wat is gehard glas?

Gehard glas wordt ook wel thermisch bewerkt glas genoemd. Een korte en simpele beschrijving van gehard glas is glas dat door een chemische of thermische behandeling sterker wordt gemaakt. Het glas wordt verwarmd tot ca. 600 graden en vervolgens snel afgekoeld. Omdat glas een slechte warmtegeleider is zal de buitenkant sneller warm worden dan de kern. Voordat de glasplaat kan breken wordt de glasplaat snel afgekoeld. Hierdoor ontstaat een trekspanning tussen de kern en de buitenkant, zodat de glasplaat zich bij elkaar houdt. Door dit speciale hardingsproces is gehard glas ongeveer 5x zo sterk als ongehard glas. Gehard glas breekt niet snel. En als het breekt valt het in duizenden brokjes die niet zo scherp zijn. De kans op verwonding is hierdoor veel kleiner dan bij ongehard glas. Ongehard glas valt bij breuk uiteen in grotere, scherpe stukken glas. Gehard glas is dus stukken veiliger dan standaard glas. Gehard glas wordt vaak gebruikt als veiligheidsglas, ter voorkoming van bijvoorbeeld doorval. Glassoorten als floatglas, figuurglas en bijv. zonwerende beglazing zijn glas soorten die allen gehard kunnen worden. Gehard glas kan geleverd worden in verschillende diktes. Alle bewerkingen aan het glas, zoals gaten boren, slijpen of facetranden, moeten vóór het hardingsproces gebeuren. Het is namelijk niet mogelijk om glas, als het al gehard is, te bewerken. Dit geeft kans op breuk.

Bron: www.thijssenbv.com