Er worden verschillende woorden gebruikt als men zoekt naar een kast om de wijn in op te slaan. Laat u niet misleiden door het woord an sich, maar kijk goed naar de functie van de wijnkast. Bedrijven gebruiken vaak verschillende woorden voor hetzelfde product om zeker te zijn dat ze gevonden worden door de zoekmachines. EuroCave ziet het als volgt (maar ook wij komen er niet onderuit om verschillende woorden te gebruiken voor hetzelfde product):

Wijnklimaatkast

In een wijnklimaatkast wordt niet alleen de temperatuur geregeld, maar het hele klimaat, dus naast de temperatuur (koelen en verwarmen), ook de luchtvochtigheid en de luchtcirculatie. Alle wijnkasten van EuroCave zijn dus wijnklimaatkasten, want in elke kast wordt het klimaat uiterst nauwkeurig geregeld. Een onderverdeling wordt dan nog gemaakt in kasten om wijn in te bewaren, te serveren of een combinatie daarvan.

Er zijn bedrijven die met de term wijnklimaatkast bedoelen dat de wijnkast meerdere temperatuurzones heeft. Kijk daarom altijd goed naar de functie van de kast: 1, 2, 3 of multi temperatuurzones.

Wijnkoelkast (wijnfrigo)

Een wijnkoelkast of een wijnfrigo lijkt alleen te kunnen koelen. Maar ook hier dient men verder te kijken naar de technische specificatie. Alle wijnkasten van EuroCave hebben een warm- en een koudcircuit. Daardoor blijven de bewaarkasten constant bij een omgevingstemperatuur tussen de 0 en 35°C. De serveerkasten hebben een koud en warm circuit nodig om in dezelfde kast een temperatuur van 8°C onderin te creëren en bovenin een temperatuur van 18°C. Dat geldt ook voor de combinatie kasten waar een temperatuur van ongeveer 8° – 12° – 18°C in één wijnkast wordt gecreëerd.

Maar let op: er zijn dus ook wijnkoelkasten die echt alleen koelen, dus een soort veredelde koelkast. Legt u daar uw mooie bewaarwijnen niet in, u bent immers niet verzekerd van het juiste klimaat voor uw wijnen.

Wijnkast

Een eenvoudige verzamelnaam voor alle kasten waar wijn in opgelegd kan worden. Gekoeld en ongekoeld; wel of niet voorzien van alle nodige aspecten om wijn goed te bewaren; compressor koeling (snel en constant), absorptiekoeling (weliswaar geen trillingen, maar niet constant) of elektrische koeling (niet constant, kostbaar in elektriciteit, niet betrouwbaar). Verdieping in de technische aspecten is dus van groot belang.

Alle wijnkasten van EuroCave zijn van topkwaliteit en zijn voorzien van alle technische aspecten om uw wijnen perfect, voor lange tijd te bewaren. Ook wij gebruiken verschillende woorden om onze wijnkasten te benoemen, maar in dit geval: it’s not all in the name.