Op het puntje van je tong

Sinds het afgelopen jaar ben ik als docent verbonden aan de vinologenopleiding van Wijntraining Online. Wat ik daar te zoeken had wist ik in eerste instantie niet, maar eenmaal de eerste les achter de kiezen was mij veel duidelijk. Een groot deel van de lessen/trainingen bestaan uit het blind proeven en analyseren van wijn.

Hoe moeilijk en boeiend tegelijk is dat? Blind zonder enkele visuele informatie 6 witte, 6 rode en een aantal wijnen buiten categorie analyseren. Uiteraard is er de theoretische kennis die als basis dient en die je moet begeleiden door een landschap van klimaat- en temperatuurverschillen, liggingen van wijngaarden, bodemgesteldheid en dan nog de persoonlijke hand van de wijnmaker. Een boeiend doolhof waar in de loop van de cursus steeds meer duidelijkheid in komt voor de deelnemers.

Mijn hand is daarin zeer bescheiden en ik zou hoogstwaarschijnlijk genadeloos zakken voor het examen. Mijn jarenlange ervaring als chef en nu als hoofdredacteur van Culinaire Saisonnier heeft me echter wel bewust gemaakt van datgene wat er binnen in mijn mond gebeurt. De plekjes waar de verschillende smaaktonen hun werk doen en het bewustzijn dat temperatuur, het glas en de stemming van de dag allemaal onderdelen zijn die mijn perceptie en waardering van de wijn beïnvloeden.

En dat is nou juist mijn rol. Niet elke appelsoort smaakt hetzelfde en dezelfde appel smaakt op een ander moment van de dag ook weer anders. Dit soort bewustwording kweken bij de deelnemers, daar is het mij om te doen. Het blijkt een waardevolle les voor de rest van je leven.

Gastblog van Edwin Loos, hoofdredacteur Culinaire Saisonnier.

Meer lezen van Edwin Loos?