• Meditasting mediating tasting wijn proeven

Hoe meditatie je champagne beter kan laten smaken

De kernprincipes van meditatie – om je ogen te sluiten, de geest te kalmeren en afleidingen in stilte weg te filteren – kunnen ook dienen als een manier om wijn opnieuw te ervaren. Combineer het knallen van de kurk met meditatie of yoga en de twee passies kunnen één worden.

Mindful wijn proeven

“Het doel is om de zintuiglijke ervaring van het proeven van de wijn te verbeteren zodat er nieuwe ervaringen ontstaan”, zegt Elisha Goldstein, Ph.D. Hij is de oprichter van het Mindful Living Collective en de leider van de mediterende beweging.

Toen Henriot Champagne contact opnam met Goldstein over het idee om meditatie samen te voegen met wijnproeven, stond hij daar onmiddellijk voor open. Hij organiseert seminars voor sommeliers, wijnregisseurs en wijnliefhebbers.

Meditatie technieken voor een wijnproeverij

De eerste stap is het uiterlijk van de wijn in het glas te bestuderen. “Wat mensen zien, is de grootte van de bubbels, als het Champagne is, of tranen, als het wijn is,” zegt hij. Vanaf daar begin je de wijn te ‘voelen’ door zijn temperatuur en gewicht. Dan breng je het glas naar je oor (bij champagne) en luister je naar de dans van geluid.

Voor het “ruik” gedeelte van een wijnproeverij worden deelnemers aangemoedigd om langzaam in te ademen om aroma’s op te merken die in de neus en het lichaam opkomen, gevolgd door een tweede inhalatie. Belangrijk voor de benadering van Goldstein is de herkomst. Hij deelt details over de bodem van de wijn, de productie en hoeveel generaties hebben bijgedragen aan het maken van de wijn.

Een uiteindelijk is er een slok. “Nu zijn we mindful en houden we rekening met de geschiedenis en alles wat erin is gestopt”, zegt Goldstein. “Deze slok voelt altijd mijlenver van degene aan het begin van de les”, zegt hij.

De locatie doet er ook toe

Voor intuïtieve coach Cassandra Bodzak, auteur van Eat with Intention: recepten en meditaties voor een verlichtend leven, was het logisch om eten en meditatie te combineren. In het voorjaar begon ze urenlange sessies te organiseren waar drie Champagnes worden geproefd in Malibu Beach Inn in Malibu, Californië.

“We gebruiken alle vijf de zintuigen”, zegt Bodzak. Dat begint met meditatie in een ruimte met glazen wanden die uitkijkt over de Stille Oceaan. “Deze locatie helpt contact te maken met de schoonheid van de dag en spoel alle stress of angst weg.”

Voor die eerste “snif” moedigt Bodzak deelnemers aan hun ogen te sluiten en “toe te staan ​​dat alle gedachten die in verband met de geur opkomen gewoon zonder oordeel te ervaren. Het is prima als het hen herinnert aan de woonkamer van hun oma. Ik moedig ze aan om hun herinneringen te gebruiken.” “Deze filosofie kan wijnliefhebbers aanspreken die misschien nerveus zijn, omdat ze niet de ‘juiste’ geuren of smaken ervaren”, zegt Bodzak.

Medi-tastings

Een lossere en meer verkwikkende versie van medi-tasting is “Shakti & Champagne” bij Surfjack Hotel & Swim Club in Honolulu. Dit is een fusie van Shakti Flow, een actieve vorm van yoga en bubbels.

Studies tonen aan dat meditatie in welke vorm dan ook iemands levensstijl en gemoedstoestand kan verbeteren. “Het opbouwen van dankbaarheid en waardering is omgekeerd evenredig aan het gevoel angstig en depressief te zijn”, zegt Goldstein. “Er is altijd iemand aanwezig die meditatie heeft meegemaakt, maar ze hebben het nooit toegepast op wijnproeven.”

Bodzak is het eens over de kracht van medi-tasting. “Het voelt als dezelfde ontspanning en gelukzaligheid die je krijgt na een geweldige massage of terwijl je geniet van een conversatie-opwekkende activiteit met vrienden of familie,” zegt ze. “De meditatie stelt mensen ook in staat om dieper te gaan en echt een hoger niveau van aanwezigheid te hebben dan in hun dagelijks leven.”

Mindful wijnproeven – de trend van 2020?

Meditasting mediating tasting wijn proeven

Bron: www.winemag.com