• Het bereiken van een optimale luchtkwaliteit in een wijnkast

EuroCave is altijd gedreven geweest om uit te blinken in het bewaren en serveren van wijn. Door altijd innovatief te blijven en de productprestaties te verbeteren, hebben de R&D teams van EuroCave samengewerkt met een groep onderzoekers op een technische school gespecialiseerd in agronomie (landbouwkunde) om het gehalte aan vluchtige organische stoffen1 (VOS’s) die van nature aanwezig zijn in wijnkasten te analyseren. Het doel: een oplossing vinden die de VOS’s in de EuroCave wijnkasten verder zal verminderen.

De lucht binnenin een wijnkast is van nature verontreinigd

Vluchtige organische stoffen (VOS’s) zijn van nature aanwezig in de lucht, derhalve zijn deze stoffen ook aanwezig in de wijnkast. De lucht in een wijnkast is daarom van nature verontreinigd door VOS’s die gegenereerd zijn door meerdere bronnen horend bij het milieu, materialen in de kast en de flessen daarin (lijm van de etiketten).  De verontreinigde stoffen behoren tot verschillende chemische groepen die allemaal min of meer snel verdampen bij omgevingstemperatuur.

Schadelijk voor wijn

Kurken zijn niet volledig luchtdicht en laten met name het binnendringen van moleculen toe (concept van nano-infiltratie), dus VOS’s sijpelen in de fles. VOS’s veroorzaken ook slechte geuren in de wijnkast. Deze twee verschijnselen zijn extreem schadelijk voor wijn.

EuroCave’s ontwerpprincipe beperkt de vervuilende materialen

Al meer dan 40 jaar streeft EuroCave naar het beperken van het gebruik van alle soorten materialen die een bron zijn van schadelijke VOS’s, zoals plastic. Alle EuroCave wijnkasten zijn daarom uitgerust met een aluminium binnenwand, die naast het voorkomen van VOS-emissies ook zorgt voor de gelijkmatige verdeling van temperatuur en luchtvochtigheid in de kast, wat niet het geval is met plastic.

Hoe kunnen de VOS’s in wijnkasten worden verminderd?

Hoewel ze al materialen gebruiken die de uitstoot van VOS’s in wijnkasten beperken, wilden de R&D teams van EuroCave een oplossing vinden die dit nog verder reduceerde. Ruim een jaar hebben de teams van EuroCave samengewerkt met een groep onderzoekers van een technische school gespecialiseerd in agronomie. Het gehalte aan VOS’s in een EuroCave wijnkast werd geanalyseerd en een oplossing – effectiever dan andere op de huidige markt – werd gevonden. Verschillende filtertypes zijn getest om het filter te vinden dat het meest effectief was in het verder verminderen van de VOS’s die van nature aanwezig zijn in de lucht in de wijnkasten.

Een zeer effectief filterontwerp

Daarom is een nieuw filter ontworpen.

Het gebruik van dit filter toonde aan dat:

  • Geuren en toxiciteit zijn gehalveerd na 72 uur gebruik
  • 74% van de VOS’s zijn gefilterd na 3 maanden gebruik
  • De lucht in de kast wordt schoner dan de lucht waarin de kast is geplaatst

Royale, de beste bewaarkast ter wereld

Tegenwoordig wordt dit filter, effectiever dan elk ander filter op de markt, gebruikt in de Royale wijnkast, die alle expertise samenbrengt die EuroCave heeft ontwikkeld in de ruim 40 jaar dat het bestaat. Tot op de dag van vandaag blijft EuroCave streven om nog effectievere oplossingen te creëren en de onderzoeken van de R&D-afdeling worden voortgezet.

Pascal Marchand, CEO EuroCave Group

“De Royale wijnkast is het resultaat van een verlangen om uit te blinken in ons werk. In Frankrijk spreken we over wijnrijping, maar ook over élevage: zorg voor de wijn gedurende het hele ontwikkelingsproces zodat deze zijn volledige potentieel kan bereiken.

EuroCave heeft al meer dan 40 jaar aan expertise opgebouwd in het bewaren van wijn. We hebben al deze jaren toegewijd aan het ontwikkelen en verbeteren van onze producten.

Om dit te kunnen doen hebben we onderzoekovereenkomsten gesloten met vele universiteitslaboratoria die gespecialiseerd zijn op het gebied van fysische chemie toegepast op wijn, mechanische trillingen, thermodynamica, luchtbehandeling en zelfs het meten van elektromagnetische golven.

Op deze manier hebben we in ons vakgebied uitzonderlijke kennis verzameld: het bewaren van zowel geopende als gesloten wijnen. Uit deze kennis kwam het idee om de beste wijnkast ter wereld te produceren.

We hebben de Royale gecreëerd voor alle gepassioneerde verzamelaars, met het verlangen om aan alle criteria van het perfecte bewaarklimaat voor de wijnverzameling te voldoen.”

Sébastien Bussonnière, onderzoeker op de afdeling engineering en design van EuroCave

“Al meer dan 40 jaar streeft EuroCave ernaar om tijdens elke proefervaring een volledig scala aan emoties over te brengen die gecreëerd zijn door de wijnproducent. EuroCave wordt daardoor gewaardeerd door kritische wijnliefhebbers. Deskundigheid in de vijf criteria die essentieel zijn voor optimale rijping van wijn is een fundamentele vereiste voor EuroCave.

We hebben de afgelopen 40 jaar volledig toegewijd aan het onderzoeken en ontwikkelen van duurzame producten die zorgen voor een optimale rijping van de wijn. Daarom hebben we onszelf de ambitie gesteld om DE beste wijnkast ter wereld te ontwerpen.

Na drie jaar onderzoek en samenwerking met alle marketing-, productie-, engineering- en ontwerpteams; na drie jaar analyse in nauwe samenwerking met hightech laboratoria; na drie jaar zeer inspannend werk, hebben we een niveau bereikt van ongekende prestaties en expertise.

Vandaag de dag kunnen we met trots zeggen dat we erin geslaagd zijn om al onze wijnrijping knowhow en expertise te gebruiken voor het ontwerpen van een uitzonderlijke wijnkast, Royale.”