Jonge consumenten uit grote steden willen bij elke gelegenheid graag genieten van betere wijnen. Voor de restaurants is dat een echte revolutie.

“Het is geen taboe meer om een ​​grand cru te bestellen en deze om 17.00 uur buiten op te drinken.”

Gérard Basset, 2010 ‘s werelds beste sommelier

Nieuwe trend

In de afgelopen twintig jaar was de vooruitgang wereldwijd een trend, gedreven door nieuwe, nieuwsgierige en veeleisende generaties die liever minder, maar betere wijnen drinken. Deze sociale verandering heeft geprofiteerd van technologische innovaties. “Er was een tijd dat je wel twee keer zou nadenken voordat je een duurdere fles wijn zou ontkurken als men alleen maar een glas wilde drinken. Tegenwoordig is het probleem opgelost, omdat we weten dat we het meerdere dagen kunnen bewaren voordat de wijn bederft“, zegt een opgetogen Gérard Basset, 2010 ‘s werelds beste sommelier, eigenaar van het TerraVina hotel en restaurant in Zuid-Engeland en consultant voor de groep Shangri-La Hotels & Resorts.

Wijn per glas

Nieuwe oplossingen voor het serveren van wijn per glas, door middel van systemen voor het bewaren van wijn na opening, beantwoorden met het grootste gemak aan de aspiraties van wijndrinkers. Hoewel de gemiddelde prijs van een glas wijn in een land als Frankrijk in 2016 € 3,80 bedroeg *, serveert Fabrice Moisan, eigenaar van de gastronomische bistro L’Univerre in Bordeaux, graag prestigieuze wijnen per glas: “Tijdens de lunch hebben we een bord met wijnen per glas voor € 10 tot € 12, omdat nieuwe systemen voor het bewaren van geopende wijnen het mogelijk maken … en omdat onze klanten ook topwijnen per glas willen kunnen drinken! 

Nieuwe gelegenheden

Een meer ontspannen benadering van wijn betekent dat er steeds vaker drinkmomenten ontstaan naast de maaltijden. “Het is geen taboe meer om een ​​grand cru te bestellen en deze om 17.00 uur buiten op te drinken“, zegt Gérard Basset, die ook wijst op nieuwe drinkmomenten op de dag zoals na het werk of ‘s avonds. De trend weerspiegelt zich in het succes van wijnbars in Londen, Parijs, New York, Berlijn en elders, die tot diep in de nacht open zijn.

* “Wijn en u in restaurants” -onderzoek, Bettane & Desseauve, april 2016.