Online proeven, deel 2

Online wijnproeven is in de praktijk iets makkelijker dan om naar een proeverij toe gaan omdat je niet zoveel hoeft te proeven. Het is wellicht wel minder gezellig. Het contact met de wijnboeren was online voor mij intenser omdat ze meer tijd voor je hadden en je ze ook meer kon vragen over hun werkwijze en hun wijnen.

Tijdens mijn tweede online wijnevent had ik direct contact met wijnproducenten uit Frankrijk in het gebied zelf. Wijnmakers uit de Elzas organiseerden samen met een bureau een twee dagen durende online wijnbeurs. De Elzas (Bas en Haut Rhin) is 120 km lang. Het telt 15.500ha aan wijngaard. Er zijn 3 AOC’s (hoogste kwaliteitsaanduiding voor wijn): AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace en AOC Alsace Grand Cru (waarvan er 51 zijn). L’Alsace noemen wij de Elzas.

Je mocht uit een lijst van honderd wijnhuizen/coöperaties vier uitkiezen om een gesprek mee te hebben van 15 minuten. De vijfde wijnproducent werd je als verrassing toegewezen. De organisatie stuurde je dan een doos met 4 proefflesjes per wijnhuis op. Omdat de wijn uit de streek niet in een andere fles dan die in de streek is toegestaan mag worden gedaan, ging de beurs bijna niet door. Uiteindelijk mochten bij hoge uitzondering kleine eau-de-vie (sterke drank) flesjes worden gebruikt.

De Elzas is beroemd om zijn ‘vins de cepage’, wijnen gemaakt van één druivensoort. Bijna alle wijnen die geproduceerd worden in het gebied, op de Pinot Noir na, zijn wit. De witte druivenrassen zijn Gewürztraminer, Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat en Sylvaner. Er worden ook een paar cuvées gemaakt, blends van verschillende druivenrassen.

Daarnaast kent men hier ook de term ‘Grand Cru’. Dat is de hoogste kwaliteit die een wijn kan krijgen. De druiven voor een Alsace Grand Cru komen van de beste wijngaarden die liggen op daarvoor speciaal uitgeselecteerde stukken grond. Er zijn 51 gebieden met een ‘Grand Cru’ status. Voor een ‘Grand Cru’, mogen de druivenrassen Riesling, Pinot Gris en Muscat worden gebruikt. Voor het druivenras Sylvaner uit Mittelbegrheim is een uitzondering gemaakt. De ‘Grand Cru’ heet daar Zotzenberg. Rond 1364 heet dit gebied nog Zoczenberg. Begin van 20ste eeuw kreeg het de hoogste status. Het gebied is 36,45 hectare groot.

Mijn keuze viel op de coöperatie ‘Cave de Ribeauvillé’ in Ribeauvillé, Domaine Alfred Wantz in Mittelbergheim, Dopff au Moulin in Riquewihr, Domaine Zinck te Eguisheim en het toegewezen wijnhuis was Alsace Frey-Sohler te Scherwiller. Daarvan wil ik er graag drie uitlichten:

In 1895 is de Elzas in Duitse handen en mag de bevolking geen handel drijven met Frankrijk. Daarom besluiten 44 wijnboeren in de plaats Ribeauvillé de ‘Cave de Ribeauvillé’ op te richten. Het is de oudste coöperatie van Frankrijk met 235 hectare wijngaard; waar ze acht ‘gebieden ‘Grand Cru’ mogen produceren. Op 25 oktober 2011 is er een nieuwe certificering in het leven geroepen waarbij het respect voor het milieu in drie niveaus is onderverdeeld. De Cave de Ribeauvillé heeft als enige in Frankrijk het hoogste niveau bereikt.

De familie Wantz komt van origine uit Oostenrijk. In de 16e eeuw is Jörg Wantz het eerste familielid dat zich in Mittelbergsheim wijdt aan de wijnbouw. Hij plaveit de weg, voor nu al, 13 generaties. Tijdens de tweede wereldoorlog neemt Alfred Wantz de leiding over. Het wijnhuis draagt dan al zijn naam. Vanwege zijn toewijding voor de wijnbouw wordt hij verheven tot ‘Chevalier (ridder) du Mérite (verdienste) Agricole (landbouw)’.

Wijnhuis Dopff au Moulin ligt in het plaatsje Riquewihr, het centrum van het ‘Grand Cru gebied’. Al vanaf 1574 is het een volledig familiebedrijf. Daarbij was Julien Dopff rond 1900 één van de grondleggers op het gebied van mousserende wijn in de Elzas. In 1988 is de 13e generatie een feit; dat is Etienne-Arnaud Dopff.

De familie bezit 70 hectare wijngaard en ze werken daarnaast nog met 80 andere wijnboeren samen. Dit wijnhuis behoort wellicht tot één van de beste uit de streek. De uitbreiding van het wijnhuis vond plaats op de ‘Lieu dit’ (een plaats van beperkte grootte) ‘Au Moulin’. Vandaar de naam ‘Doppf au Moulin’. Dit wijnhuis is beroemd om zijn Crémants (mousserende wijnen).

Al met al vond ik het een zeer geslaagd experiment maar de kwaliteit van sommige wijnen was toch anders in de kleine flesjes. Volgens een aantal wijnboeren leed de kwaliteit er een klein beetje onder. Van AOC tot AOC ‘Grand Cu’, alles kwam aan bod. De Sylvaner is fris, fruitig, droog en heeft zachte zuren. De Pinot Blanc heeft aroma’s van appel en perzik, met een mooie zachte afdronk. De Pinot Gris is floraal, fruitig en kruidig. De Muscat is geen zoete wijn zoals hij wel in het Zuiden van Frankrijk is. Hij heeft bloesemaroma’s en zachte zuren. De Gewurztraminer is een krachtige druif met aroma’s van lychee, rozenblaadjes en ander tropisch fruit.

De wijnen uit deze streek zijn over het algemeen geweldige wijnen en de ‘Grand Cru’ versies zijn natuurlijk langer houdbaar ook al zijn het witte wijnen. De Pinot Noir is te vinden in een soepele en helderrode variatie tot een vollere op eikenhout gerijpte variatie. In het aroma vind je iets terug van viooltjes, frambozen en kersen.

De Elzas is een zeer mooie streek met eenvoudige tot mooie krachtige (vooral) witte wijnen.

Deze gastblog is geschreven door Jiri William Penders

Over Jiri William Penders
J.W. Penders Wijnimport is een klein wijnbedrijf. Ze verkopen wijnen uit Frankrijk en Oostenrijk. Alle wijnen worden twee keer geproefd; bij het wijnhuis zelf en thuis. Verder is Jiri William Penders

  • Ereburger van het dorp Pouzols-Minervois
  • Ambassadeur van het wijngilde Minervois
  • Ridder van de Mesnie (wijngilde) du Fitou
  • Lid van de journalisten organisatie FIJEV (The International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers)

Meer lezen van Jiri Penders?