Meer wijn met lockdown

Het zijn bizarre tijden, onzekerheid, onveiligheid en een gevoel van alleen staan en zijn, de social distancing, zorgen ervoor dat we allemaal onbewust veranderen. De gastronomie zucht en puft en leeft voor nu weer even op.

Echter deze periode heeft ook zijn goede kanten als je kijkt naar onze wijnconsumptie. Nog nooit leverden de kleine wijnbedrijfjes zoveel wijn uit bij de mensen thuis. We mochten of konden niet de straat op, alles was tenslotte dicht. Op een mooie zomerdag even naar het terras was er niet bij en toen het weer mocht, moesten we er nog bij nadenken ook.

Het gevolg was dat er in de sociale bubbel veel meer werd gedronken en goed ook. Naast alle tuinaanpassingen en verbouwingen aan huis werd iedere zonnestraal benut om met een glaasje wit of rosé de voetjes omhoog te gooien in eigen paradijs. Bijzondere tijden!

Maar ook de restaurants hebben die tijd goed benut. Wijnkaarten werden grondig aangepast en daar waar nodig uitgebreid of uitgedund. Een nieuwe blik op wijn gastronomie ontstaat. Wijnkaarten zullen nog klant specifieker worden. Keukens dunden hun menukaarten al uit, de keuze werd beperkter, en dat alles om meer aandacht per product, bord en gast te kunnen geven.

Ik voorspel dat we deze trend ook in de wereld van wijn zullen gaan zien. Het juiste glas en de juiste temperatuur zullen nog belangrijker worden. Meer kwaliteit dan kwantiteit in het glas. Uw en onze gast is veeleisender geworden in de lockdown, weet wat er te koop is in de wereld en stelt daar zijn eisen aan. Dat hij daardoor ook wat meer moet neertellen zal hem een zorg zijn. Het ultieme genieten, het ultieme moment, het ultieme glas op de ultieme temperatuur, daar zit de uitdaging.

Gastblog van Edwin Loos, hoofdredacteur Culinaire Saisonnier.

Meer lezen van Edwin Loos?