Hoofdgerecht voor 4 personen – 15 minuten + 3 uur wachttijd
INGREDIËNTEN:
- 800 g ribeye of entrecote, ca 2 ½ cm dik
- 1 el extra vergine olijfolie
INGREDIËNTEN VOOR DE WHISKY-KARAMELSAUS:
- 125 ml sojasaus
- 125 ml bourbon
- 1 el dijonmosterd
- 3 el bruine suiker
- 1 tl Worcestershiresaus
- 1 tl zwarte peper (grof gekneusd)
- Zout en peper
ZO MAAK JE HET:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade. Roer tot suiker is opgelost.
- Leg het vlees in de marinade en draai een paar keer om. Marineer 1 uur afgedekt in de koelkast.
- Haal uit de koelkast en giet de marinade af. Laat het vlees in 2 uur op temperatuur komen.
- Dep het vlees droog en smeer het in met de olijfolie.
- Verhit de BBQ tot heet. Leg het vlees op het rooster en grill bruin in ongeveer 12 min.
- Check met de kernthermometer. Het is vlees is medium rare bij 55°
- Leg het vlees op en snijplank en laat 10 min. rusten onder aluminiumfolie.
- Snijd in plakken.
- Lekker met versgebakken friet en een eenvoudige salade.
WIJNTIP
Dit gerecht is lekker met:
- Santa Rita 120 Carmenère
- Palo Alto Merlot Syrah Tempranillo
- Jim Bean White
Volle wijnen met de zwoele smaak van zondoorstoofd fruit en een fluwelige structuur, zoals de Santa Rita en Palo Alto gaan moeiteloos samen met het zoetige en malse van de ribeye in bourbonmarinade. Liever iets sterkers? Zet er dan eens een Bourbon naast. Die geeft het gerecht een flinke boost.
Bron: WineLife