Alles over primaire, secundaire en tertiaire aroma’s in wijn

Door Wine Enthusiast / @WineEnthusiast

Wijn heeft drie niveaus van smaken en aroma’s die in de loop der jaren evolueren: primair, secundair en tertiair.

Primaire aroma’s

Jongere wijnen vertonen primaire fruitsmaken en -aroma’s. Deze omvatten zwart, rood en gedroogd fruit in rode wijnen. Voor witte wijnen kunnen ze geuren en smaken van groene appels bieden, plus citrusvruchten, tropisch fruit en steenfruit en alle soorten onrijpe vruchten. Primaire aroma’s zijn het duidelijkst te ontdekken in jonge wijnen. Kruiden en specerijen, zoals munt, peper of zoethout, behoren ook tot de primaire categorie.

Secundaire aroma’s

Secundaire aroma’s en smaken komen voort uit wijnbereidingsprocessen zoals fermentatie en veroudering. Dit kunnen de koek- en gistachtige tonen zijn die verschijnen bij o.a. autolyse (het effect wanneer gist vergaat), of het zeer uitgesproken boterachtige popcorn aroma dat een bijproduct is van malolactische gisting in veel Chardonnays. Het bevat ook de prachtige eigenschappen die worden gegeven door veroudering van eikenhout, zoals vanille, kruidnagel, rook, kokosnoot of zelfs koffie.

Tertiaire aroma’s

Het laatste van de drie niveaus van aroma’s en smaken is tertiair. Deze complexe componenten komen voor wanneer wijn wordt gerijpt in een ideale omgeving. In rode wijnen begint vers rijp fruit te veranderen in gestoofd of gedroogd fruit, zoals rozijnen of vijgen. Er zullen ook tertiaire aroma’s van tabak, aarde en paddenstoelen komen.

Witte wijnen beginnen gedroogde abrikozen en sinaasappelmarmelade te ontwikkelen of sherryachtige tonen van amandelen en gekonfijt fruit. Andere tertiaire kenmerken zijn onder meer nootachtige aroma’s en complexe kruidencomponenten zoals nootmuskaat, gember en benzine.

We merken op dat wijnen met tertiaire aroma’s en smaken niet “beter” zijn dan wijnen met primaire en secundaire smaken. Ongeveer 90% van de wijnen is bedoeld om jong te worden geconsumeerd, terwijl een klein percentage van de wijnen verbetert met drie tot tien jaar op fles. Slechts een klein aantal wijnen (sommige schatten slechts 1%) zijn bedoeld om 10 jaar of ouder te worden.

Als u zich aangetrokken voelt tot wijnen met vers fruit, krachtige tannines en een mond vullende afdronk, geeft u over het algemeen de voorkeur aan primaire en secundaire smaken en aroma’s.

Elke maand deelt EuroCave Group waardevolle tips en trucs om je te helpen wijn te begrijpen. Bekijk de andere blogs.