Het schenken van rode wijn op kamertemperatuur komt uit de tijd dat de woonkamer een graad of 18 was. Dicht bij de kachel was het wellicht wat behaaglijker voor de mensen, maar er was altijd wel een plaatsje te vinden in huis waar de temperatuur tussen de 16 en 18 graden C was.

Huidige kamertemperatuur

De huizen van tegenwoordig zijn bijzonder goed geïsoleerd. De mens vindt een temperatuur van 21 graden behaaglijk dus het gevolg is dat het hele huis 21 graden C is. Met uitzondering van een hele hete zomer, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 30 graden C, ook in huis. U raadt het al…een rode wijn drinken op kamertemperatuur is desastreus voor de smaak van de wijn.

De temperatuur in restaurants

In restaurants is de temperatuur niet anders. Minstens 21 graden C, met een nog hogere temperatuur in de zomermaanden. Alle wijnen die in wijnrekken in het restaurant een plaatsje hebben gekregen zijn dus veel te warm om geschonken te worden. Ook hier zal een rode wijn gekoeld moeten worden om hem op de juiste temperatuur in het glas te krijgen.

De juiste serveertemperatuur

We beperken ons tot het serveren van de rode wijn: een soepele, lichtfruitige wijn kun je het beste drinken op 12 tot 16 graden C. Terwijl je een vollere, krachtigere rode wijn juist moet drinken op 16 tot 18 graden C.

Wijnkasten

De beste oplossing is een wijnkast waar de wijn op de perfecte serveertemperatuur opgeslagen kan worden, de multi temperatuurzone kasten. Bijna elke EuroCave serie kan uitgevoerd worden in een multi zone kast. Iedere soort wijn heeft zijn eigen serveertemperatuur en kan dus direct vanuit de wijnkast ingeschonken worden.

Lees meer over EuroCave wijnkasten voor particulier gebruik.

Lees meer over de serveerkasten voor gebruik in de horeca.

Kamertemperatuur op alternatieve wijze

Geen wijnkast en geen wijnkoeler paraat? Dan hebben we de volgende tips voor u

  1. De koelkast – als u een fles wijn op een temperatuur van 21 graden in de koelkast zet, dan zal deze na een uur ongeveer 15 graden zijn
  2. Een ijsemmer met ijs (en water) – hou een iets kortere tijd aan, het koelen gaat namelijk sneller