Een goede wijn wordt na verloop van tijd steeds beter, zolang deze maar onder de juiste omstandigheden wordt bewaard. Want wijn bewaren is lang niet zo simpel als het lijkt. Een mooie wijnkelder waar het ideale klimaat heerst is altijd een goed begin, maar die zijn in Nederland schaars. Een koelkast kan uw wijncollectie korte tijd koel houden, maar kan niet voldoen aan alle voorwaarden om deze op langere termijn te bewaren. Om dat probleem op te lossen, heeft EuroCave een uitgebreid assortiment aan wijnkasten en wijnkelderkoelingen die u in iedere situatie in staat stellen uw wijnen te bewaren in een omgeving die aan alle strenge eisen voldoet.

Een constante temperatuur

Grote temperatuurschommelingen zijn funest voor uw wijnverzameling. Wijnen die constant worden blootgesteld aan sterk veranderende temperaturen, verliezen namelijk hun kwaliteit en natuurlijke vitaliteit, doordat het volume van de wijn uitzet of inkrimpt. Een ideale temperatuur om zowel rood als wit te bewaren is rond de 12°C, met een schommeling van maximaal twee graden (10°C in de winter naar 14°C in de zomer).

Een hoge luchtvochtigheidsgraad

Een vochtige omgeving is van levensbelang voor uw wijnen. Een hoge luchtvochtigheid garandeert namelijk de elasticiteit en dichtheid van de kurk, wat noodzakelijk is om oxidatie te voorkomen. Een te hoge vochtigheidsgraad kan er echter toe leiden dat de etiketten van uw wijn los gaan laten. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt daarom tussen de 60 en 75%.

Voldoende beluchting

Wijn is een levend product dat moet kunnen ademen om volledig op smaak te komen. Daarom is het noodzakelijk dat de lucht rondom uw wijnen regelmatig wordt ververst. Niet alleen voorkomt dit nare geurtjes of een stoffige smaak die de wijn kan bederven, maar het gaat ook schimmelvorming tegen.

Een donkere omgeving

Een wijnfles is niet voor niets groen of bruin van kleur. Licht, en met name de UV-straling erin, heeft een desastreuze invloed op de kwaliteit van de wijn, door de oxidatie van tannine. Toch kan het UV-licht zelfs door het gekleurde glas van een wijnfles dringen. Het is daarom raadzaam uw wijnen in een donkere omgeving te bewaren. Tegenwoordig hebben de glasdeuren van de EuroCave wijnkasten een 100% UV filter. Dus daarmee krijgt het oog ook wat en ligt uw wijn toch perfect.

Een trillingvrije omgeving

Trillingen, hoe gering ook, verstoren het biochemische rijpingsproces van uw wijn. Een constant gezoem van elektrische apparaten of overlast van druk verkeer kunnen er toe leiden dat het verouderingsproces van de wijn versneld wordt en dat de tannine niet goed bezinkt. En dit heeft uiteraard een slechte invloed op de uiteindelijke smaak.

Vrij van geuren

Het is van belang dat de ruimte waar de wijn bewaard wordt, vrij van geuren is. Specifiek aardappelen, uiachtige, benzine en aanverwante geuren, moeten vermeden worden van de plaats waar de wijn bewaard wordt.

Heeft u aan alle voorwaarden voldaan, dan heeft u de perfecte bewaarplaats voor uw wijnen. In een wijnkast kan dat wanneer u geen wijnkelder heeft, maar zelfs als u een huis met wijnkelder heeft, is de kans groot dat u een wijnkelderkoeling nodig heeft die zorgt dat de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie wordt geregeld.