
De kosten van de wijn zijn afhankelijk van onder andere de locatie van de wijngaard. (Bron: Thinkstock)
Wijnproductie in Chili en Spanje is goedkoper
Ook of de druif met de hand of machinaal geplukt wordt, speelt een rol. “Met de hand plukken is beter voor de kwaliteit van de druiven, maar is – in ieder geval in veel landen in Europa – duurder. Omdat in landen als Chili, Spanje en Portugal de lonen relatief laag zijn, kunnen ze daar goedkopere wijnen produceren. Supermarktwijnen worden overigens doorgaans machinaal geplukt”, aldus Langereis.
Wijnvervoer in bulk
Een grote kostenbesparing is het vervoeren van de wijn in ‘bulk’. Dan komt de wijn niet in flessen uit het land van herkomst, maar in een grote container vol met sap, dat dan in Nederland gebotteld wordt. “Goedkoop, maar lekkerder wordt het er niet op.”
Wat bepaalt de prijs van een fles wijn?
- Locatie/prijs van de grond van de wijngaard
- Druiven met de hand geplukt of machinaal
- Sap als ‘bulk’ getransporteerd of ter plaatse gebotteld
- Hoeveelheid water aan de wijnranken
- Manier van persen
- Biologische wijnbouw of niet
- Wel of geen (eiken)houten vaten
Keuze tussen geld en kwaliteit
Een wijnmaker maakt dus steeds een keuze of hij de kosten kan terugverdienen of aan kwaliteit moet inleveren. Dat geldt ook voor het persen. “Je kunt de druiven persen tot er niets meer uitkomt, of je kunt alleen het eerste, lekkerste sap gebruiken. Vergelijk het met de eerste persing van olijfolie. De opbrengst per kilo druiven is minder, maar wel het meest aromatisch.”
“Als je je druivenstokken heel veel water en mest geeft, dan krijg je hele grote druiven waar veel – maar waterig – sap in zit”, aldus Langereis. “Je kan van dit soort plofdruiven wijn maken, maar deze zal lang niet zo aromatisch smaken als wijn van stokken die zelf hun water moeten zoeken in de bodem.”
“Als een supermarktwijn van 3,50 euro naar hout smaakt,
ga er dan van uit dat er houtsnippers in de tank zijn gedaan.”
Esmee Langereis, wijnjournalist en wijnmaker
Biologische wijn
Ook niet onbelangrijk: is de wijn biologisch of niet? Langereis: “Geen pesticiden, herbiciden en kunstmest betekent meer kans op schimmels en ziektes en dus een deels mislukte oogst. Om de druivenstokken gezond te houden, moet bovendien het land met meer aandacht worden bewerkt. Dat maakt biologische wijn duurder.”
Verschil in kwaliteit
En wijn die in (eiken)houten vaten is gerijpt, kost vanzelfsprekend eveneens meer dan wijn die in een roestvrijstalen tank is geproduceerd. “Een nieuw vat kost bijna € 1.000,00. Als je ieder jaar nieuwe vaten gebruikt, tikt dat lekker aan. € 1,00 erbij per fles. Tref je een supermarktwijn van € 3,50 die naar hout smaakt, ga er dan maar van uit dat er houtsnippers in de tank zijn gedaan, als een theezakje.”
Prijs-kwaliteit
Wat betekent dit alles nu voor de prijs-kwaliteit van de wijn in de supermarkt? “Tussen € 2,50 en 5,00 is het verschil in kwaliteit niet heel groot”, vindt Langereis. “Tussen de € 5,00 en € 20,00 stijgt de kwaliteit exponentieel, omdat de basisprijs van de fles – zonder de wijn dus – gelijk blijft. Het verschil in kwaliteit tussen een fles van € 5,00 en € 20,00 is enorm. Boven de € 20,00 stijgt de kwaliteit weer minder hard. Een fles van € 25,00 of € 50,00, ik zou het verschil niet proeven.”
Bewaren van de wijn
In alle gevallen wordt uw wijn het beste bewaard in een omgeving van 12°C, een relatieve vochtigheid tussen de 60 en 75%, donker, trillingvrij, vrij van geuren en liggend. Geen goede bewaarplaats in huis, kijk dan even naar de wijnkasten van EuroCave.
Bron: NU.nl/Mirjam Bedaf, beeld: 123RF